Oscar 2020: Η ξέφρενη πορεία του Joaquin Phoenix - Ήθελε να αποσυρθεί από την ηθοποιία
NewsroomΜια βραδιά θρίαμβος ήταν η αποψινή για τον Χοακίν Φίνιξ (Joaquin Phoenix) που κέρδισε Οσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου για τη συνταρακτική ερμηνεία του στην ταινία «Joker». Ο 45χρονος ηθοποιός, που πολλοί συνάδελφοί του στο Χόλιγουντ χαρακτηρίζουν εκκεντρικό, απόψε το βράδυ σίγουρα είχε στο μυαλό του τον αγαπημένο, πρόωρα χαμένο, αδελφό του, Ρίβερ Φίνιξ. Τον άνθρωπο που τον έσπρωξε να ξεπεράσει τον εαυτό του και να κάνει το επάγγελμα του ηθοποιού με όλο του το «είναι».
«Όταν οι αρχές που μας καθοδηγούν είναι η αγάπη και η συμπόνια μπορούμε να δημιουργήσουμε και να εφαρμόσουμε συστήματα αλλαγής που θα βοηθούν όλα τα πλάσματα και το περιβάλλον. Έχω υπάρξει κωλόπαιδο, εγωιστής, σκληρός κάποιες φορές, δύσκολος να δουλέψει κάποιος μαζί μου, αλλά είμαι ευγνώμων γιατί εσείς μου δώσατε μία δεύτερη ευκαιρία. Για αυτό πρέπει να βοηθάμε όλοι ο ένας τον άλλον. Να συγχωρούμε, να δίνουμε ευκαιρίες στον άλλον να μεγαλώσει, να μορφωθεί... όταν οδηγούμε ο ένας τον άλλο στην εξιλέωση... αυτό είναι το καλύτερο κομμάτι της ανθρωπότητας.» είπε στην ομιλία του όταν παρέλαβε το Οσκαρ Α' Ανδρικού ρόλου.
Στον «Joker», ο Χοακίν, βρήκε, όπως ο ίδιος είχε πει, το πιο τολμηρό και γενναίο πορτρέτο χαρακτήρα που είχε φτάσει ποτέ στα χέρια του. «Σκέφτηκα ότι ήταν θαρραλέο, δεν έμοιαζε με τίποτα που να έχω διαβάσει στο παρελθόν (...) Ήταν σίγουρα διαφορετικό από οποιαδήποτε ταινία του είδους των υπερηρωικών φιλμ όπως και διαφορετικό από οποιοδήποτε δράμα είχα διαβάσει στο παρελθόν. Ένα σενάριο πολλαπλών αποχρώσεων και εντάσεων», σημειώνει εξηγώντας τους λόγους που τον παρακίνησαν να παίξει στην ταινία.
Ο Χοακίν Φίνιξ κατάγεται από το Σαν Χουάν στο Πουέρτο Ρίκο. Τον πρωτοξεχωρίσαμε ως μοναχικό δολοφόνο στα «Οκτώ χιλιοστά» (1999) του Τζόελ Σουμάχερ πριν η λάμψη ελαφριάς παράνοιας γυαλίσει στο βλέμμα του στον ρόλο του Κόμοδου στον «Μονομάχο» του Ρίντλεϊ Σκοτ. Κατόπιν τον γνωρίσαμε βαθύτερα: «Σε επικίνδυνη τροχιά» (2000), «Η νύχτας μας ανήκει» (2007), «Δυο έρωτες» (2008), «Κάποτε στη Νέα Υόρκη» (2013) του Τζέιμς Γκρέι, «Οιωνός» (2002) και «Σκοτεινό χωριό» (2004) του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν, «Walk The Line» (2005) του Τζέιμς Μάνγκολντ, «I’m still here» (2010) του Κέισι Άφλεκ, «The Master» (2012) και «Έμφυτο ελάττωμα» (2014) του Πολ Τόμας Άντερσον, «Δικός της» (2013) του Σπάικ Τζόνζι, «Δεν ήσουν ποτέ εδώ» (2017) της Λιν Ράμσεϊ, «Μην ανησυχείς, δεν θα φτάσει μακριά με τα πόδια» (2018) του Γκας Βαν Σαντ, «Παράλογος άνθρωπος» (2015) του Γούντι Άλεν, «Μαρία Μαγδαληνή» (2018) του Γκαρθ Ντέιβις, «Οι αδελφοί Σίστερς» (2018) του Ζακ Οντιάρ.
Μετανάστης στην πλευρά του εγκλήματος, απόκληρος βετεράνος του Βιετνάμ, μοναχικός εργένης, ράπερ και Τζόνι Κας, τροβαδούρος του έρωτα και εκδικητής εκτός νόμου, δολοφονικός καθηγητής, ντετέκτιβ εθισμένος στα παραισθησιογόνα, χρυσοθήρας καουμπόι, Ιησούς Χριστός και εραστής στην εποχή του virtual reality... Σήμερα, ο Φίνιξ μετράει τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ στην καριέρα του («Μονομάχος»,«Walk The Line», «The Master») και ένα χρυσό αγαλματίδιο για μια ταινία που έγινε παγκόσμιο εισπρακτικό - και όχι μόνο - φαινόμενο.
Η περίπτωση, λοιπόν, του Τζόκερ - κατά κόσμον Άρθουρ Φλεκ - του ταιριάζει γάντι. Για να τον ενσαρκώσει ο Χοακίν Φίνιξ έχασε κοντά 25 κιλά, άρχισε να γράφει το ημερολόγιο του. Δούλεψε εντατικά με τον σκηνοθέτη Τοντ Φίλιπς. Ο ρόλος έγινε η ζωή του εντός και εκτός πλατό. «Ήταν μια συνεργασία που συνεχιζόταν και εκτός πλατό. Μετά τα γυρίσματα ή στα διαλείμματα των σαββατοκύριακων, μιλάγαμε, στέλναμε μηνύματα ο ένας στον άλλον ή και συναντιόμασταν για να συζητήσουμε για τις επόμενες σκηνές. Αισθάνθηκα ότι ήμασταν απόλυτα ενωμένοι σε έναν κοινό στόχο οπότε αν ένας από εμάς ένιωθε ότι είχε στερέψει από έμπνευση ο άλλος ενέπνεε την ομάδα. Ήταν συχνά έκπληξη η συνάφεια των σκέψεων μας όπως και οι κοινές λύσεις που βρίσκαμε σε ένα πρόβλημα» λέει ο ηθοποιός.
6 πράγματα που (ίσως) δεν ήξερες για τον Χοακίν Φίνιξ
- Όταν ο αδερφός του Ρίβερ Φίνιξ πέθανε στις 30 Οκτωβρίου το 1993 σε ένα μπαρ στο Λος Άντζελες από υπερβολική δόση ναρκωτικών, ο Χοακίν ήταν εκεί δίπλα του και ήταν εκείνος που τον βρήκε και κάλεσε την αστυνομία, εκλιπαρώντας για βοήθεια. Ο θάνατός του ήταν ένα σοκ που ποτέ δεν ξεπέρασε εντελώς.
- Ο ίδιος ο τεράστιος Τζόνι Κας (Johnny Cash) τον διάλεξε για τη βιογραφική ταινία «Walk the line». Ο Κας τον πρότεινε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο και ο Χοακίν Φίνιξ έδωσε μια από τις καλύτερες ερμηνείες της ζωής του.
- Η ουλή στο στόμα του είναι σημάδι που το έχει από τη γέννησή του, αλλά όχι λαγόχειλο. Πολλοί πιστεύουν ότι η ουλή στο πάνω χείλος του Χοακίν προέρχεται από την έντονη εφηβεία του. Μύθος. Και δεν επιχείρησε να τη διορθώσει...
- Στην πρεμιέρα της ταινίας «Gladiator», πήρε μαζί του τη μαμά του, αντί για κάποια άλλη συνοδό. Θέλησε να τονίσει όσο σημαντική είναι η οικογένεια και τα αγαπημένα του πρόσωπα.
- Δεν διαβάζει ποτέ τις συνεντεύξεις του ή τις κριτικές γύρω από το όνομα του. Μάλιστα, μια περίοδο είχε δηλώσει ότι αποσύρεται από την ηθοποιία. Ευτυχώς επέστρεψε για να γυρίσει την ταινία της ζωής του.
- Δεν έχει πάει σχολείο, καθώς εργαζόταν από τα έξι του ως ηθοποιός και έκανε μαθήματα σπίτι.
PETA: Ο Χοακίν Φίνιξ ανακηρύχθηκε «Πρόσωπο του 2019»
Η PETA (Άνθρωποι για την ηθική μεταχείριση των ζώων) αποφάσισε να τιμήσει τον πρωταγωνιστή της ταινίας «Joker» επειδή είναι vegan από την ηλικία των τριών ετών και για την εμφάνισή του σε διαφημιστικές πινακίδες της οργάνωσης «We Are All Animals» (Είμαστε όλοι ζώα) στην Πλατεία Τάιμς στη Νέα Υόρκη και στη Λεωφόρο Σάνσετ στο Λος Άντζελες.
«Ο Χοακίν Φίνιξ δεν χάνει ποτέ την ευκαιρία να στρέψει τους προβολείς μακριά από τον εαυτό του και πάνω στα δεινά των ζώων και αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα μίας πορείας vegan» δήλωσε η πρόεδρος της ΡΕΤΑ, Ίνγκριντ Νιούκιρκ. «H PETA είναι περήφανη που ξεκινάει την περίοδο των βραβεύσεων, τιμώντας την αφοσίωσή του στο να δείχνει σε όλους ότι όταν πρόκειται για αίσθημα φόβου, πόνου και αγάπης, ένα ανθρώπινο ον δεν διαφέρει από μια κότα ή ένα χάμστερ» ανέφερε.
Η PETA αναγνώρισε επίσης τον Φίνιξ για τον ρόλο του ως εκτελεστικού παραγωγού στο ντοκιμαντέρ «The Animal People», που ακολουθεί ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων, οι οποίοι διώχθηκαν από ισχυρά συμφέροντα βιομηχανιών για τη διοργάνωση της εκστρατείας Stop Huntingdon Animal Cruelty (SHAC) κατά της εταιρείας Huntingdon Life Sciences, για τα πειράματα που διεξήγε σε ζώα. Ο Φίνιξ επίσης ήταν αφηγητής στο ντοκιμαντέρ του 2005 «Earthlings» για τα δικαιώματα των ζώων, και απένειμε στον σκηνοθέτη του, Σον Μόνσον το πρώτο Ανθρωπιστικό Βραβείο Ρίβερ Φίνιξ στο γκαλά στην 35η επέτειο της PETA, το 2015.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διάσημος ηθοποιός έχει συνεργαστεί με την οργάνωση για τις καμπάνιες κατά της χρήσης μαλλιού το 2016, κατά τη χρήσης δερμάτων από εξωτικά ζώα το 2015 και κατά της υπεραλίευσης το 2013.
Ο Χοακίν Φίνιξ σε ταινία για τον Αμαζόνιο
Ο 45χρονος ηθοποιός λίγο πριν πάρει το Οσκαρ συμμετείχε σε ταινία μικρού μήκους, την παραγωγή της οποίας έκαναν ΜΚΟ για να αναδείξει τον ρόλο των αυτοχθόνων στην προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Στην ταινία «Guardians of Life» (Φύλακες της Ζωής), διάρκειας μόλις δύο λεπτών, που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο την Πέμπτη από τις μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις Amazon Watch και Extinction Rebellion, ο Φίνιξ είναι ένας χειρουργός ο οποίος προσπαθεί να σώσει τη ζωή ενός ασθενή που πεθαίνει.
O Χοακίν Φίνιξ υποδύεται τον γιατρό που δίνει μάχη για να σώσει τον πλανήτη Γη που αργοπεθαίνει. Όταν χάνει τη μάχη και ο ασθενής πεθαίνει, μια γιατρός που υποδύεται η Γερμανοπερουβιανή αυτόχθονης καταγωγής Κοριάνκα Κίλτσερ προσπαθεί να ξαναδώσει ζωή στον «ασθενή». Βάζοντας τα χέρια της πάνω στην «πληγή» καταφέρνει να επαναφέρει στη ζωή τον ασθενή που στη θέση της καρδιάς έχει τα φλεγόμενα δάση της Αμαζονίας και της Αυστραλίας.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων