Σινεμά | 11.05.2019 17:33

Κιτ Χάριγκτον: Δεν ήμουν προετοιμασμένος για την επιτυχία του «Game of Thrones»

Newsroom

Συναντηθήκαμε σε μια ταράτσα του Ανατολικού Λονδίνου, με τον αέρα να λησμονάει λες και ήμαστε στο Γουέστερος. Ο Κιτ Χάριγκτον φοράει ένα λινό σακάκι και ένα Oxford πουκάμισο. Μοιάζει με αγόρι από φάρμα που ντύθηκε για να επισκεφτεί την πόλη. Οι μπούκλες -σήμα κατατεθέν του Τζον Σνόου- έχουν τιθασευτεί. Για τον Χάριγκτον, το «Game of Thrones» έχει τελειώσει. Για όλους εμάς, το φινάλε της μεγαλοπρεπέστερης σειράς στην ιστορία της τηλεόρασης μόλις ξεκίνησε. 

Θυμάμαι τον Ιούλιο του 2011 ένα event της «Dolce & Gabbana» στο Westfield Mall του Λονδίνου. Ήταν μόλις έναν μήνα μετά την πρεμιέρα του GOT στο HBO. Οι παπαράτσι είχαν μαζευτεί γύρω από τους σχεδιαστές, τη Ναόμι Κάμπελ και τον Άλφι Άλεν, τον αδερφό της Λίλη, που σύντομα θα γινόταν πρωταγωνιστής στη σειρά. Κανείς όμως δεν παρατηρούσε τον μικρό, όμορφο, σγουρομάλλη νέο που καθόταν μόνος του. Πήγα και του είπα πόσο πολύ μου άρεσε η σειρά. Μου είπε πως ήταν απογοητευμένος που δεν τον είχε αναγνωρίσει κανείς. 

«Αθώες εποχές...», αναπολεί γελώντας. «Τότε ήθελα να με αναγνωρίζουν. Ήμουν εντελώς αφελής. Δεν νομίζω ότι ήμουν προετοιμασμένος για όλο αυτό». Δεν θυμάται τη νύχτα για την οποία του μιλάω. Ήταν παιδί. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος που πήρε τον ρόλο. Ο Τζον Σνόου ήταν νεαρός, όπως και στα βιβλία του Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν. Οι περισσότεροι χαρακτήρες ήταν έφηβοι στο ξεκίνημα της σειράς. «Είχα baby face και δεν είχα καν γένια, οπότε αυτό πιστεύω πως βοήθησε», θυμάται ο 32χρονος πλέον ηθοποιός. 

Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, το «Game of Thrones» δεν ήταν εγγυημένη επιτυχία όταν ξεκινούσε. «Ειλικρινά, δεν το σκεφτόμουν καθόλου αυτό», λέει. «Το να παίζω σε σειρά του ΗΒΟ ήταν ήδη επιτυχία για μένα. Μέχρι τον 5ο ή 6ο κύκλο σκεφτόμουν αν θα πληρωθώ την επόμενη σεζόν. Έτσι, το αντιμετώπιζα. Όταν προταθήκαμε πρώτη φορά για Emmy, δεν ήξερα καν τι σήμαινε αυτό. Όταν πήγα στα Comic-Con συνειδητοποίησα ότι είχε αρχίσει να αναπτύσσεται ένα είδος λατρείας. Σύντομα ήταν κάτι παραπάνω κι αυτό αυτό. Πήρε και σε τηλεοπτικό επίπεδο μεγάλες διαστάσεις. Νομίζω ότι πρέπει πια να το παραδεχτώ, είναι μία από τις μεγαλύτερες σειρές όλων των εποχών». 

Πώς νιώθει τώρα ο Χάριγκτον που η σειρά ολοκληρώθηκε; «Δεν νιώθεις ένα πράγμα, αλλά εκατοντάδες. Λύπη. Χαρά. Ενθουσιασμό. Φόβο. Πάνω απ' όλα, όμως, υπάρχει αυτό το φως που τρεμοπαίζει στο τέλος του τούνελ. Μόλις ολοκληρωθεί και τηλεοπτικά, νομίζω πως θα νιώσω ανακούφιση που φεύγει ένα βάρος από τους ώμους μου. Υποτίμησα την πίεση που έχω ζήσει δέκα χρόνια με τη σειρά». 

Ειδικά για την τελευταία σεζόν, χρειάστηκαν εννέα μήνες για έξι επεισόδια, ενώ πριν χρειάζονταν έξι μήνες για δέκα. «Ερχόσουν για μία εβδομάδα και έπαιρνες ρεπό για δύο εβδομάδες. Φέτος, όμως, ήμουν εκεί όλο τον χρόνο. Δεν έφυγα σχεδόν καθόλου από το Μπέλφαστ. Στις δύο τελευταίες σεζόν, έχω μείνει στα γυρίσματα περισσότερες μέρες από οποιονδήποτε άλλο, λόγω της φύσης του χαρακτήρα που υποδυόμουν. Είναι πολλές οι σκηνές δράσης και μάχης. Μάλιστα, μου άλλαξαν την τελευταία μέρα γυρισμάτων περίπου δεκαοκτώ φορές! Όταν έφτασε αυτή η μέρα, είχα την τελευταία σκηνή, που δεν ήταν ιδιαίτερη. Απλώς περπατούσα κάπου με τον Λίαμ και τον Τζέικοπς. Προς στιγμή απογοητεύτηκα και μετά κατέρρευσα. Είχα δει τον Πίτερ Ντίνκλατζ να κάνει το τελευταίο του γύρισμα νωρίτερα εκείνη τη μέρα, και είχε καταρρεύσει κι εκείνος. Ήμουν στις τελευταίες σκηνές κι άλλων ηθοποιών, όπως στη Σόφι Τέρνερ. Τους έβλεπες απλά να «σπάνε». Συνέβη και σ' εμένα. Ήταν ένα ισορροπημένο τέλος. Μετά είπα: "Οκ, τελείωσα με αυτή τη σειρά. Την αγαπώ. Είμαι περήφανος και χαρούμενος που ήμουν μέρος της, αλλά τελείωσε"».

Φυσικά, μιλώντας για την τελευταία σκηνή δεν εννοούμε απαραίτητα το οριστικό φινάλε. «Εξακολουθώ να μην είμαι σίγουρος αν το τέλος που γράφτηκε θα είναι το πραγματικό», λέει ειρωνικά. «Νομίζω ότι το έχουν κρύψει από όλους μας. Η μυστικότητα φέτος ήταν το κάτι άλλο. Κανείς απ' όσους έχω μιλήσει δεν έχει μαντέψει ακριβώς το φινάλε. Κανείς δεν το έχει βρει», λέει αστειευόμενος.

Η συνέντευξη έγινε από τον Tim Blanks, ενώ η απόδοση από τον Άκη Αδαμόπουλο. Διαβάστε τη συνέχεια της συνέντευξης στο Instyle που κυκλοφορεί με το «Έθνος της Κυριακής» (11/5).

Κιτ ΧάριγκτονGame of Thrones