Σινεμά|23.10.2024 08:51

Juliette Binoche και Ralph Fiennes στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Ολα τα highlights

Άγγελος Γεραιουδάκης

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε, το μεσημέρι της Τρίτης 22 Οκτωβρίου, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα και οι δράσεις του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ), το οποίο θα λάβει χώρα από την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024. Με μια πλούσια παράδοση 65 ετών, το φεστιβάλ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της πόλης και της χώρας, όχι μόνο ως ένα καλλιτεχνικό γεγονός αλλά και ως ένα σημαντικό πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό γεγονός.

Τα φεστιβάλ κινηματογράφου, όπως της Θεσσαλονίκης, έχουν πολλαπλές λειτουργίες και συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας σε διεθνές επίπεδο. Προσφέρουν ένα φόρουμ όπου αναδεικνύονται τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα και δίνεται η ευκαιρία σε ανερχόμενους σκηνοθέτες να προβάλλουν το έργο τους σ' ένα ζωντανό κοινό. Παράλληλα, οι θεατές απολαμβάνουν ταινίες που συνήθως δεν προβάλλονται στις αίθουσες, ενώ οι ταινίες που επιλέγονται λαμβάνουν προσοχή από τον Τύπο, επαγγελματίες του χώρου και πιθανές αγορές.

Το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει 252 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, που θα προβληθούν στις ανακαινισμένες αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στους χώρους του λιμανιού (Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης και Σταύρος Τορνές), αλλά και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παράλληλα με τις φυσικές προβολές, θα είναι διαθέσιμες και 67 ταινίες μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του φεστιβάλ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα και σε απομακρυσμένους θεατές να συμμετάσχουν.

Από το 2020, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ενισχύει ουσιαστικά την ελληνική παραγωγή, προσφέροντας screening fees (ενοίκια) σε όλες τις ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Μέχρι σήμερα, έχουν καταβληθεί περισσότερα από 100.000 ευρώ, στηρίζοντας παράλληλα και τις ταινίες των Ελλήνων διανομέων. Μέσω του πρωτοποριακού προγράμματος «Εξωστρέφεια Αγοράς», οι Έλληνες δημιουργοί που συμμετέχουν στις δράσεις της Αγοράς αποκτούν την πολύτιμη ευκαιρία να ταξιδέψουν και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού, ενισχύοντας την παγκόσμια παρουσία τους. Επιπλέον, για τους δημιουργούς που συμμετέχουν με την πρώτη ή δεύτερη ταινία τους σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ, η διοργάνωση προσφέρει οικονομική στήριξη ύψους 3.000 ευρώ ανά ταινία.

Σημαντική είναι και η συμβολή του φεστιβάλ στην αποκατάσταση κλασικών ταινιών του ελληνικού σινεμά, ενώ η σταθερή συνεργασία του με το Φεστιβάλ Καννών ανοίγει νέους ορίζοντες για τους Έλληνες δημιουργούς, επιτρέποντάς τους να προβάλλουν το έργο τους στη μεγαλύτερη κινηματογραφική αγορά παγκοσμίως. Παράλληλα, ενισχύει διαρκώς τον διεθνή του χαρακτήρα, προσελκύοντας ολοένα και περισσότερους κορυφαίους επαγγελματίες απ' όλο τον κόσμο. Οι προσκεκλημένοι της Αγοράς έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία επτά χρόνια, φτάνοντας πλέον τους 600. 

Εκτός από την καλλιτεχνική του προσφορά, το φεστιβάλ έχει συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των θέσεων εργασίας στη Θεσσαλονίκη, απασχολώντας κάθε χρόνο περισσότερα από 380 άτομα. Από το 2016, έχουν συναφθεί πάνω από 3.000 συμβάσεις εργασίας, ενώ οι 30.000 φιλοξενίες σε ξενοδοχεία της πόλης ενισχύουν την τοπική οικονομία και τον τουρισμό. Η οικονομική στήριξη του φεστιβάλ προέρχεται κυρίως από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ σημαντικές είναι και οι χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και το πρόγραμμα Creative Europe MEDIA. Παράλληλα, οι χορηγίες από ιδιώτες χορηγούς έχουν αυξηθεί κατά 500% από το 2016, με το ποσό να φτάνει το 1.180.000 ευρώ το 2024, αποδεικνύοντας την ισχυρή υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα.

