Ιωάννης Μελισσανίδης: Ο πρώτος ανοιχτά γκέι Έλληνας Ολυμπιονίκης μίλησε για ομοφοβία στον αθλητισμό
Μιλώντας για τη σεξουαλικότητά του σημείωσε ότι άρχισε να την αντιλαμβάνεται από πολύ μικρή ηλικία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ανοιχτά για τη σεξουαλικότητα του μίλησε ο χρυσός Ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής στην Ατλάντα το 1996, Ιωάννης Μελισσανίδης, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ΛΟΑΤΚΙ περιοδικό Antivirus αποκάλυψε ότι είναι γκέι, μίλησε για τα ομοφοβικά περιστατικά που σημάδεψαν τη ζωή του αλλά και για τις μεγάλες στιγμές που έζησε ως αθλητής.
Μιλώντας για τη σεξουαλικότητά του σημείωσε ότι άρχισε να την αντιλαμβάνεται από πολύ μικρή ηλικία. «Τα πρώτα μου φλερτ ξεκίνησαν, όταν ήμουν 12-13 ετών. Είχα φλερτ και με κάποια κορίτσια, πέρασα και από αυτό το στάδιο, αλλά συνειδητοποίησα από πολύ νωρίς ότι μου αρέσουν άτομα του ίδιου φύλου», ανέφερε και στη συνέχεια ξεκαθάρισε πως ο ίδιο προσδιορίζεται ως «ένας γκέι άνδρας».
«Οι καλοί γονείς δέχονται τα παιδιά τους όπως είναι»
Για το πώς αντέδρασαν οι γονείς του για τη σεξουαλικότητά του ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Ατλάντα ανέφερε: «Δεν υπήρξε ποτέ κάποια συγκεκριμένη συζήτηση. Νομίζω πως ήρθε κάπως φυσικά. Η ζωή μου από πολύ νωρίς ήταν ξεκάθαρη. Είχα και τον πρωταθλητισμό, οπότε αυτή η μεγάλη εφηβική σεξουαλική αφύπνιση άργησε να ξεκινήσει. Μετά όμως δεν μπήκα ποτέ στη διαδικασία να κρύψω τίποτα από τους δικούς μου. Δεν χρειάστηκε. Θυμάμαι μόνο μια στιγμή, πριν εγώ σταθώ γερά στα πόδια μου, τον μπαμπά μου να λέει: “Άντε και με ένα καλό κορίτσι”.
Του απάντησα, κοιτάζοντάς τον βαθιά στα μάτια με πολλή αγάπη και αποφασιστικότητα ότι “εγώ θα χαράξω τη δική μου πορεία και θα κάνω αυτό που θέλω και το ξέρεις”. Μπορεί εκείνη στη στιγμή και να πληγώθηκε, μπορεί να ήταν εκείνη και η στιγμή που το κατάλαβε κιόλας. Μετά ο υπέροχος πατέρας μου, μου απάντησε: “εγώ από εσένα θέλω να είσαι πάντα ευτυχισμένος”. Ξέρεις, οι καλοί γονείς, αν θέλουν τα παιδιά τους να είναι ευτυχισμένα, πρέπει να τα δεχτούν όπως είναι, χωρίς προϋποθέσεις. Αν δεν το κάνουν, τότε δεν είναι καλοί γονείς. Επίσης, όλο αυτό που έχω ζήσει, οι επιτυχίες που είχα από πολύ μικρός, η οικονομική ανεξαρτησία από τα 14 μου με βοήθησαν να αισθάνομαι ασφαλής και σίγουρος».
Τα ομοφοβικά περιστατικά που τον σημάδεψαν
Στη συνέντευξή του ο Ιωάννης Μελισσανίδης μίλησε και για ένα ομοφοβικό περιστατικό που έζησε σε μικρή ηλικία, το οποίο τον σημάδεψε. «Αυτά δεν είναι για σένα… θυμάμαι να μου λέει ο γυμναστής μου στο δημοτικό, μετά την αποτυχημένη του προσπάθεια να με κάνει να ενδιαφερθώ για τον κόσμο του αθλητισμού. Βλέπετε ήταν πεπεισμένος ότι η συμμετοχή μου στη σχολική ομάδα ποδοσφαίρου – που είχε όνειρο να φτιάξει – θα με "έκανε περισσότερο αγόρι", όπως μου είχε δηλώσει μια φορά σε ένα διάλειμμα που έπαιζα κουτσό με δύο συμμαθήτριές μου ", είπε ο Ιωάννης Μελισσανίδης.
Στη συνέχει ξεκαθάρισε όμως ότι έχει ακούσει ομοφοβικά σχόλια αλλά όχι από υψηλού επιπέδου αθλητές: «Ναι, έχω ζήσει (ομοφοβικά περιστατικά). Όχι, από υψηλού επιπέδου αθλητές και κυρίως από το εξωτερικό. Εγώ από πιτσιρίκι έκανα μπαλέτο και αυτό οι μεγάλες σχολές, της Ρωσίας και της Κίνας, το θαύμαζαν και το εκτιμούσαν. Υπήρχαν όμως και κάποιες άλλες χώρες που έκαναν αστειάκια και φοβικά σχόλια».
Για την ομοφοβική επίθεση που δέχτηκε συντονισμένα μετά το περιστατικό στον προκριματικό αγώνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ απάντησε: «Δεν με ένοιαζε καθόλου να είμαι αρεστός σε κάποιους ανθρώπους. Αυτό, βέβαια, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα παρεάκι, που άρχισε να γράφει ειρωνικά πράγματα για εμένα, έτσι με ομοφοβικές αναγνώσεις, με αποκορύφωμα τον εναγκαλισμό μου με τον προπονητή μου, τον οποίο χρησιμοποιήσαν με αισχρότητα, γράφοντας τίτλους τύπου: “Ο Ιωάννης φιλούσε υπέροχα”, “Μπράβο κοριτσάρα μου” κλπ.
Να αναφέρω ότι η πραγματική φράση του προπονητή μου ξεκάθαρα ήταν “μπράβο παλικαρα μου”. Φυσικά, όλο αυτό είχε να κάνει και με το γεγονός ότι είμαι γκέι. Για εμένα αυτή ήταν και η πρώτη ενορχηστρωμένη και αισχρή ομοφοβική επίθεση που δέχτηκα ως αθλητής, την ώρα που αγωνιζόμουν για την Ελλάδα με ένα κάταγμα κοπώσεως και με πέντε κήλες μεσοσπονδύλιου δίσκου στη μέση. Το μέγεθος όλου αυτού ήταν πολύ μεγάλο, γιατί γινόταν δημόσια και σε όλο το πανελλήνιο. Και εγώ τότε ήμουν μόλις 23 ετών. Επειδή είχα αυτούς τους γονείς και αυτόν τον χαρακτήρα στάθηκα όρθιος και αντιμετώπισα την ανανδρία τους με παλικαριά».
Η δική του απάντηση
Για τη δική του απάντηση σε αυτά τα σχόλια ανέφερε: «Η 2η Ολυμπιακή διάκριση σε ένα διαφορετικό άθλημα, με το άλμα που έμεινε επίσημα στην ιστορία ως «άλμα Μελισσανίδη», με τον οποίο έγινα ο μοναδικός Έλληνας χρυσός ολυμπιονίκης που έχει δύο ολυμπιακές διακρίσεις σε δύο διαφορετικά αγωνίσματα. Η διάκρισή μου αυτή είναι η απάντηση στην ομοφοβία τους. Έχει τη σημασία του όλο αυτό. Δεν μάσησα, τους μάσησα».
Για το αν δέχεται τον τίτλο του «πρώτου ανοιχτά γκέι Έλληνα Ολυμπιονίκη» απάντησε καταφατικά και στη συνέχεια σημείωσε ότι είναι υπερήφανος για αυτό, όπως είναι και για τα μετάλλιά του.
Μίνι ανασχηματισμός: Υπουργός Επικρατείας ο Σκέρτσος, κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Ιωάννης Οικονόμου
Ιωάννης Οικονόμου: Ποιος είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος
Κορονοϊός – Ζάκυνθος: Προς άρση το μίνι lockdown – Τι συνέβη
Νέα σχολική χρονιά: Αγώνας δρόμου για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr