Ελληνας εγκλωβισμένος σε κινεζική πόλη λόγω του κοροναϊού
«Ήμουν για αναψυχή και εργασία, παράλληλα. Και δυστυχώς μπλέχτηκα εδώ», τονίζει ο επιχειρηματίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες των κινεζικών Αρχών για εγκλωβισμένους Ελληνες κοντά στην περιοχή Γουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κοροναϊός. Κι αυτό γιατί ο Alpha εντόπισε τον έναν από τους δύο εγκλωβισμένους Ελληνες που είναι στην κινεζική πόλη. Λέγεται Γιάννης Μερσινιάς και έχει εγκλωβιστεί εδώ και τέσσερις μέρες στην επαρχία Γουμπέι, σε μια πόλη που απέχει 330 χιλιόμετρα από τη Γουχάν.
«Ο κόσμος δεν μπορεί να φύγει, δεν υπάρχουν τρένα, δεν υπάρχουν λεωφορεία, δεν υπάρχουν αεροπλάνα. Οι δρόμοι είναι άδειοι. Εστιατόρια δεν δουλεύουν, ξενοδοχεία δε λειτουργούν. Πρόκειται για μία άδεια πόλη» δήλωσε ο κ. Μεσσηνιάς, μιλώντας στον «Alpha». «Ήμουν για αναψυχή και εργασία, παράλληλα. Και δυστυχώς μπλέχτηκα εδώ» πρόσθεσε ο κ. Μεσσηνιάς, σημειώνοντας ακόμη ότι όλοι οι κάτοικοι της περιοχής «φορούν μάσκες και πλένουν τα χέρια τους».
Την είδηση για τους δύο Ελληνες εγκλωβισμένους είχε μεταδώσει και η ανταποκρίτρια του OPEN και του ethnos.gr στις Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά.
Οι επιβεβαιωμένοι Ευρωπαίοι
Οι επιβεβαιωμένοι Ευρωπαίοι πολίτες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Γουχάν προέρχονται από Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία Εστονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Λάτβια, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν έχουν δικαίωμα να φύγουν Ευρωπαίοι πολίτες που μπήκαν στην Κίνα με κινεζικό διαβατήριο, ωστόσο η ΕΕ βρίσκεται σε επικοινωνία με τις κινεζικές Αρχές όπου χρειάζεται.
Μόνο η Γαλλία και η Βρετανία διαθέτουν προξενικές Αρχές στην περιοχή της Γουχάν. Οι υπόλοιπες χώρες -όπως και η Ελλάδα- διαθέτουν τις πρεσβείες τους στο Πεκίνο, που είναι πολύ μακριά. Οι Γάλλοι έχουν δεχθεί να μεταφέρουν και άλλους Ευρωπαίους πολίτες που θα θελήσουν να μεταφερθούν σε ασφαλές έδαφος.
Έτοιμη η Γαλλία
Έτοιμη να στείλει αεροπλάνα στην Γουχάν της Κίνας, προκειμένου να παραλάβει Ευρωπαίους υπηκόους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί είναι η Γαλλία. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, η Βρετανία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να στείλει κι εκείνη δικό της αεροπλάνο.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού και Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών στις Βρυξέλλες βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλα τα κράτη μέλη για όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού. Μέσω τηλεδιασκέψεων, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς από την Ευρώπη αλλά και την Κίνα «συντονίζονται» μέσω του κέντρου αυτού στην καρδιά των ευρωπαϊκών θεσμών.
Το ethnos.gr βρέθηκε στο κέντρο επιχειρήσεων και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του κέντρου από τον αρμόδιο Διευθυντή Johannes Luchner. «Το να απεγκλωβιστούν οι περίπου 600 Ευρωπαίοι υπήκοοι που βρίσκονται εκεί είναι μια δύσκολη διαδικασία. Την πρωτοβουλία για την πτήση έχει η Γαλλία, η οποία ενεργοποίησε το μηχανισμό, αλλά και η Κίνα πρέπει να προβεί σε κινήσεις όπως η αδειοδότηση προσγείωσης του αεροσκάφους στη Γουχάν, οι διαδικασίες εκεί και το σκρίνιγκ των επιβαινόντων», μας εξήγησε ο Γιοχάνες Λούκνερ.
Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ θα συντονίσει μια τόσο δύσκολη επιχείρηση. Οι προηγούμενες ήταν στην επιδημία του Έμπολα στην Δυτική Αφρική, όπου ναι μεν υπήρχε το ζήτημα της επιδημίας και οι απεγκλωβισμένοι έπρεπε να τεθούν υπό ιατρική παρακολούθηση, ωστόσο υπήρχαν εκεί μεμονωμένοι Ευρωπαίοι πολίτες. Η δεύτερη φορά αφορούσε την χρονική στιγμή μετά την πτώση του Καντάφι στη Λιβύη, όταν οι Ευρωπαίοι ήταν πολλοί (περίπου 350), αλλά... όλοι υγιείς. Θα είναι η πρώτη φορά μαζικής μεταφοράς και ιατρικής παρακολούθησης ταυτόχρονα. Όσοι τελικά μπουν στις πτήσεις, θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα περίπου δύο εβδομάδες.
Τουλάχιστον 130 νεκροί
Η επιδημία ιογενούς πνευμονίας - μέχρι στιγμής - έχει οδηγήσει στο θάνατο τουλάχιστον 130 ανθρώπους και έχει μολύνει περίπου 6.000. Στην Ευρώπη έχουν επιβεβαιωθεί εννέα κρούσματα -τέσσερα στη Γερμανία, τέσσερα στη Γαλλία και ένα στη Φινλανδία -, θέτοντας σε επιφυλακή και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να δηλώνουν έτοιμες να συνδράμουν στον επαναπατρισμό των Ευρωπαίων πολιτών.
«Ρώσικη ρουλέτα» οι μετακινήσεις με τα γηρασμένα ΜΜΜ στην Αθήνα: Αναζητούνται πόροι για την ανανέωση συρμών
Οι λόγοι που απέτυχε η σύλληψη του Γιουν στη Nότια Koρέα - «Τείχος προστασίας» από υποστηρικτές του
Ο Φοίβος Δεληβοριάς υπέρ της Μποφίλιου για την παλαιστινιακή μαντίλα: «Απαράδεκτα όσα γράφονται για εκείνη»
Όρκα Ταχλίκουα: Συγκλονίζει ξανά η φάλαινα που έγινε σύμβολο του πένθους - Έχασε και δεύτερο μωρό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr