Πολιτισμός | 15.09.2022 14:58

Ειρήνη Παππά: Πώς αποχαιρέτησε ο καλλιτεχνικός κόσμος την εμβληματική ηθοποιό - «Αντίο βασίλισσά μου»

Newsroom

Η ηθοποιός Ειρήνη Παππά έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών, αφήνοντας σπουδαία παρακαταθήκη τις ερμηνείες της και το καλλιτεχνικό της εκτόπισμα, καθώς ήταν μία από τις ελάχιστες ηθοποιούς που είχαν διαπρέψει στο εξωτερικό καθώς συμμετείχε σε πολλές χολιγουντιανές παραγωγές, ενώ πρωταγωνίστησε και στο θέατρο Μπρόντγουεϊ το 1967.

Την μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου, αποχαιρέτησε ο καλλιτεχνικός χώρος  μέσα από συγκινητικές αναρτήσεις και δηλώσεις από την ώρα που έγινε γνωστός ο θάνατος της.

«Έχει κατακτήσει την αθανασία» - Συγκινεί ο ανιψιός της Μανούσος Μανουσάκης

Ο ανιψιός της αείμνηστης ηθοποιού και γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, μίλησε στην εκπομπή «Στούντιο 4» της ΕΡΤ για τη θεία του.

«Κανείς δεν περιμένει τον θάνατο ενός δικού του ανθρώπου, ενός φίλου, ενός μεγάλου ανθρώπου. Όλοι ελπίζουμε ότι αυτός θα αναβληθεί, αυτή είναι η φύση του ανθρώπου. Όσο και να περιμένεις κάτι… και ο άνθρωπος δεν είναι αιώνιος, είναι μέσα στη φύση. Αλλά η Ειρήνη έχει κατακτήσει την αθανασία. Η Ειρήνη είναι μια φίλη, η συγγένεια είναι επιβεβλημένη, η φιλία είναι επιλογή. Η ύπαρξή της είναι εντυπωσιακή γιατί υπάρχει μέσα από τα έργα της, μέσα από την καθημερινότητά της και τα μικρά και μεγάλα πράγματα. Δεν υπάρχει καμία στιγμή που δεν ήταν μοναδική» εξομολογήθηκε ο Μανούσος Μανουσάκης.

Το σπαρακτικό γράμμα του Σπύρου Φωκά

H εκπομπή “Mega Καλημέρα” και ο Γιώργος Μπέζας έφεραν στο προσκήνιο ένα σπαρακτικό γράμμα που είχε γράψει πριν μερικούς μήνες ο ηθοποιός Σπύρος Φωκάς προς την ηθοποιό.

«Αγαπημένη μου, μεγάλη μας αδερφή. Τότε στην Ιταλία, θυμάσαι; Στην αγκαλιά σου κουρνιάζαμε όλοι εμείς οι μικροί μπροστά σου. Ένα θέατρο με το όνομά σου. Πολλά τα χειροκροτήματα. Δεν είμαστε εκεί. Ούτε εσύ, ούτε εγώ. Όμως, στην απεραντοσύνη του μυαλού μας ξέρουμε. Νιώθουμε. Έχουμε τη γεύση. Το άρωμα της τέχνης. Η βροντερή φωνή σου αντηχεί. Τα εκφραστικά σου μάτια τα βλέπω. Συγκινημένος. 22/7/2022. Αντίο βασίλισσά μου» αναφέρει χαρακτηριστικά το γράμμα του Σπύρου Φωκά προς την Ειρήνη Παππά.

Βασίλης Μπισμπίκης: Η φωτογραφία και το «αποχαιρετιστήριο» μήνυμα

O Βασίλης Μπισμπίκης το απόγευμα της Τετάρτης 14/9 ανάρτησε μια κοινή φωτογραφία του με την Ειρήνη Παππά από το παρελθόν και τη συνόδευσε γράφοντας: «Καλό ταξίδι… διάολο με έλεγες…».

 

Δωροθέα Μερκούρη: Τα λόγια που αντάλλαξαν με την Ειρήνη Παππά

Η Ειρήνη Παππά και η Δωροθέα Μερκούρη είχαν συναντηθεί στη Via Veneto στην Ιταλοία και η ηθοποιός θυμήθηκε τα λόγια που είχαν ανταλλάξει. «Είμαι τυχερή που σε γνώρισα, χάρη στην Μέλια την ανιψιά σου, η οποία τόσο πολύ σ’ αγάπησε και σε φρόντισε. Την είχες σαν την κόρη, που δεν απέκτησες. Είσαι τεράστια ηθοποιός, πραγματική καλλιτέχνης και αυτό που μου είπες με πολύ πόνο στα μάτια, τότε στο σπίτι σου, στην Via Veneto, το κράτησα… “Η Ιταλία μου έδωσε, αυτό που δεν μπόρεσε και δεν θέλει να μου δώσει, η Ελλάδα”. Εγώ σε ακούω ακόμα και σ’ ευχαριστώ» έγραψε η Δωροθέα Μερκούρη.

 

«Πλήγμα για τον παγκόσμιο πολιτισμό ο θάνατός της»

Με αφορμή τον θάνατό της, o ανιψιός της και επίσης ηθοποιός Αίας Μανθόπουλος μίλησε στην εκπομπή “Super Κατερίνα” περιγράφοντάς τη ως έναν πολύ φωτεινό άνθρωπο που αγαπούσε την Ελλάδα.

«Τον τελευταίο καιρό έλειπα στο εξωτερικό. Έχω επιστρέψει στην Ελλάδα λίγες μόλις μέρες. Έλειπα για τουλάχιστον ένα τρίμηνο λόγω μιας επιχείρησης που έχω στο εξωτερικό και δεν γνώριζα τα θέματα υγείας της. Είχα άλλα θέματα. Δεν είχα επικοινωνήσει μαζί της, βρισκόμουν σε άλλες επαγγελματικές ασχολίες. Είναι πλήγμα για τον παγκόσμιο πολιτισμό ο θάνατός της. Η Ειρήνη ήταν ένα πλάσμα έξω από τα όρια της Ελλάδας. Ήταν μια παγκόσμια προσωπικότητα η Ειρήνη. Έλαμπε με το ήθος της, το θάρρος της και την αγάπη της για την Ελλάδα» ανέφερε ο Αίαντας Μανθόπουλος.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