Πολιτισμός | 20.02.2021 14:18

Καταγγελίες που ήρθαν στο φως και προκαλούν τρόμο - Ηθοποιοί ζητούν δικαιοσύνη

Newsroom

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν πλέον οι αποκαλύψεις του ελληνικού #metoo για παρενοχλήσεις και σεξουαλική βία στον χώρο του θεάματος. Μία συγκινητική εξομολόγηση έκανε στην εκπομπή «Μεσάνυχτα» και την Ελεονώρα Μελέτη ο Βασίλης. Ο πρώτος άνθρωπος που κινήθηκε νομικά κατά γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη, μηνύοντάς τον για βιασμό, αποπλάνηση και ασέλγεια εις βάρος ανηλίκου. Η γνωριμία του με τον μεγάλο πρωταγωνιστή σε ηλικία μόλις 15 ετών είναι κάτι που ποτέ δεν ξέχασε.

«Καθόμασταν δίπλα -δίπλα στον καναπέ. Με προσέγγισε. Εγώ ήμουν ταραγμένος δεν ένιωθα άνετα και ξαφνικά με φίλησε. Εκεί έτρεμα. Είχα σοκαριστεί, ήμουν 15 χρόνων. Είχα πάει για να συζητήσω για το θέατρο και αιφνιδιάστηκα. Με αγκάλιασε για να με ηρεμήσει. Είχα παγώσει δεν μπορούσα να κάνω κάτι... Έχω μπλοκάρει αρκετά πράγματα σε σχέση με τις πιο ιδιωτικές στιγμές μας. Θυμάμαι ότι την τρίτη φορά δέχτηκα τη σωματική σεξουαλική κακοποίηση. Εγώ δεν αντιδρούσα απλά ακολουθούσα. Αυτή ήταν η αρχή. Μετά κόλλησε το μυαλό μου. Ήμουν πολύ αθώος».

Διαβάστε επίσης: Μήνυση κατά γνωστού σκηνοθέτη - ηθοποιού για βιασμό 14χρονου το 2010

Σε βίντεο που ετοίμασε η Κάλλια Καστάνη για την εκπομπή «Έλα, Χαμογέλα» αναφέρει ότι η Χρύσα Ρώπα, μέσα από το προσωπικό της προφίλ στο Facebook, προχώρησε σε μία καταγγελτική και ιδιαίτερα συγκινητική ανάρτηση. «Δεν με νοιάζει να καταλάβω γιατί τώρα και γιατί αύριο και γιατί σε μήνες και γιατί σε χρόνια. Με νοιάζει να μην φοβάται κανείς. Με νοιάζει να φοβούνται αυτά τα καθάρματα που τολμούν να ρίχνουν βιτριόλι στις ζωές αυτών που ξεκινούν να κάνουν το όνειρο πραγματικότητα. Οι πετυχημένοι νάρκισσοι μου είπε ένας φίλος μου. Οι εξαρτημένοι σεξουαλικά μου είπε ένας άλλος. Δεν με αφορούν αυτές οι αναλύσεις τώρα, θέλω να κάνω εμετό και να δώσω μπουνιές, να γυρίσω το χρόνο πίσω... Να πάω όπου υπάρχουν παιδιά να κόψω τα χέρια που τα χτυπάν, που τα βιάζουν, που ποτέ δεν θα μπορέσω να τα βοηθήσω ποτέ. Αυτό με βασανίζει».

Με μία φωτογραφία της πλάι στη Λένα Δροσάκη και μία μακροσκελή ανάρτηση στο Instagram, η Ταμίλα Κουλίεβα θέλησε να θυμίσει σε όλους ότι το θέατρο είναι άνθρωποι, που συνδέονται με έναν ιερό και αόρατο δεσμό σε μία πρωτίστως ψυχική διαδρομή. «Σε αυτή, λοιπόν, την κοινή διαδρομή, κυνισμός είναι να μην αναγνωρίζει κάποιος την διαφορά ανάμεσα στον ΘΥΤΗ και το ΘΥΜΑ, να μην αναφέρει τον πόνο που προκαλεί στην ψυχή και το σώμα ή εκμετάλλευση της θέσης ισχύος, του ενός στον άλλο, με σκοπό την ικανοποίηση του σκοτεινού ΕΓΩ του. Το Θέατρο όμως δεν είναι ΕΓΩ είναι ΕΜΕΙΣ». Η ανάρτηση καταλήγει: «Είμαστε δίπλα σε όλες τις φωνές που πνίγονται κάτω από το βάρος του φόβου, σε όλες και όλους, όσους αισθάνονται την βία και την ακαθαρσία, να τους πνίγει την φωνή. Τους κρατάμε το χέρι σιωπηλά και τους ζητάμε συγγνώμη, συγγνώμη που δεν μπορέσαμε να το σταματήσουμε».

