Σινεμά | 24.10.2022 16:36

Ryan Murphy: H συμφωνία των 300 εκατ. δολαρίων με το Netflix και η επιτυχία του «The Watcher» και του «Dahmer»

Μαίρη Τσίνου

Στα τρία χρόνια της παρουσίας του στο Netflix, ο παραγωγός Ryan Murphy  διατηρεί έναν γρήγορο ρυθμό νέων κυκλοφοριών. Από τότε που μετακόμισε από την 21st Century Fox, όπου έκανε μια σειρά επιτυχιών -μεταξύ των οποίων τα Nip/Tuck, Glee και American Horror Story- το βιογραφικό του Μέρφι έχει εμπλουτιστεί και περιλαμβάνει πλέον δύο σεζόν του The Politician, μία σεζόν του Ratched, τις μίνι σειρές Hollywood και Halston, τα ντοκιμαντέρ Pray Away και A Secret Love και κινηματογραφικές μεταφορές των ταινιών The Boys in the Band και The Prom, την τελευταία εκ των οποίων σκηνοθέτησε ο Μέρφι. Τουλάχιστον σε επίπεδο ποσότητας, η υπηρεσία streaming έχει κάτι να επιδείξει για τα περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια που έδωσε για να υπογράψει με τον Murphy το 2018.

Αυτό που δεν περιλαμβάνει αυτή η λίστα, ωστόσο, είναι το είδος της πρωτοποριακής επιτυχίας που το Netflix επιβραβεύει: ένα αντίστοιχο Stranger Things, ή Squid Game, ή Bridgerton. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του theringer.com πολλές από τις μεταγενέστερες σειρές του Μέρφι έχουν λάβει κακές κριτικές, ενώ καμία δεν έχει επιτύχει τη δυναμική ενός επίδοξου franchise. Με μόλις δύο σεζόν, το The Politician είναι η μακροβιότερη σειρά του Murphy στο Netflix μέχρι σήμερα, σε σύγκριση με τις έξι του Glee και τις 11 του American Horror Story. Το Ratched ανακοινώθηκε ως σειρά που θα έχει δύο σεζόν, αλλά ακόμη και η πρωταγωνίστρια Sarah Paulson φαίνεται αβέβαιη για το μέλλον του.

Την ώρα που το Netflix έχει να αντιμετωπίσει την απώλεια συνδρομητών που προκάλεσε μια κατακόρυφη πτώση στην μετοχή της συνδρομητικής πλατφόρμας και ενώ έχουν αποφασιστεί περικοπές στα κόστη, συμπεριλαμβανομένων απολύσεων, ο Μέρφι έδωσε επιτέλους ένα θετικό δείγμα. To συμβόλαιό του λήγει το 2023 και σίγουρα πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν εικασίες σχετικά με το αν το Netflix είχε λάβει έστω την αξία των χρημάτων που έδωσε, καθώς και αν η εταιρεία θα επέλεγε να ανανεώσει τη συνεργασία με παρόμοια εξωφρενικούς όρους.

Ο Murphy όμως έδωσε στην πλατφόρμα όχι μία, αλλά δύο επιτυχίες: το Dahmer-Monster: The Jeffrey Dahmer Story, με τον Έβαν Πίτερς στον ρόλο του ομώνυμου κατά συρροή δολοφόνου, και το The Watcher, ένα θρίλερ μυστηρίου επτά επεισοδίων που βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία. 

Η επιτυχία του Dahmer είναι τόσο αξιοσημείωτη που πιθανότατα θα άλλαζε από μόνη της την αφήγηση γύρω από τον παραγωγό και συνδημιουργό του. Μόλις τρεις εβδομάδες αργότερα, όμως, ο Murphy και ο συνεργάτης του Ian Brennan έκαναν το επόμενο ντεμπούτο τους. Δραματοποιώντας το άλυτο μυστήριο της παρενόχλησης ενός ζευγαριού από το Νιου Τζέρσεϊ από έναν ανατριχιαστικό, ανώνυμο επιστολογράφο που έχει εμμονή με το νέο τους σπίτι, το The Watcher γίνεται μια ιστορία τρόμου, με πρωταγωνιστές τους Μπόμπι Κανναβάλ και Ναόμι Γουότς ως τα ανυποψίαστα θύματα. Μόλις τις τρεις πρώτες ημέρες προβολής του στο Netflix, το The Watcher ξεπέρασε τις 125 εκατομμύρια ώρες προβολής. (Η πιο πρόσφατη έκθεση της εταιρείας καταγράφει την προβολή μόνο μέχρι τις 16 Οκτωβρίου.) Μαζί με τον Dahmer, βρίσκεται τώρα στην κορυφή των τάσεων της αρχικής σελίδας της υπηρεσίας.

Αποδεικνύεται ότι ο Μέρφι είναι ικανός να αγγίξει το επίπεδο των προηγούμενων επιτυχιών του Netflix - και, κατά κάποιον τρόπο, της δικής του προηγούμενης δουλειάς. Τόσο το Dahmer όσο και το The Watcher μοιάζουν με απόηχους, αν όχι άμεσες προεκτάσεις, έργων που προϋπήρχαν της μετάβασης του Murphy στην streaming πλατφόρμα.

To «κοινό DNA» στις σειρές του Murphy

Ο Dahmer δεν είναι η πρώτη εμφάνιση του κανίβαλου στον ευρύτερο κόσμο του Murphy- ο γεννημένος στο Wisconsin δολοφόνος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο American Horror Story: Hotel, στην πέμπτη σεζόν της ανθολογίας, ως καλεσμένος σε ένα φανταστικό δείπνο. (Άλλοι παρευρισκόμενοι ήταν ο Richard Ramirez, ο H.H. Holmes και ο John Wayne Gacy.)

Εκείνη την εκδοχή του Dahmer υποδύθηκε ο Seth Gabel, ο οποίος εμφανίζεται επίσης στο The Watcher ως προηγούμενος ιδιοκτήτης του κεντρικού σπιτιού της ιστορίας. Σε αντίθεση με τις διάφορες σεζόν του American Horror Story, οι μεταγενέστερες σειρές του Murphy δεν συνδέονται επίσημα μεταξύ τους, αλλά εξακολουθούν να έχουν ένα κοινό «DNA».

Ωστόσο, η camp τρέλα του American Horror Story ζει στο The Watcher, το οποίο ουσιαστικά επαναλαμβάνει την πλοκή του American Horror Story: Murder House με αντίκες ντουλάπες αντί για δερμάτινες στολές. Πίσω στο 2011, η πρώτη σεζόν -τότε ονομάστηκε απλά American Horror Story-  σόκαρε τους θαυμαστές σκοτώνοντας το μεγαλύτερο μέρος του καστ, και στη συνέχεια άλλαξε την πορεία της τηλεόρασης με την επανεφεύρεσή της ως ανθολογία.

Το 2022, το The Watcher δεν έχει το στοιχείο της έκπληξης με το μέρος του, τουλάχιστον όσον αφορά το δόλωμα και την αλλαγή. Αντιθέτως, αρκείται στο να εξωραΐσει τις λεπτομέρειες του άρθρου του περιοδικού New York στο οποίο βασίζεται, μετατρέποντας ένα ρεαλιστικό σκίτσο σε υπερφυσικό.

 

Ακόμα και αν ο Μέρφι δανείζεται από τις προηγούμενες σειρές του στο FX, και οι δύο σειρές συνεχίζουν - και σύντομα θα προστεθούν το American Sports Story και το American Love Story, δύο ακόμα επαναλήψεις της δοκιμασμένης φόρμουλας του Μέρφι. Όσο υψηλή και αν ήταν η τιμή του Murphy, δεν αγόρασε ακριβώς την αποκλειστικότητα, επιτρέποντας τη συνεχή επέκταση των υφιστάμενων πλαισίων όπως το American ____ Story. Λαμβάνοντας υπόψη την ευέλικτη φύση της μορφής της ανθολογίας, πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο παραθυράκι, που επιτρέπει σε μια σειρά για τους κοσμικούς γύρω από τον συγγραφέα Τρούμαν Καπότε να χωρέσει σε μια δεύτερη σεζόν του Feud, το οποίο ξεκίνησε ως ανάλυση της αντιπαλότητας μεταξύ της Τζόαν Κρόφορντ και της Μπετ Ντέιβις. Αλλά ενώ αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι απογοητευτική για το Netflix, δεν είναι επίσης ιδανική για το FX. δεν μπορεί κανείς να φανταστεί ότι το δίκτυο είναι ενθουσιασμένο που το Dahmer απογειώθηκε στο streaming, ενώ θα μπορούσε εύκολα να λειτουργήσει ως μια σεζόν του American Crime Story.

 

Ο μόνος αδιαμφισβήτητος νικητής είναι ο ίδιος ο Murphy, ο οποίος μπορεί να πει ότι συνέβαλε στο να αντιστρέψει την πτωτική πορεία του αριθμού των συνδρομητών του Netflix. Από τα 2,4 εκατομμύρια νέους χρήστες που εγγράφηκαν στην υπηρεσία το περασμένο τρίμηνο, είναι πιθανό ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς να το έκανε για να δει τον Dahmer και κάποιοι να έμειναν για να παρακολουθήσουν το The Watcher. Δύο επιτυχημένες ιστορίες δεν αρκούν για να σβήσουν αποτυχίες όπως το The Politician, αλλά σίγουρα είναι πολύ καλύτερες από το τίποτα. Ούτε ο Dahmer ούτε το The Watcher φαίνεται ότι είναι γραφτό να αλλάξουν τα δεδομένα με τον τρόπο που το Murder House αναβίωσε τη μορφή της ανθολογίας ή η πρώτη σεζόν του American Crime Story ξεκίνησε ένα τσουνάμι αναθεωρητισμού της δεκαετίας του '90. Με τόσο καλές μετρήσεις, όμως, η επανάληψη των επιτυχιών μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από αρκετή.

Με πληροφορίες από Theringer.com

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σειράThe WatcherAmerican Horror StoryAmerican Crime StoryπαραγωγόςNetflixειδήσεις τώρα