Πολιτισμός|01.06.2020 15:18

Στην Ελλάδα η Νάντια Μουράντ: Η πρώην σκλάβα των τζιχαντιστών που τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης

Μαρία Ριτζαλέου

Αφιερωμένη στην βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, αλλά και το Βραβείο Ζαχάρωφ, Πρέσβειρα Καλής Θέλησης του ΟΗΕ, Νάντια Μουράντ είναι η 5η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair, που θα γίνει -εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν- από τις 26 ως τις 29 Νοεμβρίου 2020 στους χώρους της ΔΕΘ-Helexpo. Μιλώντας στο ethnos.gr, ο διευθυντής της διοργάνωσης, Παντελής Τσάτσης, επιβεβαίωσε ότι Νάντια Μουράντ έχει απαντήσει θετικά και μέχρι στιγμή έχει «κλειδώσει» η παρουσία της στη Θεσσαλονίκη και στην έκθεση, ενώ δεν αποκλείεται να επισκεφτεί και κάποια δομή φιλοξενίας προσφύγων, όπου διαμένουν Γεζίντι.

Η 27χρονη Νάντια Μουράντ, μία από τις χιλιάδες κοπέλες της μειονότητας των Γεζίντι στο Ιράκ που απήχθησαν από τους στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους και έγιναν σκλάβες του έρωτα, έδωσε και δίνει μια σκληρή μάχη για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Γεζίντι και στην δίκη είχε συνήγορο την Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ. Τον Αύγουστο του 2014, το Ισλαμικό Κράτος εισέβαλε στο χωριό της Μουράντ, το Κότσο στην περιοχή Σιντάρ του Ιράκ και αφού έσφαξαν όλους τους άντρες, απήγαγαν τις γυναίκες και τα παιδιά. Ο στρατός έσφαξε την μητέρα της και έξι από τα αδέρφια της, ενώ η ίδια και οι αδερφές της αγοράστηκαν και πουλήθηκαν επανειλημμένα ως σκλάβες του έρωτα.

Λίγους μήνες αργότερα με την βοήθεια γειτόνων της, η Νάντια Μουράντ δραπέτευσε και έφτασε σε καταυλισμό προσφύγων στο Βόρειο Ιράκ και από εκεί στη Γερμανία, όπου άρχισε να μιλάει για την τραγωδία της, μάλιστα τον Δεκέμβριο του 2015, την εξιστόρησε ενώπιον της συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εμπορία ανθρώπων. «Έπειτα από όλα όσα μου συνέβησαν, δεν έμεινα με τα χέρια σταυρωμένα. Είπα καθαρά σε όλο τον κόσμο ότι το Ισλαμικό Κράτος βίαζε χιλιάδες γυναίκες της εθνότητας των Γεζίντι. Σας παρακαλώ, κάντε κάτι. Αυτό δεν αφορά απλά και μόνο μία οικογένεια» είπε πριν από έναν χρόνο στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο και συνάντησε στο Λευκό Οίκο.

Παντελής ΤσάτσηςArt Thessaloniki FairΝάντια Μουράντ