Πολιτισμός | 25.09.2019 14:45

«Αλέξης Ακριθάκης: Τσίκι-τσίκι» στο Μουσείο Μπενάκη

Newsroom

Στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού εγκαινιάζεται την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019, η έκθεση «Αλέξης Ακριθάκης τσίκι-τσίκι» που θα διαρκέσει έως την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019. Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 80 χρόνων από τη γέννηση και 25 χρόνων από το θάνατο του σημαντικού Έλληνα ζωγράφου, Αλέξη Ακριθάκη.

Στην έκθεση παρουσιάζεται  το μεγαλύτερο μέρος των «τσίκι-τσίκι», έργων φτιαγμένων με τη χαρακτηριστική γραφή του καλλιτέχνη με μελάνι σε χαρτί και μερικές φορές με τη προσθήκη χρωματιστής τέμπερας και σπάνια άλλων υλικών. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση αφιερωμένη αποκλειστικά στα έργα αυτά μετά το θάνατο του καλλιτέχνη και συγκεντρώνει περισσότερα από 60 έργα από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού με πολλά να παρουσιάζονται στην Ελλάδα για πρώτη φορά.

Ένας ανατρεπτικός και αυθεντικός καλλιτέχνης της εποχής του

Ο Αλέξης Ακριθάκης (Αθήνα 1939-1994), δημιούργησε τα «τσίκι-τσίκι» συστηματικά από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’70 και είναι αυτά τα έργα με τα οποία θα καθιερωθεί ως ένας ανατρεπτικός και αυθεντικός καλλιτέχνης της εποχής του και η ορμητική ζωγραφική του θα αναγνωριστεί ως μια σοβαρή πρόταση της σύγχρονής του ζωγραφικής. 

Η επιτυχία των πρώτων του εκθέσεων στην Ελλάδα και το Βερολίνο θα του εξασφαλίσουν την υποτροφία DAAD το 1968 με την οποία εγκαθίσταται μόνιμα στο Βερολίνο όπου και παράγει το μεγαλύτερο μέρος των έργων που παρουσιάζονται στην έκθεση. Ο Αλέξανδρος Ιόλας εξέθεσε στη γκαλερί του στη Γενεύη αποκλειστικά ασπρόμαυρα «τσίκι-τσίκι» το 1971 και στον κατάλογο της έκθεσης το κείμενο γράφει ο συγγραφέας Κώστας Ταχτσής. Μετά από τα μέσα του ’70 το «τσίκι-τσίκι» ως μια χαρακτηριστική γραφή και γλωσσικό ιδίωμα επανεμφανίζεται πολύ εντοπισμένο στα έργα του συχνά μέχρι το τέλος της ζωής του.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Berliner Künstler Programm και τη DAAD, και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Την επιμέλεια έχουν οι: Χλόη Geitmann - Ακριθάκη και Αλέξιος Παπαζαχαρίας

Την έκθεση θα συνοδεύσει ομότιτλη δίγλωσση έκδοση (Ελληνικά-Αγγλικά), με κείμενα των: Χλόης Geitmann - Ακριθάκη, Αλέξιου Παπαζαχαρία, Ελεάνας Στόικου, Ντένη Ζαχαρόπουλου.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Ξεναγήσεις:

Στην έκθεση οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από τους επιμελητές της έκθεσης, τις ακόλουθες μέρες και ώρες:
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στις 12:00, Σάββατο 5 Οκτωβρίου στις 12:00, Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 12:00, Σάββατο 16 Νοεμβρίου στις 12:00
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ στο τηλέφωνο 2103671014, Δευτέρα - Πέμπτη, 10:00 – 15:00. 

Συζήτηση «Ο Αλέξης Ακριθάκης και το Βερολίνο»

Στο πλαίσιο της έκθεσης την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, στις 19.30 θα πραγματοποιηθεί η ανοικτή συζήτηση: «Ο Αλέξης Ακριθάκης και το Βερολίνο. Η σημασία της DAAD και του Berliner Künstler programm για τους καλλιτέχνες και την πόλη»

Στην εκδήλωση με το συντονισμό της Χλόης Geitmann-Ακριθάκη, θα μιλήσουν οι:
Ελεάνα Στόϊκου, καλλιτέχνης, υποψήφια διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής του AΠΘ, υπότροφος του ΙΚΥ
Ντένης Ζαχαρόπουλος, ιστορικός και κριτικός της τέχνης
Διονύσης Καββαθάς, επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας &αισθητικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Λίλα Πολενάκη, καλλιτέχνης

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Οι μικροί επισκέπτες που αγαπούν τη ζωγραφική θα γνωρίσουν το συναρπαστικό σύμπαν του γνωστού καλλιτέχνη και θα δημιουργήσουν τα δικά τους έργα. Η τεχνική με την οποία είναι ταυτισμένος ο Ακριθάκης, το τσίκι-τσίκι, θα μεταφερθεί σε σκηνογραφίες μικρής κλίμακας αλλά και σε επιτραπέζια παιχνίδια με πρωταγωνιστές το ποδήλατο, το δέντρο, τη φλόγα ή το καράβι. Τα παιδιά που θα συνεχίσουν στο Μικρό Εργαστήρι θα μπορέσουν να ανακαλύψουν συγγένειες ανάμεσα στους πίνακες της έκθεσης και τα αντικείμενα του Μουσείου.

Σάββατο 2 και 9 Νοεμβρίου, 11.00-13.00

Για παιδιά 7 έως 10 χρονών.

Πληροφορίες και Κρατήσεις: Τμήμα Εκπαίδευσης Δευτέρα έως Πέμπτη: 10.00-14.00, Τ: 210 3671067-69
Την ευθύνη των εργαστηρίων θα έχει η Τάνυ Ζησιάδου, ζωγράφος, εκπαιδευτικός

Info:

Εγκαίνια: Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 20:00
Διάρκεια: 25 Σεπτεμβρίου έως 17 Νοεμβρίου 2019
www.benaki.gr

Μουσείο ΜπενάκηΑλέξης Ακριθάκης