ΟΗΕ: Πόσα εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα στοιχίσει η υπερθέρμανση του πλανήτη
Σε έναν χρονικό ορίζοντα που φτάνει μέχρι το -όχι μακρινό- 2030🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Με την υπερθέρμανση του πλανήτη, η αύξηση του θερμικού στρες στη γεωργία και σε άλλους τομείς της βιομηχανίας, αναμένεται να μεταφραστεί με μια μείωση της παραγωγικότητας, η οποία θα ισοδυναμεί με 80 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έως το 2030, προειδοποίησε σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας του ΟΗΕ.
Στη νέα έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΟΕ, εκτιμάται ότι έως την προαναφερθείσα ημερομηνία, το 2,2% του συνόλου των δεδουλευμένων ωρών παγκοσμίως θα μπορούσε να χαθεί εξαιτίας των αυξημένων θερμοκρασιών, σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι οποίες βασίζονται σε μια αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου έως τα τέλη του αιώνα.
Ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος στη Νότια Ασία και τη Δυτική Αφρική, όπου περίπου το 5% των δεδουλευμένων ωρών ενδέχεται να χαθεί το 2030, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης με τίτλο «Το να εργάζεται κανείς σε έναν θερμότερο πλανήτη: ο αντίκτυπος του θερμικού στρες στην παραγωγικότητα της εργασίας και η αξιοπρεπής εργασία».
Συνολικά, οι οικονομικές απώλειες αντιπροσωπεύουν περίπου 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμια κλίμακα.
«Χονδρικά, είναι το ισοδύναμο της οικονομίας της Βρετανίας» εξήγησε η Κάθριν Σάγκετ, μία εκ των συγγραφέων της έκθεσης, ενώπιον δημοσιογράφων.
Ο όρος θερμικό στρες αναφέρεται σε μια υψηλότερη θερμοκρασία σε σχέση με αυτή που μπορεί να αντέξει το σώμα χωρίς να υποστεί κάποια φυσιολογική φθορά, σημειώνει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, προσθέτοντας ότι αυτό συμβαίνει σε γενικές γραμμές σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου με υψηλά επίπεδα υγρασίας.
«Ο αντίκτυπος του θερμικού στρες στην παραγωγικότητα στην εργασία είναι μια σοβαρή επίπτωση της κλιματικής αλλαγής» υπογραμμίζει η Σάγκετ.
«Μπορούμε να αναμένουμε ότι θα δούμε τις ανισότητες να αυξάνονται μεταξύ των χωρών με υψηλό εισόδημα και των χωρών με ισχνό εισόδημα και τις συνθήκες εργασίας να επιδεινώνονται για τις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως και εκτοπίσεις πληθυσμών» προειδοποίησε η ειδικός.
Οι δύο πιο εκτεθειμένοι τομείς είναι η γεωργία, όπου απασχολούνται 940 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και αναμένεται να αντιπροσωπεύσει το 60% των ωρών εργασίας που θα χαθούν έως το 2030, και ο κατασκευαστικός κλάδος, με ποσοστό 19% στην απώλεια της παραγωγικότητας.
Από την πλευρά του, ο Νίκολας Μετρ, οικονομολόγος της ΔΟΕ, επισήμανε ότι την ώρα που η Νότια Ασία και η Δυτική Αφρική αναμένεται να υποφέρουν περισσότερο από καύσωνες, η Ευρώπη δεν θα γλιτώσει.
«Πρέπει να αναμένουμε όλο και περισσότερα επεισόδια (καύσωνα) όπως είχαμε τον τελευταίο καιρό, όλο και πιο συχνά κι όλο και πιο έντονα» σημείωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr