Συμβούλιο Ασφαλείας Τουρκίας: Αμετακίνητο σε Κύπρο και Αιγαίο –Επεκτατισμός στην Αφρική
Ακόμη, το Συμβούλιο δήλωσε σαφώς ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει την εκμετάλλευση της εποικοδομητικής της προσέγγισης στα ζητήματα του Αιγαίου και της Μεσογείου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Στη σημερινή συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κυριάρχησαν οι τοποθετήσεις για την Κύπρο, το Αιγαίο και οι επιχειρήσεις στην Αφρική.
Το Συμβούλιο επανέλαβε τη θέση του ότι η «Ειρηνευτική Επιχείρηση» (σ.σ. εισβολή) της Τουρκίας στην Κύπρο, που διαρκεί μισό αιώνα, έχει δικαιώσει την τουρκική παρέμβαση και διασφαλίσει την ειρήνη και ασφάλεια στο νησί. Επανέλαβε την αποφασιστικότητά τος για μια λύση δύο κρατών, ζητώντας την αναγνώριση της 'Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου' ως ισότιμο μέλος της διεθνούς κοινότητας.
Αιγαίο και Μεσόγειος: Καμία χαλάρωση στις διεκδικήσεις
Ακόμη, το Συμβούλιο δήλωσε σαφώς ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει την εκμετάλλευση της εποικοδομητικής της προσέγγισης στα ζητήματα του Αιγαίου και της Μεσογείου. Επισημάνθηκε ότι οι πρακτικές υπεράσπισης των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας θα συνεχιστούν αδιάκοπα.
Επιρροή στην Αφρική
Το συμβούλιο έδωσε έμφαση στις μακροπρόθεσμες σχέσεις της Τουρκίας με αφρικανικές χώρες όπως η Σομαλία, η Λιβύη, το Σουδάν και ο Νίγηρας. Η Τουρκία προβάλλει ως ηγέτης στην περιοχή, υποσχόμενη να συνεχίσει να συμβάλλει στην ειρήνη και την ευημερία των αφρικανικών λαών.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, αναρτήθηκε στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας του τουρκικού Συμβούλιου Εθνικής Ασφαλείας σχετική ανακοίνωση 9 σημείων.
«Κατά τη συνάντηση:
1) Το Συμβούλιο ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται με προσήλωση, αποφασιστικότητα και επιτυχία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ενάντια σε κάθε είδους απειλές και κινδύνους κατά της εθνικής μας ενότητας και αλληλεγγύης και της επιβίωσής μας, ιδίως κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/KCK-PYD/YPG, FETO και DAESH, καθώς και για τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις.
2) Αξιολογήθηκε το στάδιο στο οποίο έχει φθάσει ο αγώνας κατά της FETO, του αυτουργού της προδοτικής 15ης Ιουλίου, και τα βήματα που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα - Τονίστηκε η ακλόνητη αποφασιστικότητα για την πλήρη εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης, η οποία έχει διαπράξει κάθε είδους αποτρόπαιες πράξεις υπό την καθοδήγηση των εχθρικών προς την Τουρκία εστιών και προσπαθεί να ξεπλύνει τον εαυτό της με το πρόσχημα της θυματοποίησης.
3) Επισημάνθηκε ότι οι αυξανόμενες προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με την ειλικρινή συνεργασία των χωρών της περιοχής θα συμβάλουν στην εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ευημερία των γειτόνων μας Ιράκ και Συρία, παρέχοντας μια σταθερή βάση για την επίλυση κοινών ζητημάτων ασφάλειας.
4) Κατά τη διαδικασία επίλυσης των ζητημάτων, τονίστηκε ότι θα διατηρηθεί η υποστήριξη για την επίτευξη μιας πραγματικής κοινωνικής συναίνεσης στη Συρία που θα καλύπτει όλα τα μέρη και ότι δεν θα επιτραπούν απόπειρες διχόνοιας και προβοκάτσιες που στοχεύουν στην αρχαία φιλία των δύο λαών - Υπογραμμίστηκε ότι ο εκκαθαρισμός του συριακού εδάφους από την αποσχιστική τρομοκρατία θα διασφαλίσει πρωτίστως τα συμφέροντα και την επιβίωση της Συρίας.
5) Επισημάνθηκε ότι πρέπει να εμποδιστεί το Ισραήλ, το οποίο παρά τις αυξανόμενες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, έχει δηλώνει ανοιχτά ότι δεν έχει καμία σχέση με οποιεσδήποτε αρχές δικαίου και ανθρωπιστικές αξίες με τις σφαγές που διαπράττει - Υπενθυμίστηκε εκ νέου ότι σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να πυροδοτηθεί ένας φαύλος κύκλος βίας, ο οποίος θα εξαπλωνόταν πρώτα στις γειτονικές περιοχές και στη συνέχεια σε ολόκληρη την περιοχή.
6) Σημειώθηκε ότι το περιβάλλον ειρήνης, γαλήνης και ασφάλειας που επικρατεί σε ολόκληρο το νησί εδώ και μισό αιώνα χάρη στην ‘Ειρηνευτική Επιχείρηση’ [σσ. Τ/Εισβολή] Κύπρου που διεξήγαγε η Τουρκία στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών και υπό την ιδιότητά της ως εγγυήτρια χώρα έχει αναμφισβήτητα επιβεβαιώσει τη νομιμότητα και την επιτυχία της επιχείρησης ενώπιον της ιστορίας.
Τονίστηκε ότι θα διατηρηθεί η αποφασιστική μας στάση για την επίλυση του Κυπριακού, που αποτελεί εθνική μας υπόθεση, στη βάση μιας λύσης δύο κρατών στο πλαίσιο της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του 'Τ/Κ' λαού, καθώς και για την αναγνώριση της 'Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου' ως ισότιμο μέλος της διεθνούς κοινότητας.
7) Δηλώθηκε ότι δεν θα δοθεί ευκαιρία για εκμετάλλευση της εποικοδομητικής μας προσέγγισης, η οποία θέτει ως προτεραιότητα τον διάλογο στα ζητήματα του Αιγαίου και της Μεσογείου – Δηλώθηκε ότι θα συνεχιστούν οι ασυμβίβαστες πρακτικές για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, των εγνοιών και των συμφερόντων μας.
8) Συζητήθηκαν οι εξελίξεις που αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι πρόσφατες διπλωματικές προσπάθειες - Επισημάνθηκε ότι είναι ανάγκη να αυξηθούν οι ειλικρινείς πολύπλευρες προσπάθειες για την εγκαθίδρυση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου και την εξάπλωσή του στην περιοχή.
9) Αξιολογήθηκαν οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν με μακροπρόθεσμη προσέγγιση μεταξύ της Τουρκίας και των αφρικανικών χωρών, ιδίως της Σομαλίας, της Λιβύης, του Σουδάν και του Νίγηρα - Σημειώθηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συμβάλλει στην ειρήνη και την ευημερία των αδελφικών αφρικανικών λαών εκπληρώνοντας τις απαιτήσεις της υποχρέωσης που της αναλογεί για την εγκαθίδρυση εμπιστοσύνης και σταθερότητας.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr