Θόλος antidrone: Πώς λειτουργεί η «ομπρέλα» προστασίας που εξουδετερώνει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη
Τα anti-drone συστήματα είναι μία σύγχρονη τεχνολογία η οποία αντιμετωπίζει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Πολύς λόγος γίνεται πια για τον εξελιγμένο θόλο προστασίας κατά των drones που χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία από το Ισραήλ για να εξουδετερώσει τη μαζική επίθεση του Ιράνμε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας προανήγγειλε ότι και η Ελλάδα σκοπεύει να αποκτήσει τέτοια συστήματα στο εγγύς μέλλον.
Τι είναι όμως anti-drone συστήματα; Πρόκειται για μία σύγχρονη τεχνολογία η οποία αντιμετωπίζει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντοπίζοντάς τα γρήγορα και περιορίζοντας τη λειτουργία τους.
Ουσιαστικά ο «θόλος» είναι το σύνολο αυτών των συστημάτων τα οποία αποτελούνται από κάμερες και εξειδικευμένα ραντάρ μέχρι δικτυακά όπλα και συστήματα κατάληψης στον κυβερνοχώρο.
Αφότου εντοπιστεί κάποιο drone ενεργοποιούνται τα στρατιωτικά αντίμετρα τα οποία περιλαμβάνουν είτε κατάρριψη του αεροσκάφους είτε την πλήρη κατάληψη του ελέγχου του. Μεταξύ άλλων τα συστήματα αυτά περιλαμβάνουν μία συσκευή που εκπέμπει μεγάλη ποσότητα ενέργειας RF η οποία παρεμβάλει το σήμα από το drone στον ελεγκτή του κάνοντας το έτσι να χάσει τον έλεγχο από αυτόν.
Η ανάπτυξη των drones άλλαξε την εικόνα σε τέσσερις πολέμους
Ο εξελιγμένος θόλος προστασίας κατά των drone δεν ακούστηκε πρώτη φορά το σαββατοκύριακο στην αναχαίτιση της ιρανικής επίθεσης από το Ισραήλ. Έχει ακουστεί και για άλλους τρεις πολέμους για την ευρεία χρήση του. Στον πόλεμο της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία, στον Καύκασο με τον πόλεμο ανάμεσα σε Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία αλλά και στη Λιβύη όπου έγειρε η πλάστιγγα εις βάρος του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, όπως τόνισε ο Χρήστος Τσιγουρής στο OPEN.
Οι δυο κατηγορίες
Δυο είναι οι κατηγορίες drones που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και χρησιμοποιούνται ευρέως με επιτυχία. Είναι τα drones καμικάζι που μεταφέρουν οπλικό φορτίο και πέφτουν πάνω στον στόχο με ακρίβεια. Και είναι αυτά που λειτουργούν ως μαχητικά αεροσκάφη και μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους και βόμβες από κάποια απόσταση σε σχέση με το στόχο.
Πώς αντιμετωπίζονται
Για να αντιμετωπιστεί με επιτυχία μια επίθεση από drones χρειάζεται ο «θόλος» με ένα σύνολο συστημάτων τα οποία αποτελούνται από κάμερες και εξειδικευμένα ραντάρ μέχρι δικτυακά όπλα και συστήματα κατάληψης στον κυβερνοχώρο. Είναι η αντιαεροπορική «ομπρέλα» που θα προστατέψει με επιτυχία από μια επιδρομή, σαν αυτή του Ιράν απέναντι στο Ισραήλ. Αρχικά χρειάζεται ένα δίκτυο ραντάρ που θα δίνει σε ένα κέντρο ενιαία εικόνα για να δημιουργήσει αυτήν την ενιαία ομπρέλα. Εκεί μπορούν να παγιδεύσουν μια περιοχή και να την ελέγξουν όλες τις ώρες.
Περισσότεροι τρόποι αντιμετώπισης της… εισβολής drones
Για να αναχαιτιστεί όμως μια ευρεία επίθεση drones χρειάζονται πολλές… δυνάμεις που θα δράσουν μαζικά. Ο πρώτος τρόπος είναι οι ηλεκτρονικές παρεμβολές. Να γίνει δηλαδή αποπροσανατολισμός και να τα κατευθυνθούν τα drones αλλού. Ο δεύτερος τρόπος είναι η δέσμη laser υψηλής ισχύος που μπορεί, αφού τα εντοπίσει τα drones να τα σημαδέψει και να τα καταστρέψει. Ο τρίτος τρόπος είναι τα πυρά εδάφους αέρος. Αντιαεροπορικά πυρά με όπλα και… πυραυλάκια, χαμηλότερου κόστους από τους πυραύλους και τα μαχητικά αεροσκάφη, όπου τα κατευθύνει ένας χειριστής από το κέντρο ελέγχου.
Εντοπίζει τον στόχο και τον εξουδετερώνει άμεσα. Ο τελευταίος τρόπος και ο πιο δαπανηρός είναι με μαχητικά αεροσκάφη, όπως έκανε και το Ισραήλ με τη βοήθεια Αμερικανών και Βρετανών. Αλλά είναι σαν να κυνηγάς με ένα μπαζούκας να σκοτώσεις ένα κουνούπι, σχολίασε ο Χρήστος Τσιγουρής.
Δένδιας: Δρομολογούμε δημιουργία αντιαεροπορικού αντι-drone θόλου
Η Ελλάδα θα δρομολογήσει την δημιουργία αντιαεροπορικού αντι-drone θόλου, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του, σήμερα (17/4) σημειώνοντας πάντως πως το σχέδιο αυτό δεν θα ολοκληρωθεί άμεσα.
Συγκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Δένδιας ερωτήθηκε για τον τρόπο που το Ισραήλ αναχαίτισε τους πυραύλους του Ιράν και είπε πως «μέσα στον σχεδιασμό μας υπάρχει η δημιουργία ενός αντιαεροπορικού συστήματος αναχαίτισης». «Η χώρα πρέπει να κλείσει» σημείωσε χαρακτηριστικά. «Παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία, εκτιμήσαμε ότι η χώρα έπρεπε να αποκτήσει έναν αντιαεροπορικό και αντι- drone θόλο».
Μάλιστα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ανέφερε ότι η Τουρκία έχει κάνει πολλά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. «Εμείς δεν το είδαμε πολύ νωρίς. Το σύστημα καινοτομίας, με εξαίρεση μικρές επιχειρήσεις, δεν εκτίμησε την κατάσταση, γι αυτό πρέπει να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο, αλλά συγχρόνως να προχωρήσουμε με μεγάλα βήματα στη δημιουργία των θόλων», τόνισε.
«Υπάρχει προβλεφθείσα δαπάνη που εντάσσεται στην ατζέντα του 2030» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Στην ερώτηση αν οι στρατιωτικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα μας προβλέπουν στήριξη τόνισε ότι δεν υπάρχει άρθρο που να προβλέπει βοήθεια κατά συμμάχου στη βορειατλαντική συμμαχία.
«Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική δύναμη αυτό που σχεδιάζει είναι να προασπίσει την επικράτεια, αλλά πρέπει να μπορεί να θωρακίσει τον εαυτό της. Στα αντι-αεροπορικά αυτό είναι εφικτό », σημείωσε μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας.
Διαρκή προβλήματα στο σιδηρόδρομο: Διπλοί συρμοί με έναν μηχανοδηγό και «επιδημία» βλαβών στα «ασημένια βέλη»
«Απόλυτη εταιρική διαφθορά»: Σάλος μετά την υπουργοποίηση του Έλον Μασκ στις ΗΠΑ – Ποιες οι αρμοδιότητές του
Αποκαλυπτήρια για το λογότυπο του Μετρό Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη λειτουργίας
Αθηνά Οικονομάκου: Kλείνει την εταιρεία κοσμημάτων της - «Είμαι πολύ συγκινημένη»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr