Πυρά Μπαχτσελί σε Άσαντ για το Συριακό: Δεν δέχτηκε το χέρι που του έτεινε η Τουρκία
Ο Τούρκος πολιτικός αναφέρθηκε στο Χαλέπι και τις συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες μέρες στην πόλη της Συρίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ο αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εμφανίστηκε σήμερα ως ο διαμορφωτής της πολιτικής γραμμής της Τουρκίας στο Συριακό, μετά τις πρόσφατες συγκρούσεις που έχουν αναδιατάξει τις ισορροπίες στη βόρεια Συρία.
Οι δηλώσεις του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, λίγες ώρες μετά τις πρώτες «ουδέτερες» δηλώσεις του εταίρου του Ερντογάν, επιβεβαίωσαν ότι η Άγκυρα παραμένει αφοσιωμένη στην αποδυνάμωση του καθεστώτος Άσαντ, με στόχο να τον φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δικούς της όρους. Ένα στόχο που η Τουρκία επιδιώκει επίμονα, αλλά σκοντάφτει στην αδιάλλακτη στάση του Σύρου προέδρου, ο οποίος θέτει ως προϋπόθεση την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία.
«Ο Άσαντ δεν δέχτηκε το χέρι που του έτεινε η Τουρκία. Κατά τη γνώμη μας, δεν είναι ακόμα πολύ αργά. Είναι προς το συμφέρον του Άσαντ να εγκαθιδρύσει επαφή και διάλογο με την Τουρκία χωρίς προϋποθέσεις και να δείξει τη βούληση για εξομάλυνση, πρώτα προς όφελός του και μετά προς όφελος της χώρας του», τόνισε ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία “δεν έχει βλέψεις” σε ξένα εδάφη.
«Η Τουρκία δεν πρόκειται να φύγει από τη Συρία»
«Η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν εποφθαλμιά το έδαφος καμίας χώρας», δήλωσε, όμως σχεδόν αμέσως αυτά τα λόγια του ήρθαν σε αντίφαση με την επόμενη διατύπωσή του ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υπάρξει υποχώρηση από τις περιοχές της βόρειας Συρίας μέχρι να «εξαλειφθεί η αυτονομιστική τρομοκρατική μάστιγα», (σ.σ. Κούρδοι της Συρίας), επιχειρώντας να συνδέσει την παραμονή των τουρκικών δυνάμεων με την ασφάλεια της τουρκικής Ανατολίας.
«Έως ότου η αυτονομιστική τρομοκρατική μάστιγα, που προέρχεται από τη Συρία, εξαλειφθεί πλήρως, η εκκένωση των περιοχών, όπου έχουμε δημιουργήσει ένα περιβάλλον ειρήνης και ηρεμίας, θα ισοδυναμούσε με την πυρπόληση της Ανατολίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Άσαντ να έρθει στα συγκαλά του και στο... τραπέζι με την Τουρκία
Αναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά τον άτυπο ρόλο του καθοδηγητή της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας, ο εταίρος της κυβέρνησης Ερντογάν κάλεσε στη συνέχεια τον πρόεδρο της Συρίας να έρθει «στα συγκαλά» του, υποδεικνύοντάς του ότι δρόμος της συμφιλίωσης με την Τουρκία είναι μονόδρομος.
«Η διπλωματία και οι διαδικασίες διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας πρέπει να αναζωογονηθούν χωρίς καμία διασπαστική επιρροή τρίτων μερών. Δεν υπάρχει άλλη λύση και διέξοδος», δήλωσε.
«Αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσει πρώτα απ' όλα το καθεστώς Άσαντ», συμπλήρωσε, κατηγορώντας τον έπειτα ότι λειτουργεί ως «πιόνι» εξωτερικών δυνάμεων.
«Είναι τουλάχιστον δειλία και ανικανότητα όσων αποκαλούν τη Δημοκρατία της Τουρκίας "κατακτητή" να αποφεύγουν πεισματικά να αντιταχθούν στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τις τρομοκρατικές οργανώσεις σε τρία γήπεδα», είπε, ενώ παράλληλα δεν έλειψαν οι ευθείες προειδοποιήσεις προς τη Δαμασκό.
«Η κυβέρνηση Άσαντ πρέπει να έρθει στα συγκαλά της, να εγκαταλείψει τη σεχταριστική εμμονή και να τραβήξει μια γραμμή μεταξύ της ίδιας και των πρωτόγονων και χωρίς αρχές πολιτικών παρορμήσεων που βλέπουν τους εχθρούς ως φίλους και τους φίλους ως εχθρούς. Αν το καθεστώς Άσαντ πιστεύει ότι θα παραμείνει στο καβούκι του και θα επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, αργά ή γρήγορα θα συνειδητοποιήσει ότι κάνει λάθος».
Το Χαλέπι είναι «τουρκικό»
Ο Μπαχτσελί δεν παρέλειψε επίσης να υπογραμμίσει τη σημασία του Χαλεπίου για την Τουρκία, το οποίο έχει πέσει εδώ και μία εβδομάδα στα χέρια των ριζοσπαστικών δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης, που φέρεται να υποστηρίζει η Τουρκία, υιοθετώντας μια ρητορική που θολώνει τα όρια μεταξύ της ιστορίας και των σημερινών τουρκικών οραμάτων. Με αναφορές σε γεωγραφικούς δεσμούς και πολιτισμικές συγγένειες, επιχείρησε να παρουσιάσει την τουρκική παρουσία στο Χαλέπι ως “κάλεσμα της ιστορίας”.
«Δεν πρόκειται να βρείτε κανέναν γιο αυτής της πατρίδας, του οποίου η καρδιά δεν τρέμει όταν αναφέρεται το Χαλέπι. Γιατί το Χαλέπι είναι τουρκικό και μουσουλμανικό μέχρι το κόκαλο. Δεν το λέμε μόνο εμείς αυτό, το λέει η ιστορία, το λέει η γεωγραφία, το λέει η αλήθεια, το λένε οι πρόγονοι. Η τουρκική σημαία που υψώθηκε στο κάστρο του Χαλεπίου το λέει. Το Μεγάλο Παζάρι του Χαλεπίου είναι το ίδιο με το Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης. Οι αμανέδες μας που ακούγονται από το τζαμί Κοτζάτεπε στην Άγκυρα και οι αμανέδες μας που αντηχούν από το Μεγάλο Τζαμί στο Χαλέπι είναι οι ίδιες.
Αν το Χαλέπι είναι εκεί, οι Τούρκοι εθνικιστές και το τουρκικό έθνος που ακολουθούν το κάλεσμα της ιστορίας είναι εδώ. Το να αφήσουμε το Χαλέπι ως μια φωτογραφία της κατακερματισμένης Συρίας ή να το παραδώσουμε σε άγρια και ξένα χέρια, είναι μια φανταστική πιθανότητα, και όταν έρθει μια τέτοια στιγμή, η ιστορία θα επαναληφθεί ξανά, γραμμή προς γραμμή, σελίδα προς σελίδα, το διαφημιστικό διάλειμμα θα τελειώσει, το τρέιλερ θα τελειώσει», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αιχμές για ΗΠΑ, Ρωσία και για «υποσχέσεις» που δεν τηρήθηκαν
Η κριτική του Μπαχτσελί, στη συνέχεια, προς τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στη νέα γεωπολιτική συγκυρία έδειξε ότι η Τουρκία θέλει να αναλάβει η ίδια ηγετικό ρόλο στις εξελίξεις στη Συρία και ειδικά όσον αφορά την αντιμετώπιση των Κούρδων στη Συρία.
«Δεν θα ανεχθούμε όσους εποφθαλμιούν την πατρίδα μας και όσους χαϊδεύουν τις πλάτες αυτών των υαινών», δήλωσε αφήνοντας αιχμές για τις ΗΠΑ.
«Είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα να ρωτήσουμε τι ψάχνουν αυτοί που βομβαρδίζουν εδώ και εκεί στο βάθος των συνόρων μας, αυτοί που υποθάλπουν και χαϊδεύουν την αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση στη βορειοανατολική Συρία και με βάση ποιο δικαίωμα και νόμο αναπτύσσονται στην περιοχή μας, και όχι μόνο αυτό, είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα να πούμε "μαζέψτε τα πράγματά σας και φύγετε".
Είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν έχουν τηρήσει καμία από τις υποσχέσεις τους», κατέληξε, χωρίς να αφήσει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για το ποιος έχει λόγο πλέον στην στη Συρία. Παρότι προσπαθεί να «ντύσει» τις φιλοδοξίες της Άγκυρας στη Συρία με ρητορική ειρήνης και ιστορικών δεσμών, τα πραγματικά κίνητρα φαίνεται να περιστρέφονται γύρω από την εδραίωση της Άγκυρας ως κυρίαρχης δύναμης στην περιοχή.
«Υπάρχει απόσταση ακόμα από το να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα», λέει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου
Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό - Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε το ΚΚΕ
Αττική: Συνελήφθησαν ανήλικοι που έκλεβαν αλυσίδες σε λεωφορεία και τραμ
«Εξαιρετική δειλία»: Ο Σον Πεν ξεσπά κατά της Ακαδημίας των Όσκαρ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr