Σινεμά | 17.12.2022 14:00

Στο Amorgos Film Festival, όλοι γίνονται μία μεγάλη παρέα και σε καλούν να έρθεις και εσύ

Άγγελος Γεραιουδάκης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Copyright: Maxim Shumilin
Copyright: Maxim Shumilin
Copyright: Maxim Shumilin
Copyright: Maxim Shumilin
Copyright: Maxim Shumilin
Copyright: Maxim Shumilin
Copyright: Maxim Shumilin
Copyright: Maxim Shumilin
Copyright: Maxim Shumilin
Copyright: Maxim Shumilin
Copyright: Maxim Shumilin
Copyright: Maxim Shumilin
Copyright: Maxim Shumilin
Copyright: Maxim Shumilin
Copyright: Maxim Shumilin
Copyright: Maxim Shumilin
Copyright: Maxim Shumilin
Copyright: Maxim Shumilin
Copyright: Maxim Shumilin
Copyright: Maxim Shumilin
Copyright: Maxim Shumilin
Copyright: Maxim Shumilin

Λένε πως «η ζωή δεν μετριέται από το πόσες ανάσες παίρνουμε, αλλά από τους ανθρώπους, τα μέρη και τις στιγμές που μας κόβουν την ανάσα». Τα ταξίδια έχουν ένα είδος μαγείας. Κάποιοι γεννήθηκαν ταξιδιάρες ψυχές, άλλοι κόλλησαν το μικρόβιο στην πορεία της ζωής τους και άλλοι ίσως να μην μάθουν ποτέ την αληθινή γοητεία που κρύβουν αυτά. Παρόλο που η Αμοργός αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς κάθε καλοκαίρι τόσο για Έλληνες όσο και για ξένους, δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα. Μαγεύεσαι από την πρώτη στιγμή που θα φτάσεις εκεί. Ιδίως αν είσαι λάτρης της άγριας ομορφιάς αλλά και της γαλήνιας αύρας.

Οι άνθρωποι που κατοικούν στο κυκλαδίτικο νησί παραμένουν γενναιόδωροι, φιλικοί, γελαστοί και αυθεντικοί, όπως η Ειρηνη Γιαννακοπουλου και η Ηρώ Τριγώνη, οι οποίες είναι η ψυχή του Amorgos Film Festival που λαμβάνει χώρα στο Aegialis Hotel and Spa. Ένα διαφορετικό φεστιβάλ που τιμά τους «πρωταγωνιστές». Όχι μόνο της κινηματογραφικής βιομηχανίας, αλλά και της καθημερινότητας. Τους σπουδαίους που μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε. Αυτούς που γεννά ο ίδιος ο τόπος, αλλά και αυτούς που γεννά η κάθε στιγμή. «Είναι πολύ σημαντική η δράση του φεστιβάλ, όχι μόνο για το νησιώτικο σύμπλεγμα των Κυκλάδων, αλλά και για όλη τη χώρα μας. Σαν μέλος της CIFFT, της διεθνούς ομοσπονδίας φεστιβάλ που εδρεύει στη Βιέννη, το Amorgos Film Festival έχει ταξιδέψει και εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολλές χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Πολωνία, η Τουρκία, η Κροατία, η Βραζιλία, η Αυστρία, η Ρωσία και η Βουλγαρία. Παντού, εντυπωσιάζει το γεγονός, ότι σ' ένα μικρό ελληνικό νησί, γίνεται μια τόσο σημαντική δράση. Πάντοτε, γίνεται σοβαρή αναφορά στον πολιτισμό της χώρας μας, με ομιλίες και παρουσιάσεις πολιτιστικών θεμάτων» λέει, χαρακτηριστικά, η Πρόεδρος του φεστιβάλ, Ειρήνη Γιαννακοπούλου, στο ethnos.gr.

Εκτός από την κινηματογραφική εμπειρία, οι συμμετέχοντες στο Amorgos Film Festival, με τη φυσική τους παρουσία εδώ και δεκατρία χρόνια, έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την ιστορία και την κουλτούρα του κυκλαδίτικου νησιού. Έρχονται σ' επαφή με τους ντόπιους, δοκιμάζουν την τοπική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα, μαζεύουν ελιές, χορεύουν στους ήχους της τοπικής μουσικής και απολαμβάνουν το τοπίο, που γίνεται πηγή έμπνευσης για γυρίσματα ταινιών. Φέτος, προβλήθηκαν 145 ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ από 50 χώρες, ενώ έδωσαν το «παρών» δημοσιογράφοι, σκηνοθέτες, παραγωγοί και προσωπικότητες απ' όλο τον κόσμο, όπως η πριγκίπισσα της Χαβάης, Idony Punahele, ο best seller συγγραφέας Jonas Saul που μίλησε και παρουσίασε workshop, αλλά και ο βραβευμένος με Emmy, Jaswant Dev Shrestha, ο οποίος παρουσίασε μέρος της δουλειάς του.

«Ήταν μεγάλη μου χαρά που ήρθα εδώ και ιδιαίτερα που συμμετείχα με τη μίνι σειρά "Festivals", η οποία αποτελείται από πέντε μέρη και φέτος είδαμε το επεισόδιο "Nepal" που έχει ήδη 7 υποψηφιότητες και ένα βραβείο Emmy. Μου πήρε τρία χρόνια για να κάνω αυτό το έργο. Κυκλοφόρησε στην Ασία και ετοιμάζουμε την κυκλοφορία σε Ευρώπη, καθώς και στην Αμερική. Αλλά ξέρετε περισσότερο από αυτό, η Αμοργός είναι ένα πανέμορφο νησί και ελπίζω να επιστρέψω ξανά. Και όχι μόνο για να παρακολουθήσω το φεστιβάλ, αλλά για να λάβω μέρος με τα υπόλοιπα έργα μου. Είναι έμπνευση αυτό το νησί και θα μ' ενδιέφερε πραγματικά να κάνω κάτι εδώ. Ίσως ένα ντοκιμαντέρ ή μια αφηγηματική ταινία. Η κυρία Γιαννακοπούλου είναι μια καταπληκτική γυναίκα. Ξέρετε, δεν είναι εύκολο να στηθεί μία τόσο εξαιρετική διοργάνωση και όλη η ομάδα εδώ τα κατάφερε με τον καλύτερο τρόπο. Τους εύχομαι καλή τύχη, υγεία, ευτυχία και κάθε επιτυχία» αναφέρει ο Jaswant Shrestha στο ethnos.gr. 

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Amorgos Film Festival, Ηρώ Τριγώνη, είναι μία ευγενική παρουσία, μ' έντονη θετική ενέργεια που μόλις τη γνωρίσεις, θέλεις να σε κάνει μία μεγάλη και ζεστή αγκαλιά, διώχνοντας μακριά όλους τους προβληματισμούς, τους φόβους, τις λύπες και ανασφάλειες, όλους τους δαίμονες που ζουν στο μυαλό και στην ψυχή σου. Μιλώντας μαζί της, αυτό που  επισήμανε αρκετές φορές είναι ότι αυτό που κρατάει κυρίως από τη φετινή διοργάνωση είναι η χαρά, ο ενθουσιασμός και η συγκίνηση των συμμετεχόντων, καθώς όλοι έγιναν αμέσως μία παρέα. «Ο κόσμος αντάλλαζε απόψεις και μιλούσε για καινούργια πρότζεκτ. Δημιουργήθηκαν νέες συνεργασίες και φιλίες. Για μένα, αυτό είναι που έχει σημασία και δείχνει την επιτυχία ενός φεστιβάλ. Δεν ξέρω ούτε έναν άνθρωπο που ήρθε φέτος και να μη θέλω πραγματικά να τον ξαναδώ». 

Σκοπελίτης, το ιστορικό πλοίο των Κυκλάδων

Ξεχωριστό ενδιαφέρον του 13ου Διεθνές Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αμοργού υπήρξε η βράβευση του ιστορικού πλοίου Σκοπελίτης για την κοινωνική προσφορά του από το 1956, δεμένο άρρηκτα με το Αιγαίο και τις ιστορίες του. Μία συγκινητική στιγμή που έφερε σε πολλούς δάκρυα στα μάτια. «Εκείνη την ώρα είχα μεγάλη συναισθηματική φόρτιση. Ταξιδεύω με αυτό το πλοίο από τα παιδικά μου χρόνια. Όταν σηκώθηκε ο κ. Γιάννης Σκοπελίτης για να παραλάβει το βραβείο του και τον είδα συγκινημένο, δεν άντεξα. Προσπάθησα να κρατηθώ, αλλά δεν γινόταν. Αυτές, όμως, είναι και οι στιγμές που έχουν περισσότερο νόημα, καθώς μας φέρνουν πιο κοντά. Είναι αληθινές. Μέσα στον χώρο της τελετής υπήρχαν τόσοι άνθρωποι από διαφορετικές χώρες και όλοι έγιναν ένα. Αυτό που συνέβη εκεί, νομίζω ότι ήταν και η κινητήριος δύναμη γι' αυτό που ακολούθησε αργότερα. Γίναμε όλοι μία τεράστια παρέα. Ξέρεις, η συγκίνηση είναι βασικό χαρακτηριστικό για όσους αναμειγνύονται με τις τέχνες και τον πολιτισμό. Αν και ακούγεται ρομαντικό, δεν είναι καθόλου. Είναι εξαιρετικά πραγματιστικό. Αρκεί να θυμηθούμε πως η λέξη προέρχεται από το συν και κινώ».

«Αν και το φεστιβάλ γίνεται σ' ένα απομακρυσμένο μέρος, ενώνει κόσμο»

Παράλληλα, η Πορτογαλία, η τιμώμενη χώρα του φεστιβάλ, μας ξενάγησε σε ήχους, γεύσεις, μουσικές και ιστορίες μέσα από την εικόνα. «Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που βρίσκομαι σε αυτό το υπέροχο νησί. Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συντελεστές αυτού εδώ του φεστιβάλ, καθώς είναι μία ευκαιρία ν' αναδειχθεί η χώρα μου και να προβληθούν όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την πόλη μου, τη Σεσίμπρα» υπογράμμισε ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Σεσίμπρα - Πορτογαλία, Joao Narcisco, στον λόγο που εκφώνησε στην έναρξη του φεστιβάλ και κλείνοντας, κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους στο δικό τους παρόμοιο φεστιβάλ, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, με μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα, έχουν εκφράσει την επιθυμία του χρόνου να τιμήσουν και εκείνοι την Ελλάδα.

«Ως τιμώμενη χώρα του φεστιβάλ, η Πορτογαλία είχε μεγάλη εκπροσώπηση και ήταν εξαιρετικοί όλοι τους. Δέσαμε αμέσως. Συγκινηθήκαμε, γελάσαμε, αναμείχθηκαν μ' εμάς. Ήταν μία υπέροχη ομάδα και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ που μας τίμησαν με την παρουσία τους» λέει η κυρία Τριγώνη, με την Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Αμοργού και παρουσιάστρια του φεστιβάλ, Ελένη Κουντουρούπη, να προσθέτει: «Χαίρομαι, γιατί βλέπω τον κόσμο πάρα πολύ ενθουσιασμένο. Αν και το φεστιβάλ γίνεται στην Αμοργό, σ’ ένα μέρος που είναι αρκετά απομακρυσμένο, ενώνει διαφορετικούς πολιτισμούς». 

