Auto|19.03.2019 16:29

Volkswagen Id. Buggy: Οικολογική επάνοδος

Νίκος Λουπάκης

Ένας θρύλος αναβιώνει με την εμφάνιση του μικρού, ανοιχτού πισωκίνητου – και οπωσδήποτε ηλεκτρικού μοντέλου - που υπόσχεται να κατακτήσει ξανά τις παραλίες, αλλά αυτή τη φορά με μηδενικούς ρύπους.

Τα βασισμένα στο περίφημο Beetle “beach buggies” που έγραψαν ιστορία στο παρελθόν απέχουν πέντε δεκαετίες χωρίζουν από το βασισμένο στην ηλεκτρική πλατφόρμα ΜΕΒ τουVolskwagen Group πρωτότυπο, ID. BUGGY, ωστόσο οι οπτικές ομοιότητες και οι κοινές αναφορές είναι προφανείς. Στο δάπεδο του πράσινου αυτοκινήτου που είδαμε στη Γενεύη έχει ενσωματωθεί μια μπαταρία ιόντων λιθίου υψηλής τάσης, με χωρητικότητα 62 kWh, η οποία τροφοδοτεί έναν ηλεκτροκινητήρα 150 kW / 204 PS (με ροπή 310 Nm), τοποθετημένο στο πίσω μέρος, εξασφαλίζοντας αυτονομία 250 χιλιομέτρων (κατά WLTP) και πολύ καλές επιδόσεις: 100 km/h μετά από μόλις 7,2 δευτερόλεπτα. Η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά, για τους γνωστούς λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, στα 160 km/h. Σημειώνουμε ότι ένας επιπλέον ηλεκτροκινητήρας στον εμπρός άξονα μπορεί να συνδυαστεί με τον πίσω, εξασφαλίζοντας τη μετάδοση της κίνησης σε όλους τους τροχούς.  

Τα κοινά στοιχεία ανάμεσα στα του παρελθόντος και του νέου ενσωματώνουν μια περίοδο πέντε δεκαετιών. Όλα τα buggies της δεκαετίας του ’60 εκφράζουν ένα υψηλό βαθμό μεταβλητότητας, βασίζονταν στο πλαίσιο του θρυλικού και είχαν έναν τετρακύλινδρο κινητήρα boxer στο πίσω μέρος τους, ενώ ένας αριθμός μικρών κατασκευαστών δημιουργούσε αμαξώματα κατασκευασμένα από πλαστικό ενισχυμένο με υαλόνημα (fiberglass, GFRP) που κάλυπταν κινητήρα και πλαίσιο γράφοντας τη δική τους ιστορία. Το ID. BUGGY ακολουθεί πιστά αυτή τη λογική σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές δυνατότητες της σύγχρονης εποχής. 

Volkswagen