Δύο μύθοι του παγκόσμιου σινεμά στη Θεσσαλονίκη

H βραβευμένη με Όσκαρ Ζιλιέτ Μπινός και ο αγαπημένος Ρέιφ Φάινς θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη. Το φεστιβάλ θα απονείμει στους δύο σταρ τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο στην προβολή της αριστουργηματικής ταινίας «Ο Αγγλος ασθενής» (1996) του Αντονι Μινγκέλα, η οποία είχε χαρίσει Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου στη Ζιλιέτ Μπινός και υποψηφιότητα για Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου στον Ρέιφ Φάινς. Παράλληλα, το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ταινία «Η επιστροφή» (2024), όπου οι δύο ηθοποιοί ενώνουν δυνάμεις για τρίτη φορά στην καριέρα τους –μετά τις ταινίες «Ανεμοδαρμένα ύψη» και «Ο Αγγλος ασθενής»– σε μια προβολή όπου θα παρευρεθεί και ο σκηνοθέτης της ταινίας, Ουμπέρτο Παζολίνι.

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, θα πραγματοποιηθούν συναρπαστικά masterclasses από κορυφαίες προσωπικότητες του χώρου. Η διάσημη casting director Ελεν Λούις, γνωστή για τη στενή της συνεργασία με τον Μάρτιν Σκορσέζε, θα μοιραστεί τις γνώσεις και την εμπειρία της σ' ένα πολυαναμενόμενο masterclass. Παράλληλα, η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, αγαπημένη από το ελληνικό κοινό, θ' αναλάβει τον ρόλο της ambassador της Αγοράς, προσθέτοντας λάμψη και διεθνή πνοή στο φεστιβάλ. Η εκτελεστική παραγωγός και showrunner των επιτυχημένων τηλεοπτικών σειρών, Ανα Γουίνγκερ, θα παραδώσει ένα ειδικό masterclass στο πλαίσιο της ενότητας Agora Series, αποκαλύπτοντας τα μυστικά της τηλεοπτικής δημιουργίας και παραγωγής.

Στην ενότητα Meet the Future, θα λάβουν χώρα εξαιρετικά masterclasses από σημαντικούς καλλιτέχνες: ο συνθέτης Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ, στενός συνεργάτης του Κριστόφ Κισλόφσκι, η μουσική μοντέζ Σουζάνα Πέριτς, η οποία έχει συνεργαστεί με ονόματα όπως ο Μάρτιν Σκορσέζε και η Γκρέτα Γκέργουιγκ, και οι αγαπημένοι δημιουργοί Νίκος Κυπουργός, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Τάσος Μπουλμέτης, Κώστας Χριστίδης και Coti K., που έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην ελληνική και διεθνή σκηνή.

Το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει spotlight στην τολμηρή, εκκεντρική και ασυμβίβαστη γαλλίδα καλλιτέχνιδα Νίκι ντε Σεν Φαλ. Στη Θεσσαλονίκη θα παρευρεθεί η παραγωγός, σκηνοθέτης και επιμελήτρια Αριέλ ντε Σεν Φαλ, ανιψιά της Νίκι ντε Σεν Φαλ και υπεύθυνη για την αποκατάσταση της κόπιας της ταινίας «Ενα όνειρο πιο μεγάλο απ’ τη νύχτα», που θα προβληθεί στο πλαίσιο του spotlight.

Μεγάλο αφιέρωμα σ' έναν αντισυμβατικό Ελληνα σκηνοθέτη

Το φεστιβάλ θα απονείμει τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο στον Πάνο Χ. Κούτρα για το σύνολο της προσφοράς του στο σινεμά, ενώ το αφιέρωμα με τίτλο «To αληθινό σινεμά του Πάνου Χ. Κούτρα» θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό να προσεγγίσει εκ νέου έναν σπουδαίο δημιουργό, ο οποίος αποδομεί και ξαναχτίζει με τρόπο πρωτότυπο, τρυφερό και συγκινητικό την ελληνική κοινωνία και οικογένεια.

Στον πυρήνα των ταινιών του βρίσκονται οι στενοί δεσμοί που δημιουργούμε με τους γύρω μας, αλλά και οι εμπειρίες και τα βιώματα που ορίζουν την ύπαρξή μας. Η συμπερίληψη, η αποδοχή του διαφορετικού, η μετανάστευση και η ενσωμάτωση, η ανάγκη οικοδόμησης της προσωπικής ταυτότητας, η σύγκρουση με τις στερεοτυπικές προκαταλήψεις, καθώς και το παράλογο της ζωής και η διαφυγή του ονείρου, είναι ορισμένες από τις θεματικές που συναντούμε στο έργο του Πάνου Χ. Κούτρα.

Η έννοια της οικογένειας

Η διευρυμένη έννοια της οικογένειας σε όλες τις σύγχρονες και εναλλακτικές μορφές και εκφράσεις της, ως κομμάτι ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου κόσμου, βρίσκεται στο επίκεντρο του αφιερώματος Un-Family-ar που παρουσιάζεται στο πλαίσιο της ενότητας Survey Expanded του τμήματος Meet the Neighbors+

Οι ταινίες που έχουν επιλεγεί ρίχνουν μια ευέλικτη, φρέσκια και συμπεριληπτική ματιά, υπενθυμίζοντάς μας πως η οικογένεια έχει ανάγκη από ένα και μόνο μαγικό συστατικό για να φυτρώσει στα πιο απίθανα και απρόβλεπτα μέρη: την άνευ όρων αγάπη. Το αφιέρωμα δεν αμφισβητεί τα κλασικά μοντέλα της οικογένειας, αλλά τα εμπλουτίζει, αναδεικνύοντας νέους τύπους και τρόπους οικογενειακής συνύπαρξης που βασίζονται στην ανθρώπινη επιλογή και επιθυμία, στην ελεύθερη βούληση, στην αλληλεγγύη, στην κατανόηση και στην αγάπη.

Επίσης, ρίχνει φως στον αυταρχισμό της πατρικής εξουσίας, στα έμφυλα στερεότυπα, στην καταπίεση των γυναικών, των παιδιών και των αδυνάτων, στο αδιόρατο βάρος της «κληρονομιάς», στην αναγκαιότητα του απογαλακτισμού.

Ταινίες έναρξης και λήξης 

Η νέα ταινία του σπουδαίου χιλιανού σκηνοθέτη Πάμπλο Λαραΐν, με τίτλο «Maria» και πρωταγωνίστρια την Αντζελίνα Τζολί, θα σηματοδοτήσει την έναρξη του φεστιβάλ, ενώ η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει με την προβολή της ταινίας «The End» του Τζόσουα Οπενχάιμερ. Ο δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ Ντοκιμαντέρ σκηνοθέτης θα παρευρεθεί στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ για να παρουσιάσει την ταινία του.

Οι πολλά υποσχόμενες ελληνικές ταινίες

Στο 65ο ΦΚΘ, θα προβληθούν 22 μεγάλου μήκους και 24 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες. Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης θα δούμε σε πρώτη προβολή 18 ελληνικές ταινίες, ενώ εννέα από αυτές συμμετέχουν στα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ: «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο» του Γιάννη Βεσλεμέ, «Arcadia» του Γιώργου Ζώη, «Meat» του Δημήτρη Νάκου, «Κυνήγι» του Χρήστου Πυθαρά, «Ριβιέρα» του Ορφέα Περετζή, «Killerwood» του Χρήστου Μασσαλά, «Κιούκα πριν το τέλος του καλοκαιριού» του Κωστή Χαραμουντάνη, «Μαλδίβες» του Ντανιέλ Μπόλντα και «CAFE 404» του Αλέξανδρου Τσιλιφώνη. 

Ακούς τα καλύτερα 

Συνολικά δέκα ελληνόφωνα και αγγλόφωνα podcasts θα πάρουν μέρος στο διαγωνιστικό podcast του φεστιβάλ, ενώ άλλα 17 podcasts συμμετέχουν στην ενότητα Nexus. Τα podcasts του διαγωνιστικού τμήματος διεκδικούν το βραβείο καλύτερου podcast, ύψους 2.000 ευρώ. Παράλληλα, οι δημιουργοί των podcasts ηλικίας 25-35 ετών, τόσο από το διαγωνιστικό podcast όσο και από την ενότητα Nexus, διεκδικούν το βραβείο ENS Louis Lumiere - Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για Ανερχόμενο Δημιουργό Ακουστικού Ντοκιμαντέρ. Όλα τα podcasts θα είναι, όπως πάντα, διαθέσιμα για ακρόαση μέσα από την ιστοσελίδα του φεστιβάλ

Κλείνοντας, τα πόστερ του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υπογράφει η εικαστική καλλιτέχνις Στέλλα Καπεζάνου. Φέτος, η διοργάνωση ανέθεσε σε δύο νέους έλληνες σκηνοθέτες να δημιουργήσουν τα σποτ του Φεστιβάλ. Τα σποτ «Μεταμόρφωση» και «Τα Βαμπίρ» σκηνοθέτησε ο Νίκος Κολιούκος, ενώ το σποτ «Τρόμαξες;» σκηνοθέτησε η Μένη Τσιλιανίδου.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΘεσσαλονίκηςΠιέρ Πάολο ΠαζολίνιΖιλιέτ ΜπινόςΠάνος Κούτρας