Πολιτισμός|23.07.2020 15:24

Ζώντας στον Έβρο: Τα όρια του ανθρώπου και του τοπίου

Newsroom

Η δεκαετής οικονομική κρίση άφησε βαθύ αποτύπωμα στη ζωή και στην καθημερινότητα των ακριτών στον Έβρο. Η αποβιομηχάνιση και η αύξηση της ανεργίας ήρθαν να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα μιας συνοριακής περιοχής με τις δικές της ιδιαιτερότητες, ενώ και η έξαρση του προσφυγικού – μεταναστευτικού αύξησε την ανασφάλεια των κατοίκων.

Ο φωτοειδησεογράφος Αντώνης Πασβάντης περιηγήθηκε στον Έβρο στο πλαίσιο ενός τετραετούς project, εστίασε στον άνθρωπο ακρίτα και αποτύπωσε με τη δική του ματιά τον αντίκτυπο που είχε στη ζωή του η κατάσταση των τελευταίων ετών.

Οικογένεια Πομάκων. Φωτογραφία: Αντώνης Πασβάντης

Οι εικόνες που αιχμαλώτισε με τον φακό του εκτίθενται στη Θάσο, στην ατομική έκθεση του καλλιτέχνη, που εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Φεστιβάλ Τεχνών Θάσου 2020 και διοργανώνεται από την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του νησιού (ΔΗΚΕΘ).

«Προσπάθησα να ανακαλύψω τα όρια – κυριολεκτικά και μεταφορικά – στον άνθρωπο των συνόρων και στο τοπίο όπου ζει, και να διηγηθώ την ιστορία όπως τη βίωσα ο ίδιος. Εστίασα στον άνθρωπο που ζει σε μια περιοχή με ιδιαιτερότητες, όπως αυτή των συνόρων, και τα τελευταία χρόνια έχει χτυπηθεί από την κρίση», είπε στο ethnos.gr ο Αντώνης Πασβάντης και πρόσθεσε: «βασικό χαρακτηριστικό είναι η ανησυχία των ακριτών για το μεταναστευτικό, που πιστεύουν θα αλλοιώσει την κουλτούρα τους, και όχι για τα προβλήματα όπως το κλείσιμο μεγάλων επιχειρήσεων, η ανεργία και η υπογεννητικότητα».

Αντώνης Πασβάντης

Η έκθεση, με τίτλο «Sombre Caste», θα φιλοξενηθεί στο Καλογερικό του Λιμένα Θάσου από τις 24 ως τις 31 Ιουλίου, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

ακρίτεςΘάσοςέκθεση φωτογραφίαςΈβρος