Βιβλίο | 12.11.2021 08:19

Ιστορικά μυθιστορήματα για την Ελληνική Επανάσταση και όχι μόνο από τους μετρ του είδους

Newsroom

Είναι τεράστιο το φάσμα των πραγματικών ιστοριών και των γεγονότων που μπορούν να εμπνεύσουν τα ωραιότερα μυθιστορήματα και η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες συγγραφείς αγαπούν το ιστορικό μυθιστόρημα. Άλλωστε, τα έργα των μετρ του ιστορικού μυθιστορήματος Γιάννη Καλπούζου, Θοδωρή Παπαθεοδώρου και Στέφανου Δάνδολου το επιβεβαιώνουν περίτρανα. Οι τρεις λογοτέχνες έχουν καταφέρει να κερδίσουν το αναγνωστικό κοινό με τα έργα τους, τα οποία έχουν σημειώσει χιλιάδες πωλήσεις, ειδικά σε μια εποχή που ο χώρος του βιβλίου περνά κρίση.

Η κατηγορία του ιστορικού μυθιστορήματος έχει το δικό της πιστό και φανατικό κοινό στη χώρα μας και αυτό το αποδεικνύουν τα χιλιάδες αντίτυπα που έχουν βρει μια θέση στις βιβλιοθήκες των αναγνωστών. Ειδικά μάλιστα την φετινή χρονιά και με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, το τελευταίο μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου, αλλά και η τριλογία του Θοδωρή Παπαθεοδώρου είναι αδιαμφησβήτητα ανάμεσα στις πρώτες επιλογές για τους λάτρεις του ιστορικού μυθιστορήματος και ειδικά εκείνων που θέλουν να θυμηθούν γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης.

Το βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου «Ραγιάς, Μέρες και Νύχτες 1821» είναι ένα δυνατό ιστορικό μυθιστόρημα για την επανάσταση του 1821. Το μυθιστόρημα ξεκινά περιγράφοντας τη ζωή των ραγιάδων προεπαναστατικά, συνεχίζει ακολουθώντας μάχες-σταθμούς της επανάστασης και τελειώνει σχεδόν με τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους. Όλα αυτά γύρω από μια δυνατή ιστορία αγάπης, με ακρίβεια ιστορικών στοιχείων και με γλαφυρές περιγραφές. Ο ήρωας  Αγγελής βιώνει το μεγαλείο και τη σκοτεινή πλευρά του αιματοβαμμένου Εικοσιένα, γκρεμίζοντας μυθεύματα και φανερώνοντας καταχωνιασμένες αλήθειες. Σφιχταγκαλιάζεται με τη φωτιά του ξεσηκωμού, μεταβολίζει την αγριότητα σε ελπίδα, λύτρωση και γλυκασμό, και βροντοφωνάζει: «Θέλω να μην είμαι ραγιάς σε κανέναν. Ραγιάς σε τίποτα!»

Ο Γιάννης Καλπούζος γεννήθηκε στο χωριό Μελάτες της Άρτας το 1960. Έχει γράψει ποιητικές συλλογές, στίχους σε 80 τραγούδια, διηγήματα και μυθιστορήματα. Με την ποιητική συλλογή Έρωτας νυν και αεί ήταν υποψήφιος στη βραχεία λίστα για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2008, ενώ το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) για το μυθιστόρημά του ΙΜΑΡΕΤ. Η παραλογή «Ο λύκος», που εμπεριέχεται στη συλλογή διηγημάτων «Κάποιοι δεν ξεχνούν ποτέ», βραβεύτηκε στον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος «Γιώργος Σεφέρης» του Πανεπιστημίου του Παλέρμο. 

Στην τριλογία του Θοδωρή Παπαθεοδώρου «Άγιες Ψυχές», «Άγιο Αίμα» και «Άγια Λευτεριά» περιγράφεται το έπος του '21, όταν οι γονατισμένοι πιάνουν τ’ άρματα και ορθώνουν ψυχή και μπόι στον πανίσχυρο δυνάστη. Μορφές και ψυχές της Επανάστασης, παλεύουν θεριεμένα για τ’ άπιαστο όνειρο και δοκιμάζονται σκληρά απ’ την ανθρώπινη μοίρα. Ζυμώνονται με τη φωτιά και το μπαρούτι, πολεμούν, αγαπούν, θρηνούν, πονούν. Ο συγγραφέας μάς μεταφέρει στην ταραγμένη εκείνη εποχή της Ελληνικής Επανάστασης, αναδεικνύοντας άγνωστες πτυχές της ιστορικής αυτής περιόδου, και δίνοντάς μας με αυτό τον τρόπο μαθήματα ιστορίας.

Ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου γεννήθηκε στα Δίκαια του Έβρου και κατοικεί στην Αθήνα. Έχει δημοσιεύσει δεκαεφτά μυθιστορήματα ενηλίκων, τέσσερα μυθιστορήματα για παιδιά και δύο βιβλία για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας, ενώ έχει συμμετάσχει σε τρεις συλλογές διηγημάτων. Ασχολείται επίσης με τη συγγραφή σεναρίων και θεατρικών έργων. Το μυθιστόρημά του «Το αστρολούλουδο του Βοσπόρου» τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερου Έργου Μνήμης 2003-2004 στο πλαίσιο του 20ού Πανελλήνιου Συμποσίου Ποίησης και Πεζογραφίας. Επίσης, το μυθιστόρημα «Οι κόρες της λησμονιάς» ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών – ΕΚΕΒΙ 2010, ενώ το «Οι καιροί της μνήμης» υποψήφιο για το ίδιο βραβείο το 2012, όπου και κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις ψήφους των αναγνωστών και των Λεσχών Ανάγνωσης.

Από τους μετρ του ιστορικού μυθιστορήματος όμως, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε και τον Στέφανο Δάνδολο, ο οποίος στο βιβλίο του «Φλόγα και Άνεμος» δημιουργεί την τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής. Μέσα από ανέκδοτες επιστολές, αρχειακό υλικό και μαρτυρίες, ο Στέφανος Δάνδολος φέρνει στο φως τη ζωή της θρυλικής Κυβέλης και την ταραχώδη σχέση της με τον Γεώργιο Παπανδρέου, ζωντανεύει αθέατες πτυχές του θεάτρου και της πολιτικής, ενώ παράλληλα, συνδυάζοντας αριστοτεχνικά την πραγματικότητα με τη μυθοπλασία, χτίζει ένα επικό μυθιστόρημα για τον έρωτα, τον θάνατο και την ελευθερία.

Ενώ αξίζει να αναφερθεί και το έργο του «Ιστορία χωρίς όνομα», πολυβραβευμένο μπεστ σέλερ που τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού Public 2018 για το Καλύτερο Ελληνικό Μυθιστόρημα. Πρόκειται για ένα βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα για το πάθος και την απώλεια, για τον έρωτα και τη μνήμη, για τις δεσμεύσεις της οικογένειας, για το σκοτάδι του πολέμου και τις πιο δραματικές στιγμές της Ελλάδας. Βασισμένος στα ημερολόγια της Πηνελόπης Δέλτα, ο Στέφανος Δάνδολος αποτίει φόρο τιμής στον εύθραυστο ψυχισμό της σπουδαιότερης Ελληνίδας συγγραφέως του εικοστού αιώνα.

Ο Στέφανος Δάνδολος γεννήθηκε το 1970. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία το 1996. Για το σύνολο του έργου του τιμήθηκε το 2009 με το Βραβείο Μπότση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μεταξύ των βιβλίων που έχει γράψει είναι το μυθιστόρημα «Η χορεύτρια του διαβόλου», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και μεταφράστηκε στα τουρκικά. Το 2008 ο Στέφανος Δάνδολος συμπεριλήφθηκε στην Παγκόσμια Ανθολογία Νέων Συγγραφέων, με αφορμή το Young Writers World Festival, που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Κορέα. 

Τα έργα του Γιάννη Καλπούζου, του Θοδωρή Παπαθεοδώρου και του Στέφανου Δάνδολου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

ελληνική επανάστασηβιβλίομυθιστόρημαβιβλία