Πολιτισμός | 25.05.2024 20:45

Μενδώνη: Ο πολιτισμός συμβάλλει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού

Newsroom

Για τη συμβολή του πολιτισμού στην αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος συζήτησε χθες η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου «Δημογραφικό 2024-Εθνική προτεραιότητα». Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Εφημερίδα Real News με τη συνεργασία και υποστήριξη της Eurobank, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, όπως ενημερώνει ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

«Η πολιτική του πολιτισμού είναι οριζόντια πολιτική γιατί διαπερνά τις περισσότερες πτυχές και της κοινωνικής και της οικονομικής ζωής. Υπό την έννοια αυτή εμπλέκεται και με το δημογραφικό», σημείωσε η κ. Μενδώνη. Αναφερόμενη στις δράσεις του υπουργείου Πολιτισμού που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του δημογραφικού, τόνισε:

«Στο υπουργείο Πολιτισμού έχουμε καταρτίσει, αυτά τα χρόνια, την Χάρτα Πολιτιστικής Ανάπτυξης και Ευημερίας, η οποία συντίθεται από μία εξιδεικευμένη Χάρτα, για κάθε περιφέρεια. Στις 13 αυτές Χάρτες έχουμε συμπεριλάβει -σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιφέρειας- έργα τα οποία πρέπει να γίνουν. Έχουμε συμπεριλάβει πολιτικές οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν. Μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη συγκεκριμένη περιφέρεια». Ως παράδειγμα έφερε την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τη Σχολή της Πέτρας και Παραδοσιακών Μορφών Δόμησης, η οποία ιδρύεται στον Πεντάλοφο Κοζάνης από το ΥΠΠΟ, σε συνεργασία με την οικεία περιφέρεια και με την τοπική αυτοδιοίκηση. «Η Σχολή αυτή θα εκπαιδεύει τους νέους ανθρώπους που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους, αλλά δεν έχουν στην πραγματικότητα κατοχύρωση επαγγελματική. Θα τους εκπαιδεύσει να συνεχίσουν να δουλεύουν το παραδοσιακό υλικό, που είναι άφθονο στην περιοχή τους, και να διδάσκονται από τους λίγους αλλά πολύ σημαντικούς τεχνίτες της πέτρας που έχουν ακόμη απομείνει», πρόσθεσε η υπουργός.

δημογραφικόΛίνα Μενδώνηειδήσεις τώραδημογραφικό πρόβλημα