Πολιτισμός | 27.10.2022 14:50

Πιερ Σουλάζ: Πέθανε σε ηλικία 102 ετών ο διάσημος Γάλλος ζωγράφος - Γνωστός για τους πειραματισμούς με το μαύρο χρώμα

Newsroom

Ο Πιερ Σουλάζ (Pierre Soulages), ο Γάλλος αφηρημένος ζωγράφος που έγινε πιο γνωστός για τους πειραματισμούς του με διαφορετικές αποχρώσεις του μαύρου απεβίωσε σε ηλικία 102 ετών, ανακοίνωσε το μουσείο που είναι αφιερωμένο στη ζωή και στο έργο του στη γενέτειρά του Ροντέζ, στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Ο Σουλάζ, ο οποίος σύμφωνα με τον επικεφαλής του μουσείου, Μπενουά Ντεκρόν, απεβίωσε την Τρίτη, το βράδυ στο νοσοκομείο, είχε εργαστεί αποκλειστικά με το μαύρο από το 1979, κυρίως με μια σειρά έργων που αποκαλούσε «Outrenoir» (Πέρα από το μαύρο). Ο Soulages είχει πει: «Το εργαλείο μου δεν είναι το μαύρο, αλλά το φως που αντανακλάται από το μαύρο». Ονομάζοντας τη δική του πρακτική Outrenoir, οι πίνακες του είναι γνωστοί για το ατελείωτο μαύρο βάθος τους, που δημιουργείται παίζοντας με το φως που αντανακλάται από την υφή του χρώματος. Γνωρίζοντας ότι χρειαζόταν έναν νέο όρο για να προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο εργαζόταν, ο Soulages επινόησε το «Outrenoir» για να ορίσει την πρακτική του. Το 2014, ο Φρανσουά Ολάντ τον περιέγραψε ως «τον μεγαλύτερο εν ζωή καλλιτέχνη στον κόσμο».

Το πρωτοσέλιδο της Liberation το οποίο είναι αφιερωμένο στον Πιερ Σουλάζ:

 

Γεννημένος παραμονή Χριστουγέννων του 1919, ο Πιερ Σουλάζ δημιούργησε επίσης 104 βιτρό που κοσμούν την εκκλησία Σεντ Φουά της Κονκ στη νοτιοδυτική Γαλλία. Ο Pierre Soulages είναι γνωστός ως «ο ζωγράφος του μαύρου», λόγω του ενδιαφέροντός του για το χρώμα «τόσο ως χρώμα όσο και ως μη-χρώμα. Όταν το φως αντανακλάται στο μαύρο, το μεταμορφώνει και το μεταλλάσσει. Ανοίγει ένα δικό του νοητικό πεδίο». Είδε το φως ως υλικό εργασίας- οι ραβδώσεις της μαύρης επιφάνειας των πινάκων του του επιτρέπουν να αντανακλά το φως, επιτρέποντας στο μαύρο να βγει από το σκοτάδι και να γίνει έτσι ένα φωτεινό χρώμα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με μία ανάρτηση στο twitter αποχαιρέτησε τον Σουλάζ αναφερόμενος στο ταλέντο. «Τα έργα του είναι ζωντανές μεταφορές από τις οποίες ο καθένας μας αντλεί ελπίδα» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Μακρόν.

ειδήσεις τώραΓαλλίαθάνατοςζωγράφος