Σινεμά | 21.04.2020 18:23

Κραυγή αγωνίας τεσσάρων σωματείων για τους εργαζόμενους στον οπτικοακουστικό χώρο

Newsroom

Είκοσι μέρες μετά την ανακοίνωση των Μέτρων Ενίσχυσης του Σύγχρονου Πολιτισμού από το Υπουργείο Πολιτισμού, η επιστολή των τεσσάρων μεγάλων κινηματογραφικών σωματείων των ΕΕΝ, ΕΕΣ, ΕΣΠΕΚ και ΕΤΕΚΤ, κρούει δυνατά το καμπανάκι του κινδύνου για το σύνολο των εργαζομένων στο σινεμά και την τηλεόραση και απευθύνεται στον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η επιστολή των σωματείων που επισημαίνουν ότι ένα μεγάλο μέρος των επαγγελματιών στο σινεμά και στην τηλεόραση δεν καλύπτονται από τις υπάρχουσες αποφάσεις, έχει ως εξής: 

Εν όψει της μεγάλης κρίσης που ζούμε έχετε ενημερωθεί από συλλογικούς φορείς που καλύπτουν ένα μέρος του φάσματος των εργαζόμενων στον κινηματογραφικό χώρο ώστε τα μέλη τους, να περιληφθούν στις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για χορήγηση του Επιδόματος Ειδικού Σκοπού των 800 ευρώ.

Ωστόσο εξακολουθεί να υφίσταται ένα μεγάλο μέρος εργαζόμενων στην τηλεόραση, στη διαφήμιση, στον κινηματογράφο, στη διοργάνωση εκδηλώσεων, που ενώ πλήττονται εξ ίσου με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, δεν καλύπτονται από τις υπάρχουσες αποφάσεις είτε γιατί δεν πληρούνται κάποια από τα κριτήρια που έχει θέσει η ΚΥΑ 39162/ 16.4.2020 είτε γιατί αν και πληρούνται όλες οι σχετικές προϋποθέσεις δεν εμφανίζονται τα στοιχεία τους στο σύστημα της Εργάνης. Πρόκειται για:

  1. Ελεύθερους επαγγελματίες του Πολιτιστικού Τομέα που ως προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος τίθεται η μη υποβολή μηδενικής δήλωσης ΦΠΑ κατά τους  τελευταίους έντεκα μήνες.
  2. Όσους και όσες από εμάς υποβάλουν φορολογική δήλωση με την επαγγελματική τους ιδιότητα αλλά πληρώνονται χωρίς σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. (Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών ή μπλοκ αποδείξεων ή τίτλος κτήσης) για εισοδήματα τα οποία φορολογούνται κανονικά και γίνονται οι σχετικές ασφαλιστικές κρατήσεις.

Ωστόσο από την πανδημία του COVID19 έχουμε πληγεί όλοι ανεξαιρέτως αφού:

  • Γυρίσματα κάθε μορφής οπτικοακουστικού περιεχομένου έχουν ακυρωθεί ή ανασταλεί.
  • Οι χρηματοδοτήσεις ταινιών και η έγκαιρη εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων  των φορέων της πολιτείας καθώς και οι  διαδικασίες εγκρίσεων από τα θεσμικά όργανα (ΕΚΚ κλπ.) έχουν παγώσει.
  • Οι κινηματογραφικές αίθουσες που προβάλλουν τις ταινίες μας ήταν τα πρώτα θύματα της καραντίνας.

Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίζουμε την αγωνία του αύριο ως προς το αν θα  υπάρξουμε ως δημιουργοί πολιτισμού σε μια διαφαινόμενη, πρωτοφανούς έντασης, οικονομική ύφεση που θα ακολουθήσει την πανδημία και που ο κλάδος μας θα είναι από τους πρώτους που θα πληγούν.

Η πρότασή μας προς την πολιτεία, ως εργαζόμενοι σε κάθε ειδικότητα του οπτικοακουστικού κλάδου της χώρας είναι να υπαχθούμε χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς στην επιδότηση των 800 ευρώ με μόνο κριτήριο την επαγγελματική ιδιότητα που αναγράφεται στην τελευταία φορολογική μας δήλωση: του παραγωγού, του σκηνοθέτη, του τεχνικού, του σεναριογράφου, του καλλιτεχνικού συντελεστή.

Είναι το στοιχειώδες που οφείλει η πολιτεία, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις και με σεβασμό στους δημιουργούς και στους εργαζόμενους στον οπτικοαουστικό τομέα του Πολιτισμού.

Με εκτίμηση,

Το ΔΣ της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ)

Το ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ)

Το ΔΣ της Ένωσης Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ)

Το ΔΣ της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου & Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ)

ΚορονοϊόςΕταιρεία Ελλήνων ΣκηνοθετώνΕΣΠΕΚΥΠΠΟΑΚΥΑ