Μία ακόμα σημαντική στιγμή του Amorgos Film Festival ήταν, όταν η πριγκίπισσα της Χαβάης, Idony Punahele, ανακοίνωσε ότι το «The Hoapili Baker Foundation», το οποίο είναι το φιλανθρωπικό ίδρυμα της οικογένειάς της, θα συνεργαστεί με το University of Hawaii West Oahu για τη δημιουργία ενός αντίστοιχου φεστιβάλ στη χώρα της. «Σκοπός μας είναι να συμπεριλάβουμε και ν' αναδείξουμε τη νεολαία της Χαβάης που περιθωριοποιείται και δεν της δίνεται η ευκαιρία να μοιραστεί τη δουλειά της είτε πρόκειται για animation και ταινία είτε για τρέιλερ ή διαφημιστικό σποτ. Αυτό που μου άρεσε στο φεστιβάλ της Αμοργού ήταν η φιλοξενία και η ευκολία της ένταξης των ανθρώπων από διαφορετικούς πολιτισμούς προκειμένου να αισθάνονται ως ένα, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς ν' ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Για τα νησιά της Χαβάης υπάρχουν αρκετές στερεοτυπικές αντιλήψεις και ελπίζουμε να δώσουμε μία άλλη οπτική με το φεστιβάλ που σχεδιάζουμε. Είμαι αρκετά συγκινημένη που γνώρισα την κ. Ειρήνη και την Ηρώ, αλλά και από το αποτέλεσμα της ένωσης αυτών των δύο προσωπικοτήτων. Δεν μ' εκπλήσσει που πίσω απ' όλο αυτό δεν είναι ένας κυβερνητικός θεσμός ή μία τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς μόνο ένας σύλλογος γυναικών καταλαβαίνει σε βάθος αυτή τη μορφή επικοινωνίας» υπογραμμίζει η πριγκίπισσα της Χαβάης, Idony Punahele, στο ethnos.gr.

«Είναι μία εκδήλωση που κάνει παγκοσμίως γνωστή την Αμοργό και τις ομορφιές της»

Ο πολιτισμός είναι και θα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της ελληνικής κληρονομιάς. Όπως και η οικογένεια. Μαζί μ' αυτήν έρχεται και η λέξη φιλοξενία. Είναι ίσως η πιο γνωστή και η μόνη λέξη που δε μεταφράζεται ακριβώς σε καμιά άλλη γλώσσα. «Αυτή τη φιλοξενία μας την προσφέρει απλόχερα η κυρία Ειρήνη Γιαννακοπούλου και η οικογένεια της. Μία γυναίκα που εμπνεύστηκε πριν από μερικά χρόνια να δημιουργήσει ένα φεστιβάλ ταινιών για τον τουρισμό. Σιγά - σιγά το φεστιβάλ αυτό γιγαντώθηκε και έγινε θεσμός. Κάθε χρόνο μαζεύονται εδώ απ' όλα τα μέρη του κόσμου για να δουν, να συζητήσουν, να παρουσιάσουν τις ταινίες τους και στο τέλος να βραβευτούν για τη δουλειά που έχουν κάνει σημαντικοί άνθρωποι του κινηματογράφου και όχι μόνο. Πρόκειται για μία εκδήλωση που κάνει παγκοσμίως γνωστή την Αμοργό και τις ομορφιές της» αναφέρει η Πρόεδρος του Διεθνούς Τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, αλλά και Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των Μ.Μ.Ε., Σάγια Τσαουσίδου.

«Νιώθεις ότι βρίσκεσαι σ' ένα οικείο περιβάλλον»

Κατά τη διάρκεια του Amorgos Film Festival προβλήθηκαν αρκετά ενδιαφέρουσες μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες, οι οποίες θες να ξαναδείς. Το επίπεδο, για ακόμη χρονιά, ήταν αρκετά υψηλό, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει μία τεράστια γκάμα διαφορετικών επιλογών. Νικητής του φετινού διαγωνισμού, αναδείχθηκε το «Peloponnese – Greece beyond the obvious». Το εν λόγω σποτ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, παραγωγής IndigoView Productions, έχει αποσπάσει, επίσης, διεθνείς διακρίσεις, χρυσό βραβείο στο New York Festivals, ασημένιο βραβείο στο International Tourism Film Festival Africa – ITFFA και 2η θέση στις παραγωγές για την προώθηση Περιφερειών στο Silafest. 

«Είναι τεράστια η χαρά μου, γιατί η ιδέα ξεκίνησε από μία κόλλα λευκού χαρτιού και στη συνέχεια εξελίχθηκε σ' ένα φιλμ, αναδεικνύοντας τους ανθρώπους της Πελοποννήσου, οι οποίοι γίνονται ίδιοι πρωταγωνιστές και δίνουν έναν χαρακτήρα και ένα χιούμορ, το οποίο δεν είναι σκόπιμο, αλλά προκύπτει απλά και μόνο από την αυθεντικότητα των προσωπικοτήτων αυτών» επισημαίνει ο senior art director, Χάρης Μποφάντης στο ethnos.gr, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο. «Το φεστιβάλ είναι μία εξαιρετική διοργάνωση. Έρχεσαι σε επαφή με αυθεντικούς ανθρώπους. Δε νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε φεστιβάλ, αλλά σ' ένα οικείο περιβάλλον. Στο τέλος, τα βραβεία αποκτούν ένα δευτερεύοντα ρόλο σε όλο αυτό το ταξίδι. Σίγουρα, μας κάνει να θέλουμε να έρθουμε ξανά και ξανά» προσθέτει.

Κάθε ταξίδι, μεγάλο ή μικρό είναι και ένα διαφορετικό μονοπάτι που οδηγεί στο εσωτερικό της ψυχής μας. Κάθε ταξίδι είναι ένας νέος δάσκαλος που μας βοηθάει να διευρύνουμε περισσότερο τους ορίζοντές μας, να κατανοήσουμε καλύτερα τη ζωή, τους ανθρώπους, τη θέση μας και τον προορισμό μας. Τα φεστιβάλ είναι γιορτές πολιτισμού και τέχνης. Συνδέουν ανθρώπους, ιδέες, τάσεις, δημιουργίες και τόπους, μ' ένα μοναδικό τρόπο. Αυτό συνέβη και στο 13ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αμοργού. Ίσως γιατί όλοι νιώσαμε «πρωταγωνιστές». Και έτσι πολύ φυσικά, προβλήθηκε το τρέιλερ από τις δύο πρώτες ταινίες που θα διαγωνιστούν του χρόνου, 12 - 17 Νοεμβρίου. 

«Πριν τελειώσουμε την κουβέντα μας, θα ήθελα να προσθέσω κάτι ακόμα. Την ημέρα που φύγατε όλοι και σας αποχαιρετήσαμε, ενώ κοιμήθηκα στις 7:00 π.μ., ξύπνησα για κάποιο μυστήριο λόγο δύο ώρες αργότερα. Ήρθα στο γραφείο, γιατί δεν μ' έπαιρνε ξανά ο ύπνος και μόλις άνοιξα την πόρτα, χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν ένας κύριος που ήθελε να με ρωτήσει πώς μπορεί να συμπληρώσει τη φόρμα για να καταθέσει την ταινία του. Λυπήθηκα τόσο πολύ. Του απάντησα ότι μόλις τελείωσε το φεστιβάλ και μου είπε ότι το ξέρει και θα ήθελε να δηλώσει συμμετοχή για το επόμενο. Ήταν κάτι μαγικό. Χωρίς να κάνουμε κάτι, είχε ξεκινήσει ήδη το επόμενο. Όταν τα πράγματα ρέουν από μόνα τους, αυτό σημαίνει ότι κάτι πάει καλά και είμαστε πολλοί χαρούμενοι γι' αυτό» καταλήγει η Ηρώ Τριγώνη.

ΑμοργόςφεστιβάλΧαβάηφεστιβάλ κινηματογράφουειδήσεις τώραΠελοπόννησοςΠορτογαλίαΒραβεία EmmyταξίδιαντοκιμαντέρΠολιτισμός