Με τη σειρά της, η Βασιλική Ανδρίτσου ανέβασε ένα Instastory, στο οποίο απευθύνεται σε α΄ πρόσωπο σε έναν από τους καταγγελλόμενους. «Διάβασα ότι μαζεύουν υπογραφές από τη γειτονιά σου να σε διώξουν.. Η κοινωνική κατακραυγή είναι η χειρότερη φυλακή.. Που θα πας; Που θα σταθείς; Κανείς δεν ήξερε τη φάτσα σου. Τώρα την ξέρουν όλοι! Κάθε μέρα που μιλάνε τα βασανισμένα θύματά σου θα τη μαθαίνουν και περισσότεροι! Γι' αυτό σου λέω… κρύψου! Όπου βρεις! Μέσα σε τρύπες, κάτω από πέτρες. Δεν φοβήθηκες τον Θεό όταν έκανες αυτά που έκανες στα μικρά παιδιά. Να φοβάσαι τον άνθρωπο».

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης: «Οι σεξουαλικές κακοποιήσεις γίνονται κυρίως εν κρυπτώ»

Διαφορετική στάση φαίνεται να κρατά στο θέμα ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο οποίος σε δύο πρόσφατες συνεντεύξεις του υποστηρίζει ότι η εικόνα που διαμορφώνεται από τις καταγγελίες για το ελληνικό θέατρο είναι παραμορφωτική. Στην «Καθημερινή», ο δημοσιογράφος Αιμίλιος Χαρμπής ρώτησε τον κ. Μαρκουλάκη, αν γνώριζε για ανάρμοστες συμπεριφορές κι αν ναι γιατί δεν τις κατήγγειλε. «Προσωπικά, αν κάτι τέτοιο συνέβαινε μπροστά μου, θα είχα το θάρρος να το καταγγείλω. Αυτά τα πράγματα, οι σεξουαλικές δηλαδή κακοποιήσεις, γίνονται κυρίως εν κρυπτώ, οπότε είναι δύσκολο να κατηγορήσεις ή να υπερασπιστείς κάποιον με απόλυτο τρόπο».

Σε άλλη συνέντευξή του στο flix.gr και στην Πόλυ Λυκούργου, σε παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι το τελευταίο διάστημα το όνομά του έχει εμπλακεί στη συζήτηση εξαιτίας της φιλίας του με συγκεκριμένο καλλιτέχνη που κατηγορείται, καθώς και στην ερώτηση γιατί έκλεισε τη σελίδα του στο Facebook, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης απάντησε:

«Τη σελίδα μου στο FB την έκλεισα στις 12 Ιανουαρίου, πριν καν βγει η Σοφία Μπεκατώρου να μιλήσει. Την έκλεισα για να κάνω καλύτερη διαχείριση του χρόνου μου – το έχω κάνει ξανά στο παρελθόν. Μου μεταφέρουν κι άλλα απίστευτα ψεύδη για μένα – δε με αγγίζουν, η πραγματική ζωή δεν είναι στα social media κι εγώ δεν έχω τίποτε να κρύψω και τίποτε να φοβηθώ. Ως προς αυτό που με ρωτάς, έχω σχέσεις, επαγγελματικές ή φιλικές, με τους περισσότερους από τους ανθρώπους που έχουν ακουστεί. Κάνω θέατρο 30 χρόνια, όλοι μας γνωριζόμαστε. Αλλά ειδικά για πράξεις σαν κι αυτές που καταγγέλλονται, που εκ των πραγμάτων δε γίνονται δημοσίως, μπορώ να μιλήσω με σιγουριά μόνο για τις δικές μου πράξεις. Oύτε των συνεργατών, ούτε των φίλων μου».

Την Παρασκευή (19/2), μιλώντας στην εκπομπή «Πάμε Δανάη», ο ηθοποιός εμφανίστηκε ακόμα πιο απολογητικός. «Δεν αισθάνομαι να λερώνομαι από όλα αυτά που με αφορούν που συμβαίνουν. Πώς μπορεί να μιλήσει ένας άνθρωπος για κακοποίηση και να τον πιστέψω ότι το εννοεί ότι θέλει να τελειώνουμε με αυτό; Όταν την ίδια στιγμή, ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί και γράφει: "να πάθεις καρκίνο, σκρόφ@". Εγώ αυτό δεν μπορώ να το διατυπώσω στο χειρότερο εχθρό μου και θέλω να σας εξηγήσω πως δεν είναι κάτι που πρέπει να υπάρχει στο δημόσιο διάλογο για κανέναν άνθρωπο και για κανένα θέμα» τόνισε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Διαβάστε επίσης: «Έδινε ναρκωτικά στα παιδιά»: Νέα μαρτυρία στον εισαγγελέα για γνωστό σκηνοθέτη

MeTooΛένα ΔροσάκηΧρύσα ΡώπαΚωνσταντίνος Μαρκουλάκηςσεξουαλική κακοποίηση