Τουρκικές πηγές ασφαλείας: Ο Λίβανος μπαίνει στο παιχνίδι της ΑΟΖ με τη Συρία
Η τουρκική διπλωματία στη Συρία αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής και τακτικών κινήσεων.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Η τουρκική διπλωματία στη Συρία αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής και τακτικών κινήσεων. Πηγές ασφαλείας της Άγκυρας, τις οποίες επικαλείται σήμερα η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Τουρκιγέ» θεωρούν τη νέα διοίκηση στη Συρία ένα παράθυρο ευκαιρίας, «που ενεργεί με καλή πίστη. Εργάζονται για την άμεση ανάκαμψη της χώρας και η Τουρκία θα παράσχει κάθε είδους βοήθεια για την αναζωογόνηση της οικονομικής ζωής και του εμπορίου, την ανασυγκρότηση και την ανοικοδόμηση της χώρας καθώς και την εγκαθίδρυση του κρατικού συστήματος, εφόσον της ζητηθεί. Δεν πρόκειται να αποκλεισθεί καμία υποστήριξη για τη στρατιωτική αναδιάρθρωση», όπως τονίζουν.
Λίβανος, ο κρυφός άσος της Άγκυρας στη γεωπολιτική παρτίδα της Ανατολικής Μεσογείου
Η στρατηγική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποκτά καθημερινά νέες διαστάσεις, καθώς η Άγκυρα ενσωματώνει τώρα και τον Λίβανο στο φιλόδοξο σχέδιό της για την ανατροπή των ισορροπιών στην περιοχή. Ο Λίβανος, ένας κρίκος με άμεση πρόσβαση στους πολύτιμους ενεργειακούς πόρους της Μεσογείου, εμφανίζεται τώρα ως κομβικός εταίρος στην εξίσωση, που προσπαθεί να διαμορφώσει η Τουρκία στην ανατ. Μεσόγειο.
Όπως τονίζουν τουρκικές πηγές στην «Τουρκιγέ», «οι ισορροπίες στη Μεσόγειο θα αλλάξουν με τη Συμφωνία Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας που σχεδιάζεται να συναφθεί με τη Συρία στο μέλλον, μόλις συσταθεί η αρμόδια Αρχή. Η Τουρκία είναι αισιόδοξη για τις διπλωματικές σχέσεις που έχει δημιουργήσει στην περιοχή. Ο Λίβανος, ο οποίος έχει ακτές στη Μεσόγειο, σχεδιάζει επίσης να κινηθεί μαζί μας. Έτσι, οι χώρες που έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στους ενεργειακούς πόρους της λεκάνης της Μεσογείου και λογαριάζουν να τους μοιραστούν έχουν γίνει ανήσυχες. Οι σχεδιασμοί τους έχουν ανατραπεί. Μια τέτοια συμφωνία θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα και την αρμοδιότητα τόσο της Συρίας όσο και της Τουρκίας».
Η επικείμενη Συμφωνία Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας με τη Συρία και οι ενδεχόμενες συνεννοήσεις με τον Λίβανο δημιουργούν μια νέα δυναμική. Με την προσθήκη της Βηρυτού, η Τουρκία φαίνεται να επιδιώκει να διαμορφώσει ένα μπλοκ χωρών που θα επιφέρει πιέσεις στους ανταγωνιστές της στην περιοχή. Απέναντι στη διαρκή ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για τον έλεγχο των ενεργειακών αποθεμάτων στην ανατ. Μεσόγειο, η Άγκυρα φροντίζει να ενισχύσει τη θέση της μέσω συνεργασιών που μέχρι πρότινος θεωρούνταν απρόβλεπτες.
Ο Τραμπ, οι τρομοκράτες και η αβεβαιότητα
Η αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ είναι ακόμα ένας κρίσιμος παράγοντας που παρακολουθεί στενά η Τουρκία. Όπως σημείωναν οι πηγές ασφαλείας, η Άγκυρα φαίνεται να υπολογίζει στην αποδυνάμωση των μεγάλων δυνάμεων, επιχειρώντας να αναβαθμίσει τη θέση της ως περιφερειακού ρυθμιστή.
«Η Τουρκία συνεχίζει τις διπλωματικές επαφές της για να διασφαλίσει την ειρήνη και την ηρεμία στη Συρία και να προστατεύσει την ενιαία δομή της. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη στάση που θα κρατήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με την ανάληψη των καθηκόντων του. Εάν ο Τραμπ αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Συρία, η τρομοκρατική οργάνωση θα μείνει αφύλακτη. Δεδομένου ότι η Ρωσία, η οποία βρίσκεται σε δίλημμα αν θα φύγει ή όχι, και το Ιράν, το οποίο προσπαθεί να εγκαθιδρύσει κυριαρχία, δεν θα έχουν πλέον τη δύναμη που είχαν κάποτε, η Συρία και η περιοχή θα ανακουφιστούν πολύ».
Όχι βάση, αλλά σημείο ελέγχου
Στο πεδίο των αμερικανικών κινήσεων στο Κομπάνι, η Τουρκία εμφανίζεται επιφυλακτική και στέλνει μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει την ενίσχυση των YPG στα σύνορά της, υπό την «ψιλή κηδεμονία» των ΗΠΑ.
«Δεν τίθεται θέμα δημιουργίας βάσης στο Κομπάνι από τις ΗΠΑ για την υποστήριξη των YPG. Θέλουν όμως να εγκαταστήσουν ένα σημείο ελέγχου για να στείλουν ένα μήνυμα στην τρομοκρατική οργάνωση: "Είμαστε μαζί σας. Μην αισθάνεστε μόνοι", θέλουν να δημιουργήσουν ένα σημείο ελέγχου για να στείλουν ένα μήνυμα στην τρομοκρατική οργάνωση. Υπάρχει συνεχής έλεγχος της περιοχής στην περιοχή μέσω πηγών πληροφοριών. Μέχρι στιγμής, δεν έχει σημειωθεί καμία κίνηση στην περιοχή», αναφέρουν οι τουρκικές πηγές.
Μετά την Αλεξανδρούπολη, πολιορκία από το Κομπάνι
Η τουρκική ηγεσία βλέπει τις αμερικανικές κινήσεις στη γειτονιά της ως έναν σφιχτό κλοιό που περιορίζει τις στρατηγικές της φιλοδοξίες. Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Κομπάνι, η Τουρκία φαίνεται να αντιλαμβάνεται πλέον τις ΗΠΑ όχι απλώς ως έναν μακρινό σύμμαχο, αλλά ως έναν νέο, ανεπιθύμητο «γείτονα». Και η απόσταση από την παρακολούθηση στη διαρκή πολιορκία είναι πλέον μηδενική.
Σύμφωνα με τον Τούρκο ταξίαρχο ε.α., Φαχρί Ερενέλ, "η αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη απέχει 30-40 χιλιόμετρα από τα σύνορά μας. Η βάση στο Κομπάνι βρίσκεται σε μηδενική απόσταση. Γινόμαστε γείτονες με τις ΗΠΑ για πρώτη φορά".
Εγκατάσταση τουρκικής αεροπορικής δύναμης σε Δαμασκό και Χομς
Την ίδια ώρα, η επιθυμία για αναχαίτιση του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν, οδηγεί την Άγκυρα σε μία νέα πιθανή στρατιωτική συνεργασία με τη Δαμασκό για την εγκατάσταση τουρκικών αεροπορικών δυνάμεων σε Δαμασκό και Χομς.
Σύμφωνα με τον Μετέ Σοχτάογλου, Τούρκο αμυντικό αναλυτή, υπό το πρόσχημα της προστασίας από το Ισραήλ «μία επιλογή υπάρχει για να τερματιστεί η κατοχή (του Ισραήλ στη Συρία) προς το παρόν. Γνωρίζω όλα τα αεροδρόμια της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στη Συρία. Το Ισραήλ μπορεί πλέον να παρατηρεί τη νότια και νοτιοανατολική Τουρκία από το βουνό Σέιχ σε βάθος 70 χιλιομέτρων. Νομίζω ότι με μια προσωρινή ή μόνιμη συμφωνία ασφαλείας με τη νέα διοίκηση της Δαμασκού, με την ανάπτυξη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Shayrat στα νοτιοανατολικά της Χομς, με την ανάπτυξη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο αεροδρόμιο Mezze στα βόρεια της Δαμασκού και με την ανάπτυξη του τουρκικού ναυτικού στην Ταρτούς με συμφωνία με τη Ρωσία, η επιθετικότητα του Ισραήλ μπορεί να αποτραπεί ή να συγκρατηθεί. Σε αυτό το σημείο, μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα για την Τουρκία ανάπτυξης δυνάμεων και άλλων αραβικών χωρών στα συριακά σύνορα και στα Υψίπεδα του Γκολάν υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών».
Η Τουρκία φαίνεται να βάζει προς το παρόν στο μάτι τις βάσεις T4 και Shayrat και εξετάζει την ανάπτυξη συστημάτων αεράμυνας στη Δαμασκό, ενισχύοντας έτσι όχι απλώς την επιρροή της στη Συρία, αλλά αναχαιτίζοντας και το Ισραήλ μέσω Συρίας.
«Με άλλα λόγια, μια ενισχυμένη στρατιωτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών θα μπορούσε να αναπτυχθεί στα Υψίπεδα του Γκολάν για να σταματήσει την ισραηλινή κατοχή. Αλλά όπως είπα, θα υπογραφεί μια προσωρινή συμφωνία ασφαλείας μεταξύ της Δαμασκού και της Άγκυρας. Νομίζω ότι η βάση T4 ή το αεροδρόμιο Shayrat θα ανοίξουν για τη χρήση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, και τα δύο, και νομίζω ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία θα αναπτυχθεί εκεί. Ταυτόχρονα, νομίζω ότι μια αεροπορική δύναμη που θα υποστηρίζεται από συστήματα αεράμυνας θα αναπτυχθεί βόρεια της Δαμασκού για την προστασία της πρωτεύουσας, δηλαδή θα αναπτυχθεί τουρκική αεροπορική δύναμη», αναφέρει ο Σοχτάογλου.
Υποστήριξη αεροδρομίων με μηχανήματα ανίχνευσης και ακτίνων Χ
Από την άλλη πλευρά, έχουν ολοκληρωθεί και οι προετοιμασίες για την αντιμετώπιση των ελλείψεων υποδομής στα πολιτικά αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου, τα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ των 5 αεροδρομίων της Συρίας. Σύμφωνα με τις εκθέσεις που συνέταξε η τουρκική ομάδα, που ταξίδεψε στη Συρία προκειμένου να εντοπίσει τις ελλείψεις στα αεροδρόμια, η Τουρκία θα παράσχει υποστήριξη τις επόμενες ημέρες σε θέματα, όπως η εγκατάσταση συσκευών και ανιχνευτών ακτίνων Χ και η επισκευή των διαδρόμων προσγείωσης και απογείωσης. Η υποστήριξη της Τουρκίας θα δοθεί επίσης και για την αντιμετώπιση της έλλειψης στον τομέα του εναέριου συστήματος ραντάρ.
Η διπλή στρατηγική ασφάλειας της Τουρκίας στη Συρία: ανοικοδόμηση του στρατού, αντιμετώπιση του YPG
Και καθώς κερδίζει το πάνω χέρι στη Συρία, η Τουρκία θα αξιοποιήσει τη μόχλευση της για να δημιουργήσει έναν νέο στρατό και να πιέσει για διάλυση του PKK, σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Μπαρίν Καγιάογλου.
«Η Άγκυρα σφυρηλατεί μια διπλή αμυντική συνεργασία με τους νέους ηγέτες της Συρίας, εστιάζοντας άμεσα στην εξάρθρωση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (YPG) υπό την ηγεσία των Κούρδων, τις οποίες η Τουρκία θεωρεί σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια. Μακροπρόθεσμα, η Τουρκία στοχεύει στην ενίσχυση του συριακού στρατού μέσω στρατιωτικής εκπαίδευσης, με στόχο να εδραιώσει την επιρροή της στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή», αναφέρει o Καγιάογλου στο think tank Al-Monitor.
Ενώ η Συρία θα είναι απασχολημένη με την ανοικοδόμηση σπιτιών, σχολείων, νοσοκομείων, δρόμων και δικτύων ηλεκτροδότησης για τα επόμενα 10 χρόνια, θα χρειαστεί επίσης στρατό για να υπερασπιστεί τα σύνορά της και αστυνομική δύναμη για να διατηρήσει την ειρήνη στο εσωτερικό.
«Η Τουρκία θα μπορούσε να επιδιώξει μια στενή εταιρική σχέση με τη Συρία παρόμοια με τη σχέση της με το Κατάρ, δημιουργώντας μια κατάσταση win-win», αναφέρει άλλος πολιτικός αναλυτής, ο Τσαγατάι Τζεμπέ.
«Αυτή η διμερής συνεργασία θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της ιρανικής επιρροής στον Λίβανο, ανοίγοντας το δρόμο για μια ισχυρή συμμαχία στην Ανατολική Μεσόγειο με επικεφαλής την Τουρκία και τη Συρία», προσθέτει.
Αναβιώνει ο «οθωμανικός σιδηρόδρομος» στη Συρία
Παράλληλα στο πλάνο, μετά τις στρατιωτικές και ενεργειακές συνέργειες είναι και οι σιδηρόδρομοι της χώρας. Η νέα συριακή διοίκηση, η οποία έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τουρκικές εταιρείες για σιδηροδρομικές, θαλάσσιες και χερσαίες διαδρομές, θα επωφεληθεί από την εμπειρία της Τουρκίας, σε θέματα, όπως η αποκατάσταση των «σιδηροδρόμων της οθωμανικής εποχής», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Τουρκιγέ», το τρένο υψηλής ταχύτητας και η κατασκευή μετρό στη Δαμασκό και το Χαλέπι.
«Η Τουρκία, η οποία έχει βάλει το χέρι στην φωτιά για να στηρίξει τη Συρία, η οποία έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, ετοιμάζεται να υλοποιήσει σημαντικά έργα, ιδίως στην ανασυγκρότηση και την ανοικοδόμηση της χώρας. Οι απαραίτητες επενδύσεις σε υποδομές για την ομαλοποίηση της εμπορικής ζωής στη Συρία και τις εμπορευματικές μεταφορές μεταξύ Τουρκίας και Συρίας σχεδιάζεται να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό. Επιπλέον, θα αναπτυχθούν έργα για τις θαλάσσιες μεταφορές και τη συγκοινωνία από την Αντιόχεια και τη Μερσίνα προς τη Λατάκεια», υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα.
Τι δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις Ερντογάν και πώς απαντά η Αθήνα: Πως διαμορφώνεται το τοπίο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Σεισμός 6,9 Ρίχτερ στο Θιβέτ: Αναφορές για δεκάδες νεκρούς - Κατέρρευσαν κτίρια
Έλον Μασκ: Μπορεί να γίνει ο μεσάζων Κίνας-Τραμπ σε πιθανό παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο;
Απογοητευτικός ο προϋπολογισμός του προγράμματος για την ανακαίνιση διατηρητέων: Τι λένε οι ιδιοκτήτες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr