Βρεθήκαμε στη συνέντευξη Τύπου για το 2ο Solidarity Film Festival Killah P: «Θα είμαστε και εμείς εκεί για τον Παύλο Φύσσα»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Με κεντρικό σύνθημα «Θα είμαι και εγώ εκεί», εμπνευσμένο από την ταινία «Τα «Σταφύλια της οργής», το αδιαμφισβήτητο αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ, ανακοινώθηκε, το μεσημέρι της Τετάρτης (18/10), στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το δυνατό πρόγραμμα του 2ου Solidarity Film Festival Killah P στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, που θα διεξαχθεί στις 1-5 Νοέμβρη 2023 στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, τον τόπο που γεννήθηκε και έζησε ο αντιφασίστας καλλιτέχνης.
Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε η Μάγδα Φύσσα, η οποία καλωσόρισε τους δημοσιογράφους λέγοντας τα εξής: «Ο κινηματογράφος ως μορφή τέχνης και έκφρασης ανέκαθεν βοηθούσε στη διατήρηση της Ιστορίας και αποτύπωνε μνήμες ανέπαφες στο χρόνο. Η χρησιμότητα της τέχνης μέσα από τα οπτικοακουστικά μέσα βοηθάει στη διατήρηση όχι μόνο ιστορικών στοιχείων αλλά και των συναισθημάτων των ανθρώπων που βιώνουν τα προβλήματα της κάθε εποχής την οποία εκφράζουν μέσα από τον κινηματογράφο.
Οι δημιουργοί αυτοί είναι αρωγοί στην αντιμετώπιση της αμάθειας και στην ελευθερία έκφρασης, η οποία τώρα είναι πιο σημαντική από ποτέ καθώς βιώνουμε καθεστώτα που θα έπρεπε να είχαν περάσει στα κατάστιχα της Ιστορίας. Κυρίως όμως και αυτό είναι το πιο αισιόδοξο κομμάτι αυτού του φεστιβάλ, αφιερωμένο στη μνήμη του Παύλου, είναι η συμμετοχή νέων παιδιών από διάφορα σχολεία όλης της χώρας. Γιατί όπως πίστευε και ο ίδιος και όπως υποστηρίζουμε όλοι μας, το μέλλον κάθε χώρας βρίσκεται μέσα στις καρδιές αυτών των παιδιών που προσπαθούμε να διατηρήσουμε αθώες και αγνές από τα μορφώματα και τα μιάσματα του φασισμού. Αυτό που ελπίζουμε να επιτύχουμε με το φεστιβάλ αυτό είναι να ενημερώσουμε, να επιμορφώσουμε και ως ένα μεγάλο βαθμό να δημιουργήσουμε τα μέσα που θα βοηθήσουν τους σπόρους της ενσυναίσθησης να ανθίσουν».
Για μια πολύχρωμη και πολυποίκιλη κοινότητα
Το Φεστιβάλ Solidarity ξεκίνησε το 2021 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης του Παύλου Φύσσα (Killah P), αντιμετωπίζοντας τον κινηματογράφο ως ένα εργαλείο προσωπικής καλλιέργειας και συλλογικής έκφρασης, που μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση ενός κόσμου απαλλαγμένου από το δηλητήριο του φασισμού, του ρατσισμού, των κοινωνικών αποκλεισμών και του πολέμου. Ενός κόσμου όπου η διαφορετικότητα δεν θα χωρίζει, αλλά θα ενώνει τους ανθρώπους σε μια πολύχρωμη και πολυποίκιλη κοινότητα.
Ανανεωμένο φέτος, και με ένα ακόμα πιο πλούσιο πρόγραμμα, θα προβάλλει 60 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, με κοινωνικοπολιτική θεματική και έμφαση στην αλληλεγγύη, τα δικαιώματα των μειονοτήτων αλλά και την εναντίωση στον ρατσισμό, τον σεξισμό, την ομοφοβία, τον εθνικισμό και τον πόλεμο, τα στερεότυπα, τη μισαλλοδοξία, τη βία και τον φανερό ή αθέατο φασισμό. Θα προβληθούν ταινίες όλων των ειδών, πρόσφατης παραγωγής, αντιρατσιστικής, αντιφασιστικής, και ευρύτερα κοινωνικοπολιτικής θεματολογίας (LGBTQI+, ageism, φυλετικά ζητήματα, νεοναζισμός, κλπ). Θα απονεμηθούν βραβεία συμμετοχής στο φεστιβάλ από το Σύλλογο Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας», καθώς και τιμητικά βραβεία από την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ).
Στο φεστιβάλ υποβλήθηκαν φέτος περισσότερες από 2000 ταινίες. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν 200 μέτρα από το μνημείο του Παύλου Φύσσα: στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη (Εμ.Μπενάκη 70, Κερατσίνι) και στο Πολιτιστικό Κέντρο Αντώνης Σαμαράκης (Μικράς Ασίας 24 & Παπαναστασίου, Κερατσίνι).
Τελετή Εναρξης
Την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση έναρξης του 2ου Solidarity Film Festival/Killah P, ενώ αμέσως μετά (9 μ.μ.) θα προβληθεί η ταινία «Αντιγόνη» της Sophie Deraspe (Καναδάς), μια σύγχρονη νεανική αλληγορία της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, με έντονο κοινωνικό πρόσημο. Οι προβολές εντάσσονται σε μια σειρά από θεματικά αφιερώματα που περιλαμβάνουν παρουσιάσεις και συζητήσεις: την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου η θεματική είναι το προσφυγικό και το φύλο σε πρώτο πλάνο, την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου η αστυνομική βία, το περιβάλλον και δικαιώματα και το τρίπτυχο δικαιώματα, ελευθερίες, συμπερίληψη, ενώ το Σάββατο 4 Νοεμβρίου η θεματική είναι κοινωνική ευαισθητοποίηση και απώλεια.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σε παγκόσμια πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ «Gas Station» του Θωμά Σίδερη (2022) το οποίο θα προβληθεί την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου στις 10 μ.μ. Η ταινία διηγείται τις παράλληλες ιστορίες του Μοχάμεντ, του Γκουλίμ και του Αλί Χασάν που χάνει τον 20χρονο αδελφό του στο ναυάγιο της Πύλου. Αλλά και την ιστορία του πατέρα του σκηνοθέτη, εργάτη στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Οι συνθήκες διαβίωσης και η εκμετάλλευση είναι κοινές είτε κάποιος είναι εργάτης από τη Λαχώρη είτε από την Αμφιάλη. Στην ταινία μιλούν ακόμα ο πατέρας του Σαχζάτ Λουκμάν και ο Γιάννης Φύσσας, λίγο πριν φύγει από τη ζωή, θείος του Παύλου, εργάτης για περισσότερα από 40 χρόνια στη Ζώνη Περάματος.
Ενδεικτικά αναφέρεται η προβολή της πολυβραβευμένης μικρού μήκους ταινίας «Pina» (animation) των Jeremy Depuydt και Giuseppe Accardo με θέμα την «αναμέτρηση» ενός κοριτσιού με τη Μαφία, που βρέθηκε στον προθάλαμο των Όσκαρ, αλλά και το «I promised you paradise» του Morad Mostafa με ήρωα έναν 17χρονο αφρικανό μετανάστη στην Αίγυπτο, που συμμετείχε στο Φεστιβάλ των Καννών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, τη βραβευμένη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης μεγάλου μήκους ταινία «18» του Βασίλη Δούβλη, με θέμα την άνοδο του νεοναζισμού στους έλληνες έφηβους, που γυρίστηκε σε σχολείο στο Πέραμα και στην ευρύτερη περιοχή.
Στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη, θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Μουτάφη «The Other Half». Για 15 χρόνια, ένας φωτορεπόρτερ γίνεται ο αυτόπτης μάρτυρας της ροής των μεταναστών, ακολουθώντας τους στα σκοτεινά περάσματα των ευρωπαϊκών συνόρων. Παράλληλα θα φιλοξενηθεί φωτογραφική έκθεση για το προσφυγικό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, την προβολή σχολικών ταινιών αλλά και εργαστήρια για παιδιά σε συνεργασία με την Παιδαγωγική Ομάδα Σκασιαρχείο.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Το φεστιβάλ επιδιώκει να καταγγείλει τις πολιτικές της κρατικής βίας και καταστολής, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης και να δαμάσει τον υφέρποντα εκφασισμό της κοινωνίας και τον ανατροφοδοτούμενο νέο-εθνικισμό, που απειλούν κατάφωρα τις δημοκρατικές ελευθερίες. Μέσα από ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους το SFF KillahP θέλει να προβάλει την αλληλεγγύη και την ενσυναίσθηση, την πολυφωνία και την ανεκτικότητα, το σεβασμό στα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων, την ελεύθερη πρόσβαση στο άσυλο, την αναγνώριση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, των γυναικών, των ατόμων με αναπηρία, των εργαζομένων και των ανέργων αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος και της διαφύλαξης του φυσικού πλούτου του πλανήτη. Το SFF KillahP θέλει να γίνει βήμα έκφρασης των ανθρώπων που εμφορούνται από την ισχυρή επιθυμία να οδηγήσουν τον κόσμο μας ένα βήμα πιο κοντά στην «ουτοπία».
«Σε αυτό το σημείο, θα περάσουμε σε μία άλλη πτυχή του φεστιβάλ. Την πτυχή εκείνη που το καθιστά πέρα από ένα καλλιτεχνικό και κινηματογραφικό φεστιβάλ, σε μία λογική βαθιά κοινωνικού χαρακτήρα. Επιδιώκουμε να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός κόσμου απαλλαγμένου από το δηλητήριο του φασισμού, του ρατσισμού, του κοινωνικού αποκλεισμού και του πολέμου. Για εμάς, ο κινηματογράφος αποτελεί έναν τρόπο ατομικής και συλλογικής έκφρασης και ενσωματώνεται στην προσπάθειά μας για δικαιοσύνη και ισότητα, παρόμοια με κάθε αγώνα που δίνεται από το αντιφασιστικό, το αντιρατσιστικό και το πολύμορφο κίνημα που διεκδικεί ισότητα και δικαιοσύνη. Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από το κινηματογραφικό κομμάτι, έχουμε επιδιώξει να πραγματοποιήσουμε παράλληλες δράσεις, όπου η αλληλεπίδραση με το κοινό επιτυγχάνεται μέσα από συζητήσεις κατά τη διάρκεια των προβολών ταινιών, αλλά και μέσω της συμμετοχής κοινού από τον χώρο του κινηματογράφου και των τεχνών, καθώς και από τον κοινωνικό χώρο που έχει συμβάλει μέσω δράσεων για να καταστεί ο κόσμος πιο δίκαιος και ανθρώπινος. Ολα αυτά θα κορυφωθούν με τη Διεθνή Συνάντηση συγγενών, αλληλέγγυων και θυμάτων φασιστικής, ρατσιστικής και αστυνομικής βίας» ανέφερε η Χαρά Καραγιαννάκη.
Συγκεκριμένα, η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Νοεμβρίου στις 16:30 - 20:30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη στο Κερατσίνι και είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι, οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν το μνημείο του Παύλου Φύσσα. «Θα συμμετέχουν οικογένειες, φίλοι, αλληλέγγυοι θυμάτων αλλά και επιζώντες φασιστικής, ρατσιστικής και αστυνομικής βίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς σε μία Ευρώπη αλλά και σε μία παγκόσμια συνθήκη κατά την οποία η άνοδος του φασισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας συμπληρώνεται από την ένταση της αστυνομικής βίας και καταστολής, αλλά και από μία λογική και πρακτική μετατροπής των θυμάτων σε θύτες, η μόνη διέξοδος που μπορεί να υπάρχει είναι μία: Και αυτή είναι η ενιαία δράση των ανθρώπων, των κινημάτων, των συλλογικοτήτων να μπορούν να ορθώσουν ένα τοίχος ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, συμπερίληψης και πολιτισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση επιθυμεί να συμβάλει η Διεθνής Συνάντηση».
Aμέσως μετά (20.30), θα προβληθεί το ιταλικό ντοκιμαντέρ «Brucia Ancora Dentro» των Francesco Manzato, Paolo Pioltelli, Filippo Repishti (2023) με θέμα τη δολοφονία (στις 16 Μαρτίου 2003) του νεαρού αντιφασίστα Dax στο Μιλάνο από φασίστες. Έκτοτε, η επέτειος αυτή, τιμάται στην Ιταλία με την ονομασία «Milan’s Notte Nera» (Μαύρη Νύχτα στο Μιλάνο), εμπνέοντας ακόμα, 20 χρόνια μετά, τη νέα γενιά. Η μητέρα του παιδιού θα παρευρίσκεται στη συνάντηση.
Στο κλείσιμο της συνέντευξης Τύπου, η οργανωτική επιτροπή αποκάλυψε ότι υπάρχουν σκέψεις μετά το τέλος του φεστιβάλ να υπάρξουν προβολές ταινιών και παράλληλες δράσεις σε άλλα μέρη της Αθήνας, όπως και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. «Είναι κάτι που το συζητάμε ώστε να δούμε πώς θα πραγματοποιηθεί».
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr