Auto|23.01.2019 09:28

Nissan Leaf 3.Zero: Αυξημένη ισχύς και αυτονομία

Νίκος Λουπάκης

Δεν επαναπαύεται στην αυξημένη ζήτηση για το Leaf η Nissan αλλά προχωρά στην εξέλιξη του LEAF, του επιτυχημένου αμιγώς ηλεκτρικού της οχήματος (Battery Electric Vehicle - BEV), ανακοινώνοντας δύο βελτιωμένες εκδόσεις του, που έκαναν την εμφάνισή τους στην έκθεση ηλεκτρονικών στο Λας Βέγκας.

Πρόκειται αφενός μεν για το LEAF 3.ZERO, το οποίο διαθέτει οθόνη ψυχαγωγίας 8 ιντσών και επιπλέον υπηρεσίες συνδεσιμότητας - όπως πλοήγηση από πόρτα σε πόρτα (door-to-door) - και είναι εξοπλισμένο με την δοκιμασμένη μπαταρία των 40 kWh, αφετέρου δε για το LEAF 3.ZERO e + Limited Edition, που αποτελεί μια περιορισμένη έκδοση του δημοφιλούς μοντέλου, με μόλις 5.000 αυτοκίνητα να κατασκευάζονται για την Ευρώπη.

Η έκδοση αυτή διαθέτει όχι μόνο μεγαλύτερη ισχύ (160 kW/217 PS) αλλά και αυξημένη αυτονομία, που αναμένεται να φτάνει τα 385 km (κατά WLTP) με μία μόνο φόρτιση. Το μυστικό αυτής της απόδοσης βρίσκεται στη νέα μπαταρία που με 288 στοιχεία διαθέτει χωρητικότητα 62 kWh - έναντι 192 στοιχείων και 40 kWh αντίστοιχα, της μπαταρίας του νορμάλ μοντέλου. Κάτι που αντιστοιχεί σε 25% αυξημένη πυκνότητα ενέργειας και 55% μεγαλύτερη χωρητικότητα, “μεταφράζεται” δε σε αύξηση της αυτονομίας της τάξης του 40% - δηλαδή σε δυνατότητα κίνησης για 100 χιλιόμετρα επιπλέον, σε συγκρίσιμες συνθήκες χρήσης.

Και οι δύο νέες εκδόσεις του Leaf θα διαθέτουν τις τεχνολογίες “e-Pedal” που καταργεί το πεντάλ του φρένου, και ProPILOT που προσφέρει μια σειρά αυτοματισμούς, στα όρια της αυτόνομης οδήγησης.

Σημειώνουμε ότι το LEAF, με 39.000 «κομμάτια», ήταν το πρώτο σε πωλήσεις BEV στην Ευρώπη για το 2018, παραμένει δε το πιο δημοφιλές παγκοσμίως, με περισσότερα από 380.000 πωλήσεις από το 2010, όταν λανσαρίστηκε το μοντέλο πρώτης γενιάς. Η Nissan, τέλος, προσφέρει την ίδια εγγύηση οκτώ ετών / 160.000 km που απολαμβάνουν και οι άλλες εκδόσεις του μοντέλου. 

Nissan