Σινεμά|01.10.2024 15:45

Agatha All Along: Φέρνει την queer μαγεία που έλειπε από τη Marvel

Άγγελος Γεραιουδάκης

Η Κάθριν Χαν (Kathryn Hahn) επιστρέφει ως Αγκαθα Χάρκνες στο «Agatha All Along», που έκανε πρεμιέρα αποκλειστικά στο Disney+. Η σειρά τοποθετείται τρία χρόνια μετά το τέλος του «WandaVision», με την Αγκαθα ακόμα παγιδευμένη κάτω από το μαγικό ξόρκι της Γουάντα (Ελίζαμπεθ Όλσεν). Ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν όταν εμφανίζεται η μυστηριώδης Ρίο Βιδάλ, μια γυναίκα με την οποία η Αγκαθα μοιράζεται μια σκανδαλώδη ιστορία. Μαζί τους, και ο αινιγματικός γοτθικός έφηβος, γνωστός ως Τιν, που τους βοηθά ν' ανατρέψουν το ξόρκι.

Η ηρωίδα, αν και πλέον ελεύθερη, έχει χάσει κάτι πολύτιμο: τις μαγικές της δυνάμεις. Ο Τιν, ο οποίος δηλώνει φανατικός θαυμαστής της Αγκαθα, την ικετεύει να τον οδηγήσει στο Witches’ Road, ένα επικίνδυνο μονοπάτι μαγισσών που υπόσχεται να χαρίσει στον ταξιδιώτη αυτό που ποθεί περισσότερο, εάν καταφέρει να φτάσει στο τέλος. Αν και αρχικά διστακτική, η Αγκαθα τελικά συμφωνεί, και οι δυο τους ξεκινούν να συγκεντρώσουν μια ομάδα μαγισσών για να ολοκληρώσουν το ταξίδι.

Η ομάδα τους σύντομα μεγαλώνει και περιλαμβάνει τη Λίλια Καλντερού, μια μάντισσα που έχει καταλήξει να διευθύνει ένα αποτυχημένο κατάστημα ψυχικής ανάγνωσης, την Τζένιφερ Κέιλ, μια ειδική στις μαγικές συνταγές που έχει παγιδευτεί στη δική της μαγεία και αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα λόγω της επιχείρησής της με προϊόντα ομορφιάς, και την Άλις Γου-Γκάλιβερ, μια μάγισσα προστασίας που δεν μπορεί να ξεφύγει από την κακοτυχία της, ακόμα και στη δουλειά της ως φύλακας στο Hot Topic. Μαζί τους έρχεται και η καημένη Mrs. Hart, ή αλλιώς Sharon Davis, που γίνεται η «πράσινη μάγισσα» της ομάδας. Έτσι, οι έξι τους ξεκινούν το επικίνδυνο ταξίδι στο μυστηριώδες και τρομακτικό Witches' Road.

Η νέα σειρά του Disney+ είναι δύσκολο να ενταχθεί σ’ ένα μόνο είδος, και ακριβώς αυτή η πολυμορφία είναι που την κάνει ξεχωριστή. Όπως φαίνεται και από την περιγραφή στο IMDb, την οποία κατατάσσει σε έξι διαφορετικά είδη, η σειρά ισορροπεί επιδέξια ανάμεσα σε σκοτεινή κωμωδία, περιπέτεια, δράμα, sci-fi και μια τοξική αλλά άκρως ελκυστική ερωτική ιστορία. Αυτή η ποικιλία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξαιρετική ερμηνεία της Κάθριν Χαν, η οποία έχει αποδείξει την ικανότητά της σε τέτοιες προκλήσεις μέσα από προηγούμενες δουλειές, όπως το «Tiny Beautiful Things» και το «Private Life». Εδώ, όμως, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, φέρνοντας έναν μοναδικό συνδυασμό ερμηνευτικής ευαισθησίας και χιούμορ.

Μ’ έναν τόσο έντονο και πολύπλοκο χαρακτήρα όπως η Αγκαθα, το θέαμα και η θεατρικότητα είναι αναπόφευκτα. Η Χαν δεν φοβάται ν’ αγκαλιάσει την υπερβολή, προσφέροντας αστείρευτη ενέργεια και δυναμισμό. Ωστόσο, κάτω από την επιφάνεια της έντονης προσωπικότητας της Αγκαθα, υπάρχει πάντα κάτι πιο βαθύ και συναισθηματικό. Η Χαν καταφέρνει να δώσει στον χαρακτήρα αποχρώσεις που συνδυάζουν την ευαισθησία και την εσωτερική πάλη, αφήνοντας υπαινιγμούς μιας πιο ευάλωτης πλευράς, ακόμα και στις πιο θεατράλε στιγμές. Είναι αυτές οι ανεπαίσθητες εκφράσεις, γεμάτες συναίσθημα, που μας κάνουν να νοιαστούμε για την ηρωίδα και να ταυτιστούμε με την ιστορία της.

Μονοπάτια γεμάτα μαγεία και εσωτερική αναζήτηση

Το «Agatha All Along» δεν είναι απλώς μια συνέχεια του «WandaVision», αλλά μια νέα, φρέσκια εξερεύνηση του κόσμου των μαγισσών της Marvel. Το παράξενο και το ανθρώπινο συνδυάζονται αριστοτεχνικά. Η Αγκαθα αποδεικνύει ότι έχει ακόμα πολλά να πει και να δείξει, αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα και το βάθος ενός χαρακτήρα που, αρχικά, έμοιαζε απλώς σαν κωμικό αντίβαρο. Παράλληλα, η ανάπτυξη των χαρακτήρων και η δυναμική τους είναι το ίδιο αξιοσημείωτη. Οι άλλες μάγισσες που ενσωματώνονται στην ομάδα δεν είναι απλώς δευτερεύοντες ρόλοι, αλλά φέρνουν τη δική τους ιστορία και τα δικά τους προβλήματα. Η Λίλια, η Τζένιφερ και η Άλις δεν είναι μόνο υποστηρικτικοί χαρακτήρες, αλλά εκπροσωπούν διαφορετικές όψεις της μαγείας και της γυναικείας ενδυνάμωσης, προσθέτοντας βάθος στην πλοκή. Κάθε μία έχει τις δικές της πληγές και την ανάγκη ν’ αποδείξει τη δύναμή της, κάτι που αντανακλά τη γενικότερη θεματολογία της σειράς για την αποδοχή και την αυτογνωσία.

Η Όμπρεϊ Πλάζα (Aubrey Plaza) ως Ρίο Βιντάλ είναι μια εύστοχη επιλογή, καθώς η ηθοποιός φέρνει στον χαρακτήρα της μια ενέργεια, συνδυάζοντας γοητεία και απειλή με τρόπο που μαγνητίζει το κοινό. Υπάρχει κάτι το αινιγματικό στην ερμηνεία της Πλάζα, καθώς η χαρά που φαίνεται να κυριαρχεί στο βλέμμα της κρύβει μια σκοτεινή, επικίνδυνη διάσταση. Οι αισθησιακές κινήσεις της Ρίο είναι απρόβλεπτες, δίνοντας την εντύπωση ότι κάθε της χειρονομία μπορεί να μετατραπεί ξαφνικά σε κίνηση επίθεσης. Αυτή η αμφισημία κάνει τον χαρακτήρα ένα ακαταμάχητο αίνιγμα, που προσελκύει την προσοχή των άλλων ηρώων, ειδικά της Τζένιφερ και της Άλις, οι οποίες σχολιάζουν την έλξη που νιώθουν γι' αυτήν με φυσικότητα.

Η Τζακ Σέιφερ (Jac Schaeffer), δημιουργός της σειράς, καταφέρνει να δημιουργήσει έναν κόσμο όπου η εκπροσώπηση της LGBTQ+ κοινότητας γίνεται με τρόπο αυθεντικό και ουσιαστικό. Δεν πρόκειται απλώς για μια επιφανειακή αναφορά ή την «υποχρεωτική» κάλυψη ενός κεντρικού θέματος. Η σειρά αναγνωρίζει ότι οι queer χαρακτήρες είναι πλήρεις προσωπικότητες, με πολυδιάστατες ταυτότητες και πλούσιες ιστορίες. Η σύνδεση των χαρακτήρων δεν βασίζεται αποκλειστικά στη σεξουαλικότητά τους, αλλά στην αίσθηση του να είσαι διαφορετικός και περιθωριοποιημένος, μια εμπειρία που τους ενώνει. Η Σέιφερ χειρίζεται τη σεξουαλικότητα με ευαισθησία και σεβασμό, προσφέροντας μια πολυδιάστατη απεικόνιση που πολλοί θεατές έχουν ανάγκη να δουν.

