Πολιτισμός|30.01.2019 18:18

Απίστευτες μαρτυρίες στο βιβλίο «Βενεζουέλα. Από τον Τσάβες στον Μαδούρο»

Μαρία Ψαρά

«Μου έκαναν ηλεκτροσόκ, με έδεσαν σε ένα δέντρο και με χτυπούσαν στην πλάτη και μετά με γκλομπ στα πόδια, με βαρούσαν και στο στήθος, αφού έβαζαν ένα μαξιλάρι για να μην αφήσουν σημάδι…».

Είναι τα λόγια της Ιβόν Ετσεναγκούσια που περιγράφει τα βασανιστήρια που υπέστη στα χέρια της αστυνομίας στην πατρίδα της, τη Βενεζουέλα. «Είχα βγει να διαδηλώσω ειρηνικά στο πλαίσιο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Εκεί με συνέλαβαν. Το μόνο μου… όπλο ήταν η σημαία Βενεζουέλας», λέει, περιγράφοντας στη συνέχεια τη δραματική της διάσωση μέσω Κολομβίας, αλλά και πώς τελικά έφτασε στην Ευρώπη.

Η 43χρονη Ιβόν είναι πλέον αναγνωρισμένη πρόσφυγας στο Βέλγιο, μία από τις χιλιάδες που έχουν βρει καταφύγιο στις ευρωπαϊκές χώρες. Ήταν επίσης μία από τις βασικές ομιλήτριες στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη με τίτλο «Βενεζουέλα. Από τον Τσάβες στον Μαδούρο» στις Βρυξέλλες.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 29 Ιανουαρίου στον Πολυχώρο Περίπλους στο κέντρο της «ευρωπαϊκής» γειτονιάς, μίλησαν επίσης η Ελίζα Βόζεμπεργκ, Ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ-Ελιά και ο Μίλτος Κύρκος, Ευρωβουλευτής ΠΟΤΑΜΙ. Παρών ήταν φυσικά και ο συγγραφέας ο οποίος μάλιστα μετέφραζε και στα ισπανικά αποσπάσματα της συζήτησης, για τους Βενεζουελάνους που συμμετείχαν, αλλά και τους δημοσιογράφους του ισπανόφωνου Τύπου.

«Η Βενεζουέλα είναι η δεύτερη πιο βίαιη χώρα στον κόσμο μετά το Ελ Σαλβαδόρ. Ο Ιάσονας Πιπίνης είναι προσεκτικός στις συνεντεύξεις που έχει λάβει, προσπαθεί να δείξει τις παθογένειες που υπάρχουν στη Βενεζουέλα: τις ελλείψεις, τα προβλήματα από τον πληθωρισμό, τους πολιτικούς κρατούμενους, την ανυπαρξία κράτους Δικαίου», είπε η ευρωβουλευτής Ε. Βόζενμπεργκ.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Νίκος Ανδρουλάκης που μόλις είχε γυρίσει από τη Νικαράγουα ως μέλος αποστολής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μίλησε για τα κοινά χαρακτηριστικά των καθεστώτων της Λατινικής Αμερικής.

«Αρχικά, επιχειρούν να μειώσουν τις κοινωνικές ανισότητες. Και στην αρχή το καταφέρνουν, το επίπεδο ακραίας φτώχειας μειώνεται. Όσο έχουν τον λαό σε καλή κατάσταση, επιχειρούν να αλλοιώνουν τους θεσμούς, όπως το Συνταγματικό ή το ανώτατο δικαστήριο, τον στρατό ή την αστυνομία προς όφελός τους. Στη συνέχεια, ο λόγος τους γίνεται πιο θεολογικός, παρά ιδεολογικός, για να ελέγξουν το θρησκευόμενο πλήθος. Με διορισμούς απόστρατων αξιωματικών στα ανώτερα και ανώτατα αξιώματα ελέγχουν το κράτος», είπε χαρακτηριστικά. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι ο ίδιος συμφωνεί με την στάση της ΕΕ όπως εκφράστηκε από τη Φεντερίκα Μογκερίνι. «Να καθίσουμε στο τραπέζι του πολιτικού διαλόγου υπό τον ΟΗΕ και να γίνουν συμφωνημένες εκλογές παρουσία διεθνών παραγόντων, οι οποίοι θα εγγυηθούν ένα αποτέλεσμα πιο αποδεκτό», τόνισε.

«Η κατάσταση στη Βενεζουέλα είναι μια κατάσταση –μεταξύ άλλων- βίας, αίματος, παρακρατικών, φυλακίσεων, βασανιστηρίων, έλλειψης φαρμάκων, πολιτικού αδιεξόδου, ευθυνών, ανίκανων πολιτικών εξουσιών», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Μίλτος Κύρκος. «Όταν σε βασανίζουν δεν αναζητάς την ιδεολογία του βασανιστή σου. Τα βασανιστήρια, οι θάνατοι, η πείνα δεν δικαιολογούνται από καμία ιδεολογία. Η Ευρώπη τι κάνει για όλα αυτά; Κι εμείς ως Ένωση κλείνουμε τα μάτια πολλές φορές. Όσο δεν έχουμε κοινή συγκρότηση, όσο καθυστερούμε, δεν ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις καιρών. Δεν πιστεύω ότι αυτή η εξέγερση θα έχει καλύτερο τέλος από τις προηγούμενες. Φοβάμαι αιματοχυσία γιατί ο Μαδούρο δεν έχει χάσει νομιμοποίησή του από πλειοψηφία…», δήλωσε.

«Όνειρό μου να επιστρέψω στη Βενεζουέλα. Οι περισσότεροι θέλουμε να επιστρέψουμε. Ήμασταν χαρούμενος λαός, τώρα όμως όχι», κατέληξε η Ιβόν. «Θέλω όλες οι χώρες της ΕΕ να αναγνωρίζουν τον Γουαϊδό ως το νόμιμο πρόεδρο της χώρας... Περιμένω ξεκάθαρη δήλωση της ΕΕ υπέρ Βενεζουελάνων. Δε θέλουμε διάλογο, έχουμε κουραστεί. Θέλουμε να φύγει αυτός ο άνθρωπος (σ.σ. Μαδούρο) και να χτίσουμε ξανά τη Βενεζουέλα».

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Ιάσων ΠιπίνηςΒρυξέλλεςβιβλίο