ΟΗΕ: Πάνω από 2.200 νεκροί στη Μεσόγειο το 2024
Μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τουλάχιστον 2.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια του 2024, με πολλούς εξ αυτών να είναι αγνοούμενοι, προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη από την Αφρική και την Ασία.
Ναυάγιο με νεκρούς ακόμα και την τελευταία ημέρα του χρόνου
Τα στοιχεία δημοσίευσε ο ΟΗΕ, μετά τη δήλωση της Regina De Dominicis, η οποία είναι περιφερειακή διευθύντρια για την Ευρώπη και την κεντρική Ασία της UNICEF. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μάλιστα, 20 άνθρωποι έπεσαν στη θάλασσα και θεωρούνται αγνοούμενοι, όταν ένα σκάφος άρχισε να παίρνει νερό σε θαλάσσια περιοχή 20 μίλια από τις ακτές της Λιβύης.
Σημειώνεται, ότι παρά την ταραγμένη θάλασσα, επτά άνθρωποι -ανάμεσά τους και ένα 8χρονο αγόρι- κατάφεραν να συνεχίσουν το ταξίδι με το σκάφος, παρότι έπαιρνε κλίση. Στη συνέχεια, στο σημείο έφτασε περιπολικό σκάφος και τους μετέφερε στο νησί Λαμπεντούζα.
Το σκάφος στο οποίο επέβαιναν πρόσφυγες και μετανάστες αναχώρησε από τη Ζουάρα της Λιβύης στις 10 το βράδυ της Δευτέρας (30/12) και πέντε ώρες αργότερα άρχισε να παίρνει νερό, με τους επιβαίνοντες να πανικοβάλλονται και να πέφτουν στη θάλασσα, σύμφωνα με τις καταθέσεις που έδωσαν οι έξι ενήλικες επιζώντας, όπως αναφέρει ο Guardian.
Παράλληλα, ένα ακόμα περιστατικό έγινε τη Δευτέρα (30/12) με δύο ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους, όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν βούλιαξε στις ακτές βόρεια της Τυνησίας. Από το συγκεκριμένο ναυάγιο σώθηκαν 17 άνθρωποι, ενώ ένα πεντάχρονο παιδί πνίγηκε στη Μεσόγειο.
Εκατοντάδες νεκρά παιδιά στη Μεσόγειο
Η De Dominicis στην τοποθέτησή της έδωσε στοιχεία σχετικά με τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους το 2024. «Ο αριθμός των νεκρών και ο αριθμός των αγνοουμένων στη Μεσόγειο το 2024 έχουν πλέον ξεπεράσει τους 2.200, με σχεδόν 1.700 ζωές να έχουν χαθεί μόνο στη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται εκατοντάδες παιδιά, τα οποία αποτελούν το ένα στα πέντε όλων των ανθρώπων που μεταναστεύουν μέσω της Μεσογείου. Η πλειονότητά τους διαφεύγει από βίαιες συγκρούσεις και τη φτώχεια», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τον προηγούμενο μήνα, ένα 11χρονο κορίτσι σώθηκε φορώντας ένα απλό σωσίβιο και κρατήθηκε από σωλήνες ελαστικών ανοικτά της Λαμπεντούζα. Η ίδια τόνισε στους διασώστες ότι πέρασε τρεις μέρες στη θάλασσα, μετά από ναυάγιο στο οποίο σκοτώθηκαν 40 άνθρωποι.
Επιπλέον, η γερμανική ΜΚΟ Sea - Watch υπέβαλε ποινική μήνυση στους εισαγγελείς της Σικελίας, κατηγορώντας την ακτοφυλακή για αμέλεια και πολλαπλή ανθρωποκτονία σε σχέση με το ναυάγιο στα ανοικτά της Λαμπεντούζα, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 21 άνθρωποι. Από την πλευρά της, η ΜΚΟ είχε ενημερώσει τις Αρχές ότι το σκάφος βρισκόταν σε κίνδυνο, με τους Γερμανούς να υποστηρίζουν ότι δεν στάλθηκαν διασώστες, προκειμένου να βοηθήσουν τους μετανάστες.
Η Ιταλία είναι ένα από τα κυριότερα σημεία αποβίβασης ανθρώπων που προσπαθούν να βρουν ένα καλύτερο αύριο στην Ευρώπη, με την κεντρική Μεσόγειο να είναι μια από τις πιο επικίνδυνος σε όλο το μήκος της θάλασσας.
Από το 2014 και έπειτα, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 25.500 θάνατοι και εξαφανίσεις από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης του ΟΗΕ. Μάλιστα, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που χάθηκαν, ξεκίνησαν με σκάφη από τη Λιβύη και την Τυνησία.
Τι δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις Ερντογάν και πώς απαντά η Αθήνα: Πως διαμορφώνεται το τοπίο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Σεισμός 6,9 Ρίχτερ στο Θιβέτ: Αναφορές για δεκάδες νεκρούς - Κατέρρευσαν κτίρια
Έλον Μασκ: Μπορεί να γίνει ο μεσάζων Κίνας-Τραμπ σε πιθανό παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο;
Απογοητευτικός ο προϋπολογισμός του προγράμματος για την ανακαίνιση διατηρητέων: Τι λένε οι ιδιοκτήτες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr