Θεσσαλονίκη: Έργα τέχνης της Συλλογής Ιόλα, αγγίζουν άτομα με προβλήματα όρασης
Μαρία ΡιτζαλέουΠρόσβαση και απτική επαφή με έργα σπουδαίων καλλιτεχνών από τη Συλλογή Ιόλα του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, αποκτούν τα άτομα με προβλήματα όρασης. Η ιστορικός τέχνης και cultural manager, Στέλλα Αναστασάκη, είναι υπεύθυνη του προγράμματος «Mind’s Eye | Ψηλαφώντας την Τέχνη» και από κοινού με τους υπεύθυνος του ΜΟΜus επέλεξαν δέκα έργα της Συλλογής Ιόλα, σχεδιάζοντας συμπεριληπτικές πρακτικές προβασιμότητας για τα άτομα με οπτική αναπηρία.
Στο πλαίσιο αυτό και διευρύνοντας το θέμα, της αφής και της ακοής ως βασικές αισθήσεις στην μουσειακή εμπειρία, διοργανώνεται διαδικτυακή συνάντηση διαλόγου, το Σάββατο 16 Μαϊου 2020. Η συνάντηση έχει τίτλο «Τέχνη και Συμπερίληψη ατόμων με οπτική αναπηρία: Πρακτικές και προτάσεις για εφαρμογή» και διοργανώνεται μέσω της πλατφόρμα συνάντησης, zoom. Όσοι θέλουν να πάρουν μέρος πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στον σύνδεσμο https://bit.ly/2SAYF52, προκειμένου να λάβουν τις τεχνικές οδηγίες. Προσκεκλημένοι είναι ομιλητές από φορείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της κοινότητας ατόμων με οπτική αναπηρία, από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, που μοιράζονται την εμπειρία τους και παρουσιάζουν προτάσεις και πρακτικές που προωθούν τη συμπερίληψη.
Στόχος της συνάντησης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών του πολιτισμού και του κοινού σχετικά με τη συμπερίληψη ατόμων με οπτική αναπηρία σε χώρους τέχνης και πολιτισμού με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός πρωτοκόλλου καλών πρακτικών που θα μπορούσαν δυνητικά να υιοθετηθούν από περισσότερους πολιτιστικούς φορείς στο μέλλον. Τον συντονισμό της συνάντησης έχει η Στέλλα Αναστασάκη, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει η Συραγώ Τσιάρα, αναπληρώτρια Διευθύντρια του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Συμμετέχουν ειδικοί από διαφορετικούς χώρους (γιατροί, μουσειοπαιδαγωγοί, εκπαιδευτές), αλλά και άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής.
Το πρόγραμμα «Mind’s Eye | Ψηλαφώντας την Τέχνη» θα ξεκινήσει τον Ιούνιο από το πρώην Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με την τοποθέτηση οδηγού όδευσης που θα καθοδηγεί τους χρήστες με το λευκό μπαστούνι από την είσοδο του Μουσείου προς τις αίθουσες, όπου εκτίθενται τα έργα τέχνης, ενώ αφιερώνεται στην μνήμη του Θεόδωρου Κώνστα, του πρώτου ξεναγού με οπτική αναπηρία στην Ελλάδα. Το κάθε έργο θα συνοδεύεται από ένα αντίγραφο, το οποίο θα είναι τοποθετημένο δίπλα στο πρωτότυπο και προσβάσιμο με την αφή, ενώ υπάρχουν και άλλες βοηθητικές παράμετροι.
- Γενοκτονία όσα διαδραματίζονται στη Γάζα, με υπογραφή ΟΗΕ - Ολοκληρώθηκε η έκθεση για τις ισραηλινές πρακτικές
- Ξεκίνησαν οι καταθέσεις για το θρίλερ με τα νεκρά βρέφη: Τα πρόσωπα - «κλειδιά» και τι αναμένεται
- Η Μεσόγειος σε αμερικανικό κλοιό: Ανησυχία στα τουρκικά ΜΜΕ που βλέπουν «μπροστά, πίσω, δεξιά, αριστερά τις ΗΠΑ»
- Αυξήθηκε αιφνιδιαστικά το κόστος του Netflix! Οι νέες τιμές και η διαφορά των πακέτων