Βιβλίο|22.09.2019 20:04

Πέντε βιβλία που αξίζει να διαβάσεις αυτή την εβδομάδα (22-28/9/2019)

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ώρα να απολαύσεις τη μυρωδιά των σελίδων και να φτιάξεις εικόνες με το δικό σου μυαλό. Ανατρέχοντας στις πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων, βρήκαμε τις καλύτερες επιλογές για να σου προκαλέσουν συναίσθημα, γέλιο, να σε ταξιδέψουν, να σου μάθουν το μεγαλείο της αγάπης και να σε οδηγήσουν σε μονοπάτια σκέψης που ούτε καν είχες φανταστεί. 

«Του έρωτα και της σκιάς» της Ιζαμπέλ Αλιέντε από τις εκδόσεις Ψυχογιός 

Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για το φως της αγάπης και το σκοτάδι της βίας, από τη συγγραφέα που αγαπήθηκε από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.

Σε μια χώρα που ζει στη σκιά του φόβου και του θανάτου, δυο άνθρωποι αναζητούν την αλήθεια και την αγάπη με κάθε κόστος. Η Ιρένε Μπελτράν κάνει ένα επάγγελμα ασυνήθιστο για γυναίκα, ιδίως της ανώτερης τάξης όπως στην οποία εκείνη ανήκει. Δημοσιογράφος, αμφισβητεί και στηλιτεύει συνεχώς το καταπιεστικό καθεστώς της πατρίδας της. Σύντροφός της στις έρευνες είναι ο φωτογράφος Φρανσίσκο Λεάλ, γιος φτωχών μεταναστών από την Ισπανία.

Οι δυο τους είναι αχώριστοι και –παρόλο που η Ιρένε είναι αρραβωνιασμένη με έναν αδίστακτο αξιωματικό του στρατού– ανάμεσά τους γεννιέται ένας παθιασμένος, ανίκητος δεσμός. Όταν η επόμενη έρευνά τους τους φέρνει αντιμέτωπους με ένα ανομολόγητο έγκλημα, αποφασίζουν να αποκαλύψουν την αλήθεια για τη βία και τον τρόμο που βασιλεύουν στη χώρα. Μαζί, θα ρισκάρουν τα πάντα για τη δικαιοσύνη – και για το δικαίωμά τους να ζήσουν το πάθος που τους ενώνει. 

«Ο εφευρέτης» του Αντώνη Ξυραφά από τις εκδόσεις Βακχικόν

Αν η μουσική είναι η μόνη μορφή τέχνης με την οποία μπορεί κανείς τόσο καθαρά και βαθιά να προχωρήσει πέρα από το μανδύα των φαινομένων, τότε τι θα έκανε ένας μοναχικός στην ουσία του εφευρέτης για εκείνη; Θα γινόταν ένας άνθρωπος που ορίζει τη μοίρα του ή θιασώτης ενός τραγικού πεπρωμένου, σημαδεμένου από μια ανείπωτη κατάρα;


Για τον Ζακ Ντιεντονέ μοιάζει να μην υπάρχει κάποιο όνειρο ζωής, παρά μόνο ένα σκοτεινό όραμα που οδηγεί το χέρι του στο εργαστήριό του και στους δρόμους του πολυσύχναστου, γεμάτου από λαμπερές μουσικές Παρισιού.

Εκείνο το σκοτεινό όραμα της νιότης του που τον εκτοξεύει από τη θέση του ταπεινού ωρολογοποιού στην κατάκτηση της ίδιας της τελειότητας. Ενός ιδανικού σύμπαντος, της αιωνιότητας της ίδιας που θα υποκλιθεί για μια στιγμή μπροστά στην αδάμαστη μεγαλοφυΐα του, στο πνεύμα του πρώτου γνήσιου θεϊκού ανθρώπου, του ενός και αληθινού πνευματικού βασιλιά του κόσμου.

«Το κορίτσι πίσω από την αυλαία» της Άννας Λυμπεροπούλου από τις εκδόσεις Κέδρος 

Ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα που αρχίζει το 1936 και φτάνει ως το 1959 με μια πλοκή που δεν σου επιτρέπει να το αφήσεις από τα χέρια σου μιας και το έχεις αρχίσει, με συνεχείς ανατροπές και καθ’ όλα πετυχημένες εκπλήξεις και με ένα κοινωνικό υπόβαθρο που διαπερνά τις δεκαετίες, ακραγγίζοντας την Ιστορία. 

Παρίσι 1959: Η διάσημη αρτίστα Ντεπί Μαρτέν εξαφανίζεται μυστηριωδώς κατά τη διάρκεια της θεατρικής της πρεμιέρας. Ο επιθεωρητής Μαρσέλ Ωγκύ θα έρθει αντιμέτωπος με ένα εξαιρετικά περίπλοκο αίνιγμα. Είκοσι χρόνια πριν, στην Αθήνα του Μεσοπολέμου, η όμορφη μεγαλοαστή Ελένη Αδριανού ταράζει με το θάρρος και τις αποφάσεις της τα καθωσπρέπει σαλόνια της πρωτεύουσας.Την ίδια εποχή, στην Ικαρία της άγριας ομορφιάς και των απόκρημνων βράχων, η Βασιλική και ο Αντώνης βιώνουν τον απόλυτο έρωτα, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές συμβάσεις.

Λίγους μήνες αργότερα, απομονωμένη σε μια δύσβατη πλαγιά πάνω από τη θάλασσα, η Βασιλική περιμένει να φέρει στον κόσμο το παιδί της. Κάποιοι όμως έχουν αποφασίσει διαφορετικά.

«Πριν» της Anna Todd από τις εκδόσεις Λιβάνη

Πριν συναντήσει την Τέσα, ο Χάρντιν ήταν μια μαινόμενη θύελλα. Στη διάρκεια των πρώτων λεπτών της γνωριμίας τους, συνειδητοποίησε την ανάγκη του να την κρατήσει μόνο δική του – ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου. Μετά το σμίξιμό τους, ο κόσμος δε θα ήταν ποτέ πια ο ίδιος.

Η δραματική ερωτική σχέση του Χάρντιν και της Τέσα έγινε ένας στρόβιλος που παρέσυρε όσους βρίσκονταν γύρω τους. Για πρώτη φορά, ο λόγος δίνεται σε όλα αυτά τα πρόσωπα που εμφανίζονται πριν, στη διάρκεια και μετά τα γεγονότα των μυθιστορημάτων της σειράς «After / Μετά». Παράλληλα, ο Χάρντιν περιγράφει τις πρώτες συναντήσεις του με την Τέσα, αλλάζοντας τη γνώμη σας για όσα νομίζατε πως ξέρατε γι’ αυτό το σκοτεινό αγόρι και τον άγγελο που τον αγαπούσε. Το fanfiction «After / Μετά» της Anna Todd έχει καταγράψει πάνω από ένα δισεκατομμύριο αναγνώσεις διαδικτυακά, προσελκύοντας αναγνώστες από ολόκληρο τον πλανήτη. Γνωρίστε τώρα κι εσείς το πιο πολυσυζητημένο βιβλίο του Ίντερνετ.

Είχε χάσει τον δρόμο του, πορευόταν στη ζωή με ελάχιστες απαιτήσεις από τον εαυτό του. Είχε διαμορφώσει τη ζωή του με μια μηχανική επανάληψη των ίδιων ενεργειών, των ίδιων αντιδράσεων, των ίδιων συνεπειών. Οι γυναίκες μπερδεύονταν μεταξύ τους, τα ονόματά τους γίνονταν μια ατελείωτη επανάληψη από Άγνωστες Χ.

Έτσι ήταν τα πράγματα, μέχρι που τη γνώρισε, μέχρι που ο αέρας πήρε τα μαλλιά της και μαστίγωσε το πρόσωπό της. Μέχρι που το γκρίζο των ματιών της στοίχειωσε τον ύπνο του και το ροζ των χειλιών της τον τρέλανε. Την ερωτευόταν δυνατά. Στην αρχή ήταν τόσο γρήγορο που δεν ήταν σίγουρος αν στ’ αλήθεια το ένιωθε ή το φανταζόταν. Αλλά το ένιωθε... το ένιωθε να τον σκίζει σαν βρυχηθμός λιονταριού. Άρχισε να εξαρτάται από εκείνη για κάθε ανάσα του, για κάθε σκέψη του.

«Ο πρίγκιπας κοράκι» της Elizabeth Hoyt από τις εκδόσεις Elxis

Η Elizabeth Hoyt είναι μια από τις πιο πολυδιαβασμένες και επιτυχημένες συγγραφείς ιστορικού ρομαντικού μυθιστορήματος, σύμφωνα με τους New York Times. Οι ιστορίες της έχουν γρήγορη πλοκή και αισθησιακό ρομαντισμό. Οι αναγνώστες λατρεύουν τους έξυπνους χαρακτήρες της Hoyt, τους πικάντικους διαλόγους, αλλά και τις καυτές ερωτικές σκηνές. 

Η χήρα Άννα Ρεν έχει μια αληθινά απαίσια μέρα. Αφού γλιτώνει από έναν υπερόπτη κύριο που παραλίγο να την ποδοπατήσει με το άλογό του, επιστρέφει σπίτι της και συνειδητοποιεί ότι έχει καταστραφεί οικονομικά. Ο Έντουαρντ ντε Ραφ, αξιότιμος κόμης του Σγουόρτινγχαμ, βρίσκεται σε δίλημμα. Έχοντας ήδη διώξει δύο γραμματείς σε σύντομο χρονικό διάστημα, χρειάζεται επειγόντως κάποιον που θα αντέξει τον οξύθυμο χαρακτήρα του και δεν θα φοβηθεί από την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του. 

Το ότι η Άννα δέχεται να γίνει γραμματέας του κόμη Σγουόρτινγχαμ φαίνεται σαν η τέλεια λύση για τα προβλήματα και των δύο. Όταν, όμως, ανακαλύπτει ότι ο Έντουαρντ σκοπεύει να επισκεφθεί το πλέον διαβόητο σπίτι του Λονδίνου, η Άννα συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να το επιτρέψει αυτό, ακόμα κι αν δεν της πέφτει κανένας λόγος. Προκειμένου να καταστρέψει τα σχέδια του Έντουαρντ, θα καταστρώσει ένα υπέροχο σχέδιο. Και αν αφήσει τη φαντασία της να καλπάσει, είναι όλα πιθανά.

ΚέδροςΔιόπτραΨυχογιόςΛιβάνηςΒακχικόν