Πολιτισμός | 20.11.2018 15:11

Πομπηία: Στο φως σπάνια τοιχογραφία με τη συνεύρεση Κύκνου Δία-Λήδας (pics)

Newsroom

Μια τοιχογραφία έντονων χρωμάτων και ασύγκριτης τεχνικής εκτέλεσης που αναπαριστά την ερωτική συνεύρεση του Κύκνου Δία με τη βασίλισσα της Σπάρτης Λήδα ήρθε στο φως στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας.

Σύμφωνα με την Repubblica, πρόκειται για μία ανακάλυψη «εξαιρετική και μοναδική», όπως σημείωσε ο Massimo Osanna, διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας στο ιταλικό πρακτορείο Ansa και εξήγησε ότι η νωπογραφία βρέθηκε στη διάρκεια τεχνικών εργασιών αναμόρφωσης μέρους του Πάρκου, με κονδύλια εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποκατάσταση της Πομπηίας. 

Σύμφωνα με το μύθο, ο Δίας μεταμορφώθηκε σε Κύκνο προκειμένου να μπορέσει να συνευρεθεί ερωτικά με την εκπάγλου καλλονής βασίλισσα της Σπάρτης Λήδα. Η εν λόγω τοιχογραφία βρέθηκε στην πρόσοψη ενός σπιτιού και θεωρείται πολύ ξεχωριστή καθώς, όπως τονίζει ο Osanna, το πορτρέτο της Λήδας είναι τελείως διαφορετικό απ' όσα έχουν έως τώρα βρεθεί σε άλλες κατοικίες και φαίνεται να μοιάζει αρκετά με το γλυπτό του σημαντικού Έλληνα γλύπτη του 4ου π.Χ αιώνα, Τιμόθεου. 

ΔίαςΠομπηίατοιχογραφία