Παράλληλα, η χημεία μεταξύ της Χαν και του Τζο Λοκ (Joe Locke), που υποδύεται τον Τιν, είναι άλλο ένα δυνατό στοιχείο της σειράς. Η αντίθεση μεταξύ της πιο σκοτεινής, απαισιόδοξης φύσης της Άγκαθα και της ακούραστης, νεανικής ενέργειας του Τιν δημιουργεί έναν ενδιαφέροντα και διασκεδαστικό συνδυασμό. Αν η σχέση της Άγκαθα με τη Ρίο αντιπροσωπεύει τον πυρήνα της ιστορίας, τότε η σχέση της με τον Τιν αποτελεί την ψυχή της. Η δημιουργός αποφεύγει να παρουσιάσει τον Τιν ως έναν μονοδιάστατο χαρακτήρα, δένοντάς τον στενά με την Άγκαθα. Η σχέση τους είναι γεμάτη χιούμορ, με την Άγκαθα ν' αναλαμβάνει απρόθυμα τον ρόλο της μέντορα, κάτι που προκαλεί γέλιο, αλλά ταυτόχρονα της δίνει την ευκαιρία να δείξει μια πιο τρυφερή πλευρά της.

Ο Λοκ του «Heartstopper» καταφέρνει να σταθεί ισάξια απέναντι στη Χαν, και δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι δύο χαρακτήρες κρύβουν μυστικά ο ένας από τον άλλον. Ο Τιν λειτουργεί ως ο φωτεινός, αισιόδοξος χαρακτήρας που βλέπει τα πράγματα με μια νέα ματιά, προσφέροντας μια διαφορετική προοπτική στην ομάδα. Ωστόσο, η έλλειψη περισσότερων πληροφοριών για το παρελθόν και τις βαθύτερες πτυχές του χαρακτήρα του αφήνει τον θεατή με την αίσθηση ότι κάτι λείπει. Ο Λοκ, παρά το ταλέντο του, δεν έχει αρκετό υλικό για ν’ αναδείξει πλήρως τον ρόλο του, και αυτό στερεί από τη σειρά τη δυνατότητα να εξερευνήσει πιο ολοκληρωμένα την ψυχολογία του χαρακτήρα του Τιν.

Μία νέα αρχή στον μαγευτικό κόσμο της Marvel

Ο σχεδιασμός παραγωγής του Witches' Road είναι πραγματικά εντυπωσιακός, και τα οπτικά εφέ παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μαγεία της σειράς. Από τα φωτισμένα δέντρα μέχρι τις σκοτεινές, ατμοσφαιρικές δοκιμασίες, κάθε στοιχείο φαίνεται πόσο προσεκτικά είναι μελετημένο, σαν το πιο όμορφο στοιχειωμένο τοπίο που μπορείς να φανταστείς. Τα κοστούμια προσθέτουν στη μαγεία, λειτουργώντας τόσο ως καμουφλάζ όσο και ως ξεχωριστά στοιχεία που αναδεικνύουν τις τοποθεσίες και τις ερμηνείες. Η επιλογή μουσικής, επίσης, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της ατμόσφαιρας, με τις μελωδίες ν’ αναδεικνύουν τις συναισθηματικές στιγμές και τις εντάσεις της πλοκής.

Αν και το «Agatha All Along» παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένο με το ευρύτερο MCU, προσφέρει ταυτόχρονα το τέλειο ξεκίνημα για νέους θεατές που θέλουν ν' ανακαλύψουν τη μαγική πλευρά της Marvel. Φέρνει στο προσκήνιο χαρακτήρες που μέχρι τώρα δεν είχαν την προσοχή που τους άξιζε, και δεν περιορίζεται σε μια απλή συνέχεια, αλλά ανοίγει το δρόμο για μια νέα αρχή στον μαγευτικό κόσμο της Marvel.

MarvelDisney+