Το Χόλιγουντ πάει Δήλο, Κέρκυρα και Χαλκιδική
Χρήστος ΙερείδηςΧολιγουντιανός αέρας… έχει αρχίσει να φυσάει στη χώρα µας, η οποία φαίνεται πως έχει µπει για τα καλά στο πλάνο ξένων επιχειρηµατικών σχηµάτων που δραστηριοποιούνται στη βιοµηχανία του θεάµατος. Οι αιτήσεις για παραγωγή οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα µετά το πλέγµα θεσµικών εργαλείων και επενδυτικών κινήτρων που απέκτησε η χώρα (µέσω του ΥΨΗΠΤΕ) για την προσέλκυση επιχειρήσεων παραγωγών οπτικοακουστικού περιεχοµένου αλλά και υποστήριξης της εγχώριας δηµιουργίας, ενώ το νέο νοµικό πλαίσιο φαίνεται πως λειτουργεί και αποδίδει.
Τον Αύγουστο του 2016 ο Μαρκ Φολίνιο, παραγωγός της οσκαρικής ταινίας «Ο λόγος του βασιλιά», πραγµατοποίησε ολιγοήµερη επίσκεψη στην Ελλάδα και είχε εκφράσει τον ενθουσιασµό του για τις δυνατότητες της τοπιογραφίας. Ωστόσο είχε επισηµάνει ότι µέχρι τότε υστερούσε σε κίνητρα, τονίζοντας ότι η ελληνική πολιτεία δεν ήταν ευέλικτη, ενώ είχε διαπιστώσει απουσία πολιτικής και επενδυτικών κινήτρων στα οπτικοακουστικά.
Δέσμη κινήτρων
Πολλά άλλαξαν µέσα σε αυτά τα δύο χρόνια που µεσολάβησαν. Πλέον η Ελλάδα διαθέτει θεσµικό πλαίσιο και δέσµη κινήτρων για προσέλκυση ξένων οπτικοακουστικών επιχειρήσεων που µέχρι τώρα «δραπέτευσαν» µέσα από τα χέρια της, όπως συνέβη µε το σίκουελ του µιούζικαλ «Mama Mia», που φιλµογραφήθηκε στην Κροατία (τόπος γυρισµάτων, µεταξύ άλλων, και του «Game of Thrones»). Μόλις οκτώ µήνες από την εφαρµογή του µέτρου επιχορήγησης (cash Rebate), σε ποσοστό 35% επί του συνολικού προϋπολογισµού παραγωγών (κινηµατογραφικών και τηλεοπτικών) και τη λειτουργία ηλεκτρονικού συστήµατος αιτήσεων του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), έχουν υποβληθεί 33 αιτήσεις για παραγωγή οπτικοακουστικών έργων.
Οι 23 από αυτές ανταποκρίνονται στις προβλέψεις του νόµου 4487/2017 (το τέταρτο κεφάλαιο αφορά την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών στην Ελλάδα) και έχουν υπαχθεί στο επενδυτικό κίνητρο επιχορήγησης του 35%. Με απλά λόγια πρόκειται για παραγωγές µυθοπλασίας και τεκµηρίωσης, σειρές και ταινίες, όπως η περίφηµη «The Durrells in Corfu», χάρη στην οποία η Κέρκυρα ψηφίστηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ως ο καλύτερος προορισµός για γυρίσµατα. Οι περισσότερες είναι ξένες παραγωγές (14) και από αυτές οι 12 είναι διασυνοριακές, κυρίως από την Ευρώπη (Γαλλία, Βρετανία, Γερµανία, Ισπανία, Ολλανδία) και τις ΗΠΑ (δύο). Με βάση τα χρονοδιαγράµµατα των αιτήσεών τους, πέντε από αυτές έχουν ολοκληρώσει την επένδυσή τους στην Ελλάδα και είναι έτοιµες να καταθέσουν αίτηση για να λάβουν την επιστροφή χρηµάτων (cash rebate) σε µετρητά.
Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι ανά πάσα στιγµή αρχίζουν γυρίσµατα. Η συνολική επένδυση στη χώρα από τις δαπάνες των συγκεκριµένων (23) έργων ανέρχεται σε 17,5 εκατ. ευρώ και η επιχορήγηση που θα λάβουν µέσω επιστροφής χρήµατων σε προβλεπόµενες από τον νόµο επιλεγµένες δαπάνες (π.χ. ρεύµα, καύσιµα, τροφοδοσία, µισθοδοσία κ.ά.) είναι ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, σύµφωνα µε στοιχεία του ΕΚΟΜΕ. Από την επενδυτική κινητικότητα στον οπτικοακουστικό χώρο σε πρώτη φάση δηµιουργούνται 5.500 θέσεις εργασίας για την πραγµατοποίηση των γυρισµάτων στην Ελλάδα και ειδικότερα σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Νίσυρο, ∆ήλο, Μύκονο, Κέρκυρα Κρήτη, Πελοπόννησο, Κω, Πάρο και Χαλκιδική.
Σηµειώνεται πως η νοµοθεσία προβλέπει κάλυψη αναγκών των οπτικοακουστικών παραγωγών που γίνονται στην Ελλάδα από εργατικά χέρια που ζουν και φορολογούνται στη χώρα, πρακτική ανάλογη µε εκείνες που ήδη εφαρµόζονται σε άλλες χώρες-µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πέντε παραγωγές περιµένουν την κρατική ενίσχυση
Οι αιτήσεις για την επιχορήγηση αφορούν προς το παρόν τις παραγωγές «Eden» («Εδέµ»), σειρά µυθοπλασίας έξι επεισοδίων, «The Durrells in Corfu» -τηλεοπτική σειρά εποχής που εισέρχεται στον τέταρτο κύκλο επεισοδίων της και µε την έναρξή της σηµείωσε επιτυχία (σε 6,5 εκατ. υπολογίζεται ο µέσος αριθµός τηλεθεατών ανά επεισόδιο) όχι µόνο στη Βρετανία αλλά και σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ-, την κοινωνική «Φιλικά πυρά» («Friendly Fire») της ∆άφνης Χαριζάνη, µε θέµα την ιστορία µιας αποφασισµένης, δυναµικής γυναίκας που από τη µία θέλει να επουλώσει τις πληγές του παρελθόντος της και από την άλλη να κάνει µια καινούργια αρχή, «Sumendia» («Ηφαίστειο») του Ισπανού Μιγκέλ Ανχελ Χιµένεθ, µε κεντρική ηρωίδα µια 50άρα από το Μπιλµπάο (την υποδύεται η Εµα Σουάρες που καθήλωσε τους σινεφίλ στην «Julieta» του Πέδρο Αλµοδόβαρ), η οποία, έχοντας πρόσφατα βρεθεί αντιµέτωπη µε συνταρακτικές ειδήσεις για την υγεία της, κάνει ένα τελευταίο ταξίδι στην Ελλάδα µε τις καλύτερές της φίλες, ενάντια στις συµβουλές του προστατευτικού γιου της (Γκάιθκα Ουγκάρτε) και την κοινωνική δραµατική «Greed» της Kinetika Film.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