Έρευνα: Λιγότεροι θάνατοι από κορονoϊό σε όσες χώρες έκαναν εμβόλιο φυματίωσης
Το ενδεχόμενο το εμβόλιο κατά της φυματίωσης να έχει προστατευτική δράση και κατά του κορωνοϊού τονίζουν ερευνητές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Γιατί η Ισπανία είχε σχεδόν 11.000 θανάτους από την πανδημία του κορονoϊού, ενώ ο αριθμός των θανάτων στην Πορτογαλία μόλις υπερβαίνει τoυς 200; Μια τέτοια διαφορά στους αριθμούς στην Ιβηρική χερσόνησο είναι μυστηριώδης, αλλά θα μπορούσε να εξηγηθεί εν μέρει από τη διαφορετική χρήση ενός εμβολίου από τις δύο χώρες. Δεν πρόκειται για ένα εμβόλιο κατά του COVID-19 αλλά για ένα εμβόλιο κατά της φυματίωσης το οποίο φαίνεται να εξηγεί τη διαφορά στους αριθμούς.
Μια νέα επιστημονική μελέτη έχει ανακαλύψει μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ των χωρών όπου είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της φυματίωσης (το εμβόλιο ονομάζεται BCG Calmette–Guérin-γνωστό επίσης ως αντιφυματικό εμβόλιο) και η επίδραση που αυτός έχει στο νέο κοροναϊό.
«Διαπιστώσαμε ότι οι χώρες χωρίς γενικές πολιτικές εμβολιασμού με BCG (Ιταλία, Κάτω Χώρες, ΗΠΑ) έχουν πληγεί περισσότερο σε σύγκριση με χώρες με καθολικές και μακροχρόνιες πολιτικές BCG», συμπεραίνουν οι συγγραφείς της μελέτης.
«Υπάρχουν αναφορές ότι το εμβόλιο BCG μπορεί να προσφέρει ευρεία προστασία από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος» εξηγεί στο twitter ο Gonzalo Otazu, ερευνητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
«Εξετάσαμε τα δεδομένα: οι χώρες που δεν εφάρμοσαν ποτέ ένα παγκόσμιο εμβόλιο BCG χτυπήθηκαν σκληρά από το COVID-19, με μεγάλο αριθμό θανάτων κατά κεφαλήν». Ο Otazu σύγκρινε πολιτικές υγείας ανάμεσα σε χώρες όπου ο εμβολιασμός κατά της φυματίωσης έχει εφαρμοστεί καθολικά - όπου πρέπει όλοι να εμβολιασθούν - και κράτη όπου δεν ίσχυσε κάτι τέτοιο. Η Ιταλία, η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από το COVID-19 με 13.915 νερκούς, δεν εφάρμοσε ποτέ καθολικό εμβολιασμό κατά της φυματίωσης.
Η Ιαπωνία, η οποία έχει αναφέρει μόνο 63 θανάτους από κορονοϊό και έχει πάρει λιγότερο αυστηρά μέτρα περιορισμού, ακολουθεί μια καθολική πολιτική εμβολιασμού κατά της φυματίωσης. Οι ερευνητές σύγκριναν επίσης το Ιράν με την Ιαπωνία, δύο χώρες που έχουν εφαρμόσει τον παγκόσμιο εμβολιασμό BCG, αλλά σε διαφορετικούς χρόνους.
Η Ιαπωνία ξεκίνησε την παγκόσμια πολιτική εμβολιασμού BCG το 1947, ενώ η συγκεκριμένη πολιτική υγείας στο Ιράν τέθηκε σε εφαρμογή το 1984. Η Ιαπωνία έχει περίπου 100 λιγότερους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους από το Ιράν. «Οι χώρες που καθυστέρησαν τον καθολικό αντιφυματικό εμβολιασμό (Ιράν, 1984) παρουσίασαν υψηλή θνησιμότητα, δεδομένου ότι το BCG προστατεύει τους ηλικιωμένους που έχουν κάνει το εμβόλιο», τονίζουν οι επιστήμονες στην έρευνά τους. «Παράλληλα, διαπιστώσαμε ότι ο εμβολιασμός BCG μείωσε και τον αριθμό των αναφερόμενων περιπτώσεων COVID-19 σε μια χώρα»..
Η διαφορετική επίδραση του κορονοϊού στη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη
Η έρευνα θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει τη διαφορά μεταξύ του αντίκτυπου του κορονοϊού στη Δυτική και την Ανατολική Ευρώπη, διότι οι γενικές πολιτικές εμβολιασμού κατά της φυματίωσης ήταν ευρέως διαδεδομένες στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (ΕΣΣΔ). Τα ανατολικά κράτη της Γερμανίας, τα οποία ήταν μέλη της ΕΣΣΔ ως Ανατολικής Γερμανίας μέχρι την επανένωση το 1990, έχουν χαμηλότερο αριθμό περιπτώσεων COVID-19 ανά 100.000 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Robert Koch. Στην Ισπανία, η δεύτερη χώρα με τους περισσότερους θανάτους από κορονοϊό διεθνώς, μόνο μία περιοχή, αυτή των Βάσκων, περιλαμβάνει το εμβόλιο BCG στην επίσημη πολιτική εμβολιασμού.
Αυστραλοί ερευνητές αρχίζουν δοκιμές με το εμβόλιο για τη φυματίωση
Μια ομάδα Αυστραλών ερευνητών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι άρχισαν να δοκιμάζουν το εμβόλιο φυματίωσης σε μεγάλη κλίμακα για να δουν αν μπορεί να προστατεύσει το προσωπικό της υγειονομικής περίθαλψης από τον κορονοϊό. Περίπου 4.000 Αυστραλοί εργαζόμενοι σε νοσοκομεία θα συμμετάσχουν στην κλινική δοκιμή που θα προσπαθήσει να προσδιορίσει εάν το εμβόλιο κατά της φυματίωσης μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του COVID-19, ανέφεραν ερευνητές του Ινστιτούτου Murdoch στη Μελβούρνη.
«Αν και αναπτύχθηκε αρχικά για φυματίωση και εξακολουθεί να χορηγείται σε περισσότερα από 130 εκατομμύρια μωρά κάθε χρόνο, το BCG αυξάνει επίσης τη βασική ανοσολογική ικανότητα του οργανισμού, βοηθώντας τον να ανταποκριθεί πιο έντονα στα μικρόβια», ανέφεραν οι ερευνητές.«Ελπίζουμε να παρατηρήσουμε μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του COVID-19 στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που έχουν εμβολιαστεί με BCG», εξήγησε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Nigel Curtis.
Παρόμοιες δοκιμές θα διεξαχθούν επίσης σε άλλες χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Εάν οι κλινικοί γιατροί μπορούν να αποδείξουν ότι η κλινική δοκιμή είναι επιτυχής, οι ηλικιωμένοι και άλλοι άνθρωποι που είναι ευάλωτοι στο COVID-19 λόγω υποκείμενων συνθηκών θα μπορούσαν να λάβουν το εμβόλιο φυματίωσης για να αντιμετωπίσουν μελλοντικές εστίες του κορονοϊού. Μια γερμανική μελέτη έχει προτείνει ότι σε αυτή την περίπτωση, το εμβόλιο κατά της φυματίωσης θα μπορούσε να «βοηθήσει στη γεφύρωση του χρόνου» έως ότου αναπτυχθεί ειδικό εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού.
Ένα εμβόλιο πριν από έναν αιώνα
Γάλλοι επιστήμονες άρχισαν να αναπτύσσουν το εμβόλιο BCG το 1908 και οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους άρχισαν το 1921 . Το όνομα BCG, Bacillus Calmette-Guerin, προέρχεται από τα ονόματα των δύο εμπλεκόμενων βακτηριολόγων: Albert Calmette και Camille Guerin. Η φυματίωση προκαλείται από βακτήρια που προσβάλλουν τους πνεύμονες. Η ασθένεια έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η χρήση του φαρμάκου εξαπλώθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, όταν δημιουργήθηκαν μεγάλα εξειδικευμένα νοσοκομεία για τη θεραπεία των ασθενών με φυματίωση.
Η φυματίωση ή η BCG είναι εξαιρετικά μολυσματική και παρότι θεραπεύεται, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 10 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται κάθε χρόνο και 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από αυτήν. Ο ΠΟΥ επίσης λέει ότι η φυματίωση είναι η κύρια αιτία θανάτου για τα άτομα με HIV.
Οι γιατροί που διεξάγουν τη δοκιμή στην Αυστραλία παροτρύνουν τον γενικό πληθυσμό να μην εξετάσει το ενδεχόμενο χορήγησης αυτού του εμβολίου πριν γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών. Το φάρμακο είναι απαραίτητο για τον εμβολιασμό ή τη θεραπεία 130 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο και η υψηλή ζήτηση θα ασκήσει πίεση στα περιορισμένα αποθέματα.
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr