Σινεμά|06.03.2020 13:25

Κορυφώνονται οι διαμαρτυρίες για την έκδοση της αυτοβιογραφίας του Γούντι Άλεν

Newsroom

Περισσότεροι από εκατό εργαζόμενοι στον εκδοτικό οίκο Hachette πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης 5 Μαρτίου στάση εργασίας και διαμαρτυρία στην πλατεία Ροκφέλερ, έξω από τα γραφεία της εταιρείας στη Νέα Υόρκη, έπειτα από την απόφαση του οίκου να κυκλοφορήσει την αυτοβιογραφία του Γούντι Άλεν «Apropos of nothing».

Η έκδοση των απομνημονευμάτων του Γούντι Άλεν θεωρούνταν τα τελευταία χρόνια ένα ακατόρθωτο σχέδιο έπειτα από τις εκ νέου κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του η θετή του κόρη Ντίλαν Φάροου για σεξουαλική παρενόχληση στην παιδική της ηλικία.

Σε ανακοίνωση τους, πριν από την κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι του εκδοτικού οίκου Hachette ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι «δείχνουμε αλληλεγγύη στον Ρόναν Φάροου, την Ντίλαν Φάροου και όσους έχουν υποστεί σεξουαλική επίθεση».Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας Guardian για το αν επιθυμούν την αναστολή της έκδοσης του βιβλίου, οι υπάλληλοι της εταιρείας είπαν χαρακτηριστικά: «Δεν εξαρτάται από εμάς. Είναι θέμα των ανώτερων κλιμακίων αν θέλουν να ακούσουν τη φωνή μας... Ο καθένας έχει το δικαίωμα να απαντά στους ισχυρισμούς που διατυπώνονται εναντίον του αλλά πρέπει εμείς να τους πληρώσουμε - ένας Θεός ξέρει πόσα χρήματα - για να το κάνουν αυτό; Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες των πράξεων τους».

Η Ντίλαν Φάροου αντέδρασε στην ανακοίνωση της έκδοσης της αυτοβιογραφίας του Γούντι Άλεν στον Καναδά και σε χώρες της Ευρώπης στις 7 Απριλίου από την Grand Central Publishing του οίκου Hachette, αποκαλώντας την κίνηση «βαθιά ανησυχητική» και «απόλυτη προδοσία» προς τον αδελφό της Ρόναν Φάροου. Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ, Ρόναν Φάροου, είχε εμπιστευτεί τον οίκο Hachette για την κυκλοφορία του Catch and Kill: Lies, Spies and The Conspiracy To Protect Predators», ένα αποκαλυπτικό ντοκουμέντο ως προς τη διαφθορά και δράση των ισχυρών ανδρών της βιομηχανίας της σόουμπιζ γύρω από τις καταγγελίες εις βάρος του πρώην τηλεοπτικού παρουσιαστή Ματ Λάουερ, του παραγωγού Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν και του πρώην προέδρου του δικτύου CBS, Λέσλι Μούνβες. Η ίδια επισήμανε ότι η Hachette δεν επικοινώνησε ποτέ μαζί της για την επιβεβαίωση των στοιχείων που περιγράφει στο βιβλίο του ο Άλεν και αποκάλεσε τους εκδότες «συνένοχους» στη συγκάλυψη των σκανδάλων σεξουαλικών επιθέσεων από ισχυρούς άντρες.

Ο Ρόναν Φάροου, θετός γιος του Γούντι Αλεν και της Μία Φάροου, από την πλευρά του, αποφάσισε να τερματίσει την συνεργασία του με τον οίκο Hachette, αναφέροντας στην ανακοίνωσή του ότι η απόφαση του εκδότη «αποκαλύπτει έλλειψη ηθικών αρχών και συμπόνιας προς τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης».

Στην ανακοίνωσή του ο Φάροου τονίζει: «Απογοητεύτηκα όταν έμαθα ότι ο εκδοτικός οίκος μου, η Hachette, απέκτησε μυστικά τα δικαιώματα για τα απομνημονεύματα του Γούντι Αλεν, μετά την άρνηση άλλων εκδοτικών οίκων. Την απόφασή τους αυτή απέκρυψαν από μένα και από τους εργαζομένους τους, ενώ δουλεύαμε για το βιβλίο μου, που αποκαλύπτει τη συστηματική σεξουαλική κακοποίηση θυμάτων από ισχυρούς άνδρες, μεταξύ τους και ο Γούντι Αλεν. Ανακοίνωσα λοιπόν στον εκδοτικό οίκο ότι δεν μπορώ να συνεργάζομαι μαζί τους».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα New York Times, ο διευθύνων σύμβουλος της Hachette, Μάικλ Πιτς, υπερασπίστηκε την απόφαση του εκδοτικού οίκου, αποσαφηνίζοντας ότι τα απομνημονεύματα του Γούντι Άλεν θα εκδοθούν από τον θυγατρικό αλλά ανεξάρτητο οίκο Grand Central, που δεν έχει σχέση με τη μητρική εταιρεία, εκδότρια του βιβλίου του Φάροου.

Η συνέντευξη προκάλεσε νέα αντίδραση από τον Ρόναν Φάροου, ενώ ο θόρυβος που ξέσπασε ανάγκασε τον Μάικλ Πιτς να δηλώσει ότι με την πρώτη ευκαιρία θα βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με τους υπαλλήλους της Hachette που διαμαρτυρήθηκαν για τα απομνημονεύματα του Γούντι Άλεν ώστε να ανοίξει ο διάλογος για το τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής. Τη συγκίνηση της για την υποστήριξη των εργαζομένων του εκδοτικού οίκου εξέφρασε η Ντίλαν Φάροου. 

Ο Γούντι Άλεν εμμένει εδώ και χρόνια στην αθωότητα του. Το βιβλίο της Ντίλαν Φάροου με τίτλο «Hush», που θα εμπεριέχει τη δική της αλήθεια ζωής, θα εκδοθεί τον Σεπτέμβριο από τον οίκο Macmillan.

Γούντι ΆλενΡόναν ΦάροουΝτίλαν ΦάροουApropos of nothing