Ανακαλύφθηκε σκουλήκι που τρώει πλαστικά! Μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος;
Προνύμφες του αλευρώδη της Κένυας βρέθηκαν να τρέφονται με πολυστυρένιο και στη συνέχεια διασπούσαν τα έντερά τους.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σε μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί σπουδαία για το μέλλον και την προστασία του περιβάλλοντος ενδεχομένως να έφτασε η επιστημονική κοινότητα, καθώς ο μικρός αλευρώδης, μια προνύμφη σκαθαριού από το γένος Alphitobius, μπορεί να καταναλώσει και να χωνέψει πλαστικό.
Τα στοιχεία της έρευνας
Γίνεται αμέσως κατανοητό ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα στην καταπολέμηση της ρύπανσης από τα πλαστικά στην Αφρική, όπως σημείωσαν οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα. Άλλωστε, πρόκειται για τη δεύτερη πιο μολυσμένη -από πλαστικό- ήπειρο στον πλανήτη, παρότι παράγει μόλις το 5% της παγκόσμιας βιομηχανίας του συγκεκριμένου υλικού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Scientific Reports και εκεί οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μικρότεροι αλευρώδεις μπορούν να χωνέψουν το πολυστυρένιο, έναν τύπο πλαστικού που συναντάται στα δοχεία και τις συσκευασίες τροφίμων από φελιζόλ. Πάντως, προς το παρόν οι επιστήμονες δεν είναι σίγουρο για το αν τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι σε θέση να την κάνω ολόκληρο το είδος ή υπάρχει ένα νέο υποείδος, το οποίο θα πρέπει να ταυτοποιηθεί.
Επισημαίνει ότι το παραπάνω συμπέρασμα ουσιαστικά «ακολουθεί» προηγούμενα αποτελέσματα μελετών. «Είναι η πρώτη φορά που τεκμηριώνεται ότι οι μικρότεροι αλευρώδεις, οι οποίοι κατάγονται από την Αφρική, έχουν αυτή την ικανότητα», σημείωσε η συγγραφέας της έρευνας, Φατίγια Χαμίς, που εργάζεται ως επιστήμονας στο Διεθνές Κέντρο Φυσιολογίας και Οικολογίας Εντόμων (ICIPE) της Κένυας.
Οι προνύμφες μπορούσαν να καταναλώσουν το 50% του πολυστυρενίου
Στη μελέτη αποδείχθηκε ότι οι προνύμφες μπορούσαν να καταναλώσουν σχεδόν το 50% του πολυστυρενίου, με την αποτελεσματικότητα να αυξάνεται όταν γινόταν ανάμιξη του πλαστικού με πίτουρα ή φλούδες σιτηρών. Σε αυτό βοηθούν τα βακτήρια που ζουν στο έντερο των αλευρόσκονων, καθώς διασπούν το πλαστικό. Από εκεί και πέρα, μικρόβια τύπου Kluyvera, Lactococcus, Klebsiella παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πέψη του πολυστυρένιου, αφού το μετατρέπουν σε απλούστερες ενώσεις, τις οποίες ο αλευρώδης μπορεί να επεξεργαστεί χωρίς βλάβη.
Τα εν λόγω βακτήρια παράγουν ένζυμα, που είναι ικανά να αφομοιώσουν το πλαστικό. Συνεπώς, η αύξησή τους στους αλευρώδεις μπορεί να ανεβάσει και την αποδοτικότητα της επεξεργασίας πλαστικού, χωρίς να βλάψει τα έντομα. Συμπεραίνεται ότι στο μέλλον οι επιστήμονες θα μπορούσαν να εντοπίσουν τα συγκεκριμένα βακτηριακά στελέχη και ένζυμα, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν στην ανακύκλωση των αποβλήτων. Εφόσον συμβεί αυτό, τότε το πλαστικό μπορεί να μετατραπεί σε υψηλής αξίας πρωτεΐνη εντόμων για ζωοτροφές.
«Θα διερευνήσουμε τους μηχανισμούς τω βακτηρίων του μικρού αλευρώδη στην αποικοδόμηση του πλαστικού. Θέλουμε να καταλάβουμε αν τα βακτήρια είναι εγγενή στους αλευρώδεις ή αν είναι μια αμυντική στρατηγική που αποκτάται με την κατανάλωση πλαστικού», ανέφερε η επιστήμονας Εβαλίν Εντοτονό, που συμμετείχε στην έρευνα.
ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μπάιντεν για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας – Οι επικρίσεις Τραμπ και οι απειλές Πούτιν
Το Πολυτεχνείο ζει: Μεγαλειώδης η πορεία σε Αθήνα με αντιπολεμικά συνθήματα - Ένταση στη Θεσσαλονίκη
Νέα Δημοκρατία: Η επόμενη ημέρα μετά τη διαγραφή Σαμαρά – «Φουντώνουν» τα σενάρια για νέο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό
Φινλανδία - Ελλάδα 0-2: Καθάρισε σε 4' στο Ελσίνκι η Εθνική που πάει σε πλέι οφ ανόδου τον Μάρτιο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr