Σινεμά | 04.06.2020 09:04

Οι ταινίες της εβδομάδας: Γάλλοι σταρ και Μπονγκ Τζουν-χο στα θερινά σινεμά

Άντα Δαλιάκα

Η Ζιλιέτ Μπινός, ο Γκιγιόμ Κανέ και ο Ντάνι Μπουν είναι οι σταρ που μας καλωσορίζουν στα θερινά σινεμά σε δύο γαλλικές ταινίες α΄ προβολής. Το αφιέρωμα στον Μπονγκ Τζουν-χο προβάλλεται σε επιλεγμένους κινηματογράφους και περιλαμβάνει τρεις ταινίες της φιλμογραφίας του.

«Παιχνίδια ζευγαριών» («Non Fiction») **1/2 / Σκηνοθεσία: Ολιβιέ Ασαγιάς / Παίζουν: Ζιλιέτ Μπινός, Γκιγιόμ Κανέ, Βενσάν Μακέν, Κριστά Τερέ, Νορά Χαμζαουί

Ο Αλέν, εκδότης βιβλίων αρνείται, για πρώτη φορά, να εκδώσει το βιβλίο του φίλου του Λεονάρ, αναγνωρισμένου συγγραφέα που φαίνεται όμως να μην συμβαδίζει πια με την εποχή. Παράλληλα, προσλαμβάνει μια νέα ανερχόμενη ειδικευόμενη στα social media για να βοηθήσει τον εκδοτικό οίκο να προσαρμοστεί στην ψηφιακή εποχή. Όμως ο Λεονάρ διατηρεί εξωσυζυγική σχέση με τη Σελένα, σύζυγο του Αλέν, γνωστή σταρ της τηλεόρασης ενώ η δικιά του σύζυγος, ιδεολόγος πολιτική σύμβουλος βουλευτή της Aριστεράς, δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα όσα του συμβαίνουν…

Αλήθεια, ψέμα, απιστία, λογοτεχνία και βιωματική μυθιστοριογραφία, μετά-αλήθεια στα social media και προσωπικό σύμπαν από την ψαγμένη πένα και την ιδιοσυγκρασιακή ματιά του Ολιβιέ Ασαγιάς («Personal Shopper: Η βοηθός», «Τα σύννεφα του Σιλς Μαρία», «Μετά το Μάη», «Irma Vep») που κοιτάει την ψηφιακή εποχή μέσα από τη ρήση «η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά» επικεντρωμένος στον χώρο του βιβλίου ο οποίος καλείται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Μια μετάβαση που φαίνεται ξεκάθαρα πως αφορά και τον ίδιο τον κινηματογράφο – σήμερα υπό τη σκιά του κορονοϊού η ταινία μοιάζει να έχει ένα ειδικό βάρος – καθώς οι ήρωες πασχίζουν να προσαρμοστούν και να κάνουν τέχνη στον καιρό της ψηφιακής οικονομίας.

Σε ένα πλήθος ερωτημάτων για τη μεταβατική περίοδο στην οποία οι αλγόριθμοι πρωτοστατούν, ο Ασαγιάς στήνει ένα σατιρικό διαλογικό πήγαινε-έλα απιστίας και επανεφεύρεσης ταυτοτήτων μέσα από την χαρακτηριστική του ψυχρότητα, που ενίοτε απολαμβάνεις.  Ή και όχι καθώς πλοκή στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Η ταινία διεκδίκησε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας. (2018)

«Οι αταίριαστοι» («Le Lion») / Σκηνοθεσία: Λουντοβίκ Κολμπό-Zουστίν / Παίζουν: Ντάνι Μπουν, Φιλίπ Κατερίν, Αν Σερά

Ένας άντρας που προσποιείται την ανισόρροπη ψυχολογική του κατάσταση σε ψυχιατρική κλινική, το σκάει με τη βοήθεια ενός φροντιστή προκειμένου να βρει την κοπέλα του που αγνοείται, προκαλώντας σύγχυση ωστόσο στον προστάτη του που δεν μπορεί να ξεχωρίσει τι είναι αλήθεια και τι ψέμα… Κωμωδία με πρωταγωνιστή τον Γάλλο κωμικό σούπερ σταρ Ντάνι Μπουν. (2020)

Εβδομάδα Μπονγκ Τζουν-χο σε επιλεγμένους κινηματογράφους

Ο θριαμβευτής των φετινών Όσκαρ που έγραψε ιστορία με τα «Παράσιτα» ως η πρώτη μη αγγλόφωνη ταινία που κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, επανέρχεται στην επικαιρότητα αυτή την εβδομάδα με τις ταινίες του «Μνήμες Φόνων», «Μητέρα» και «Σκύλος που Γαβγίζει» σε επιλεγμένους θερινούς κινηματογράφους από τις 4 Ιουνίου. Οι ταινίες προβλήθηκαν τον Μάιο στην ελληνική πλατφόρμα streaming Cinobo.

«Μνήμες φόνων» («Memories Of Murder») / Σκηνοθεσία: Μπονγκ Τζουν-χο / Παίζουν: Κανγκ-χο Σονγκ, Σανγκ -κιουνγκ Κιμ, Ρόι-χα Κιμ

Το 1986 δύο ανυποψίαστοι ντετέκτιβ αναλαμβάνουν την υπόθεση ενός διπλού φόνου σε μια μικρή πόλη έξω από τη Σεούλ. Αφού ο δολοφόνος έχει ήδη χτυπήσει πολλές φορές και ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο, οι ντετέκτιβ συνειδητοποιούν πως βρίσκονται στο κυνήγι του πρώτου καταγεγραμμένου σίριαλ κίλερ της χώρας. Μέσα σε διάστημα έξι ετών, δέκα γυναίκες βιάζονται και δολοφονούνται σε μια ακτίνα 12χλμ. Σε κάθε νέα δολοφονία οι μέθοδοι του δολοφόνου αποδεικνύονται όλο και πιο βίαιες και καλοσχεδιασμένες…Ένα θρίλερ – τεράστια επιτυχία στη Νότια Κορέα, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα που συγκλόνισαν τη χώρα. Πρώτη συνεργασία του Μπονγκ Τζουν-χο με τον πρωταγωνιστή των Παρασίτων» Σονγκ Κανγκ-χο. (2003)

«Μητέρα» («Mother») / Σκηνοθεσία: Μπονγκ Τζουν-χο Παίζουν: Κιμ Χι-τζα, Γουόν Μπιν

Μια μητέρα προσπαθεί να εξιχνιάσει μόνη της το φόνο μιας νεαρής γυναίκας προκειμένου να αποδείξει την αθωότητα του γιου της που βρίσκεται κατηγορούμενος για τη δολοφονία ενώ οι αρχές επιδεικνύουν αδιαφορία… Αστυνομικό θρίλερ, φιλμ νουάρ, οικογενειακό δράμα και κοινωνική σάτιρα σε μια υπόκλιση στη μητρική αγάπη που συνταράσσει. (2009)

«Σκύλος που γαβγίζει» («Barking Dogs Never Bite») / Σκηνοθεσία: Μπονγκ Τζουν-χο / Παίζουν: Λι Σουνγκ Τζάε, Μπάε Ντου Να

Ένας λέκτορας πανεπιστημίου που εκνευρίζεται από το γάβγισμα των σκύλων και μετατρέπεται σε εγκληματία καθώς και μία γραμματέας που αρχίζει να ερευνά τις εξαφανίσεις των τετράποδων σε ένα συγκρότημα κατοικιών φέρνουν στο νου τη θεματολογία των Παρασίτων στο φορτισμένο κοινωνικοπολιτικό ντεμπούτο του Μπονγκ Τζουν-χο. (2000)

θερινά σινεμάοι ταινίες της εβδομάδαςΖιλιέτ Μπινός