Πολιτισμός | 14.07.2023 07:40

Η τέχνη «κάνει βόλτα» στη Φλώρινα -Στο παράδειγμα του έργου της τελειόφοιτης Ζ.Καρακωνσταντή

Newsroom

πτυχιακές εξετάσεις του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας στην πόλη της Φλώρινας, άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό. Oι τελειόφοιτοι παρουσίασαν τις διπλωματικές τους εργασίες σε 2 διαδοχικές εβδομάδες σε διάφορα σημεία της πόλης. Μια αληθινή γιορτή της Τέχνης με τους απόφοιτους να παρουσιάζουν νέες και καινοτόμες ιδέες, έρευνα σε τεχνικές και υλικά αλλά και υψηλού επιπέδου ζωγραφικά έργα και εγκαταστάσεις.

Το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών με έδρα τη Φλώρινα ιδρύθηκε τον Αυγούστου του 2006 και απονέμει Αδιάσπαστο και Ενιαίο Τίτλο Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου-Integrate Master. Με επιστημονικά αντικείμενα την ζωγραφική, την γλυπτική και τις εφαρμοσμένες τέχνες, Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς και των επιρροών της από τα μεγάλα εικαστικά ευρωπαϊκά ρεύματα. Παράλληλα στην 5αετή διάρκεια φοίτησης παρέχει ειδική μόρφωση και κατάρτιση των φοιτητών/τριών για τη διδασκαλία των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ύλη, σώμα και πνεύμα συμπλέουν προς αναζήτηση της αυτογνωσίας

Στο πλαίσιο των παραπάνω δράσεων, στο ιστορικό κτίριο της Αγίας Όλγας στη Φλώρινα, παρουσιάστηκε η διπλωματική εργασία της τελειόφοιτης της σχολής Καλών Τεχνών Ζαχαρώς Καρακωνσταντή. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη και μεγάλων διαστάσεων in sitou ερευνητική εγκατάσταση με τίτλο: Φ-ως. Το φως ως «’ολον». Το πεδίο έρευνας της πρότασης επιχειρεί σε πρώτο στάδιο να υφάνει έναν πολυδιάστατο ιστό. Eτερόκλητα έργα, φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους, τα οποία με κοινό παρανομαστή το φυσικό φως δημιουργούν μια βιωμένη εμπειρία που συνδιαλέγεται με την ανθρώπινη κλίμακα, τον χώρο, τον χρόνο, και την ύλη. Παράλληλα, μέσω του φυσικού φωτός ερευνάται και δημιουργείται ένα περιβάλλον ανθρωποκεντρικό που στόχο έχει να διεγείρει την αντιληπτική ικανότητα του υποκειμένου, που δια μέσω της οράσεως αναγνωρίζει ισότιμα την υλικότητα με τη σωματική υπόσταση και τη νοητική λειτουργία. Ύλη ,σώμα και πνεύμα συμπλέουν προς αναζήτηση της αυτογνωσίας και της μεταξύ τους σύνδεσης και επικοινωνίας.

Τον επισκέπτη καλωσορίζει η βαριά μεταλλική πόρτα του ιστορικού κτιρίου της Αγ. Όλγας κατασκευής του 1929, έργο του Αρχιτ. Μηχανικού Σπ. Καλλέργη και του Πολ. Μηχανικού Π. Καμπά. Ακουμπώντας την φθαρμένη πια ξύλινη κουπαστή του κλιμακοστασίου φτάνει στον πρώτο όροφο όπου βρίσκεται η in sitou εγκατάσταση. Το θέαμα είναι εκτυφλωτικό. Ένας λαμπρός ήλιος κατακλύζει όλες τις αισθήσεις του. Ο χρυσός μεταλλικός κάνναβος που έχει στρωθεί σε όλη την επιφάνεια του πατώματος αντανακλά, δημιουργώντας την αίσθηση της αιώρησης. Αμέτρητα χελιδόνια φτερουγίζουν αδιάκοπα πέρα δώθε έξω από τα μεγάλα παράθυρα. Το κελάηδισμα τους έχει μεταφερθεί με μία ηχητική εγκατάσταση εντός της αίθουσας. Τώρα πια ο επισκέπτης είναι μέρος του «όλου». Ένας «καταρράκτης φωτός» από παραμορφωμένη διάφανη θερμοπλαστική μεμβράνη παφλάζει μπροστά στα πόδια του ενώ σπαράγματα λευκού μαρμάρου ακτινοβολούν, διαγράφοντας τη διαδρομή της Μεσημβρίας του ήλιου για να ενωθούν σκαρφαλώνοντας στον γερασμένο τοίχο του δωματίου, με τα σπαράγματα κελύφους αυγών που εξαϋλώνονται στο φως του παραθύρου. Μια θύμηση της αρχέγονης πηγής ζωής. Ένα περιβάλλον βιωμένων ονειρικών ψευδαισθήσεων μα και μια αντιπρόταση στην πραγματικότητα της νέας τεχνολογίας της ψηφιακής εποχής, των τερματικών χώρων, της ύπαρξης και της συνύπαρξης σε φωτεινές Υπερ –τοπίες.

Η Ζαχαρούλα Καρακωνσταντή γεννήθηκε στα Γιαννιτσά. Εισήχθη το Ακαδημαϊκό έτος 2018(2018-2023) στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα. Φοίτησε αρχικά στο 2ο Εργαστήριο Ζωγραφικής με καθηγητή τον Ι. Καστρίτση και αποφοίτησε από το 3ο Εργαστήριο Ζωγραφικής με καθηγητές τον Χ. Κοντοσφύρη και τον Θ.Ζωγράφο. Ενώ ταυτόχρονα ειδικεύτηκε στο Εφαρμοσμένο Εργαστήριο Κοσμήματος με καθηγητή τον Α. Σαγιάννο. Παράλληλα συμμετείχε και επιλέχθηκε στους finalist το 2021 ανάμεσα σε διεθνείς συμμετοχές με το συνεργατικό video animation: ‘’BLOT’’ στο14ο IONIAN UNIVERSITY VISUAL & SOUND festival και στο ICONA Ionian contemporary animation Festival. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ Τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

εικαστικοίτέχνηειδήσεις τώραΦλώριναΠανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας