Ο στρατός του Ιράν σε αριθμούς: 150.000 οι Φρουροί της Επανάστασης
Οι ένοπλες Δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Μια στρατιωτική εμπλοκή θα οδηγούσε αναμφισβήτητα σε μια ατέρμονη πολεμική κατάσταση μεταξύ (Μέσης) Ανατολής και Δύσης και γι αυτό αμφότεροι είναι (όσο μπορούν) εγκρατείς για να μην ανάψει το φυτίλι του πολέμου. Ωστόσο, ΗΠΑ και Ιράν έχουν ανεβάσει σε υπερθετικό βαθμό το θερμόμετρο της μεταξύ τους έντασης με τους εκατέρωθεν βομβαρδισμούς να τρομοκρατούν όλο τον πλανήτη, σε συνέχεια της δολοφονίας Σουλεϊμανί.
Το βρετανικό Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS), όπως και το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), έχουν υπολογίσει την πολεμική μηχανή της Τεχεράνης και τις δυνατότητές της να αντιμετωπίσει είτε έναν συμβατικό πόλεμο, είτε μία πυραυλική ή υβριδική σύρραξη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, ο τακτικός στρατός του Ιράν ανέρχεται σε 523.000 οπλίτες (8η στον κόσμο) – από αυτούς οι 150.000 ανήκουν στην Φρουρά της Επανάστασης. Η Φρουρά της Επανάστασης ιδρύθηκε πάνω από 40 χρόνια πριν και χαίρει αυτονομίας σε σχέση με τις υπόλοιπες ένοπλες δυνάμεις, με δικό της προϋπολογισμό και σχέδιο δράσης και έχει αναδειχθεί σε πραγματική αυτεξούσια πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη στη χώρα. Στις 350.000 υπολογίζονται οι εφεδρικές δυνάμεις.
Ο στρατός του Ιράν κατατάσσεται στις 14 πιο ισχυρές ένοπλες δυνάμεις στον κόσμο, χάνοντας μια θέση από το 2018, που ήταν 13ο.
Γύρω στις 18.000 οπλίτες υπηρετούν στο πολεμικό ναυτικό της χώρας, που περιπολεί στα στενά του Ορμούζ, ενώ το σώμα της Αεροπορίας απαριθμεί περίπου 30.000 στρατιωτικούς. Το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης ελέγχει επίσης και την μονάδα Μπασίτζ, που ειδικεύεται στην καταστολή των αντιφρονούντων στο εσωτερικό του Ιράν, ενώ σε περίπτωση πολέμου η μονάδα τούτη μπορεί να κινητοποιήσει άλλες εκατοντάδες χιλιάδες πληθυσμού. Επίσης, άλλες 5.000 οπλίτες συγκροτούν την επίλεκτη μονάδα Κούντς, στην οποία ακριβώς προΐστατο ο Σουλεϊμανί, που ειδικεύεται στις μυστικές επιχειρήσεις σε ξένο έδαφος και αναφέρεται απευθείας στον πνευματικό ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Η μονάδα αυτή είχε αποσταλεί στη Συρία για να πολεμήσει στο πλευρό του Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ στο Ιράκ στηρίζει τις σιιτικές πολιτοφυλακές εναντίον των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους. Ευρύτερα θεωρείται πως η μονάδα Κουντς προσφέρει εκπαίδευση, χρηματοδότηση και πληροφορίες σε ομάδες στη Μέση Ανατολή που αντιτίθενται στα συμφέροντα των ΗΠΑ, όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο και η Χαμάς στην Παλαιστίνη.
Οι αμυντικές δαπάνες του Ιράν υπολογίζονται στα 19,6 δισ. δολάρια, που μεταφράζεται στο 4,6% του ΑΕΠ
Δεδομένης της ασθενούς ισχύος της αεράμυνας, η πυραυλική υπεροπλία είναι το κλειδί της πολεμικής ισχύος του Ιράν. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, το πυραυλικό οπλοστάσιό του είναι το μεγαλύτερο στη Μέση Ανατολή, περιλαμβάνοντας πυραύλους μέσου και μικρού βεληνεκούς, εντός του οποίου πάντως βρίσκονται η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ. Εξάλλου η Τεχεράνη έχει ρίξει το βάρος της στη διαστημική τεχνολογία, που θα του επιτρέπει να αναπτύξει διηπειρωτικούς πυραύλους, που θα δύνανται να πλήξουν ακόμη πιο απομακρυσμένους στόχους. Υστερα από τη συμφωνία για τα πυρηνικά, το πρόγραμμα «πάγωσε», ωστόσο, αναμένεται να ξαναμπεί σε τροχιά. Το Ιράν έχει αναπτύξει και την τεχνολογία των UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη). Με τα drone επιχειρεί και στο Ιράκ από το 2016 εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ενώ έχουν εισέλθει κι εντός του ισραηλινού εναέριου χώρου από βάσεις εντός της Συρίας. Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι έχει καταρρίψει τόσο αμερικανικά όσο και ισραηλινά drone που εισήλθαν στον εναέριο χώρο του.
Μεγάλη σημασία αποδίδει πλέον το Ιράν και στον κυβερνοπόλεμο, ιδίως έπειτα από μία κυβερνοεπίθεση που δέχθηκαν το 2010 οι πυρηνικές του εγκαταστάσεις. Το Ιράν είναι μια από τις πέντε χώρες που διαθέτει κυβερνο-στρατό ικανό να διεξάγει επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο. Εκτιμάται πως οι Φρουροί της Επανάστασης διαθέτουν το δικό τους κλιμάκιο κυβερνοπολέμου, διεξάγοντας, επίσης, επιχειρήσεις εμπορικής και στρατιωτικής κατασκοπίας. Έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου το 2019 αναφέρει πως το Ιράν έχει ως στόχο του αεροδιαστημικές εταιρείες, αμυντικές βιομηχανίες, πετρελαϊκές κι εταιρείες τηλεπικοινωνιών σε όλον τον κόσμο, προκειμένου να αντλήσει χρήσιμες πληροφορίες. Επιπλέον, η Κίνα είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι είχαν εξαπολύσει κυβερνοπόλεμο στο Ιράν μέσω των πλατφορμών του youtube και του twitter με στόχο την υποκίνηση ταραχών στη χώρα.
Πηγές: iiss.org, sipri.org, wikipedia, ΑΠΕ
«Αρρυθμίες» στο Λαϊκό Νοσοκομείο από τις νέες εφημερίες: Ακυρώνονται μέχρι και χειρουργεία - Επιστολή 258 γιατρών στον Γεωργιάδη
Εύβοια: «Μου θυμίζει την υπόθεση των Σατανιστών» - Ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη ζητεί ο δικηγόρος των παιδιών
Θεοδοσία Τσάτσου στο ethnos.gr: «Η αφόρητη καταπίεση και όλο το δράμα που βίωσα, μ' έκαναν καλλιτέχνη»
Η Κριστίνα Αγκιλέρα γιορτάζει τα 44α γενέθλιά της και ποζάρει ημίγυμνη στο Instagram
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr