Σκόπια: Ο Μπουτάρης, ο Γκλιγκόροφ και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (pics)
Τίμος ΦακαλήςΜε τον Γιάννη Μπουτάρη να συμμετέχει στην ελληνική αντιπροσωπεία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης, «Είμαι Αυτό το Όνομα ή Αυτή η Εικόνα;» (“Am I That Name, or That Image?”) του MOMus-Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, η οποία φιλοξενείται εδώ και λίγες μέρες στα Σκόπια. Στην έκθεση συμμετέχουν 18 καλλιτέχνες με περισσότερα από 50 έργα.
«Επισκέφτηκα τα Σκόπια για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’90. Συναντήθηκα με τον αείμνηστο Πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόροφ. Τότε πέρασα και το κατώφλι του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης των Σκοπίων το οποίο προέκυψε αρχικά ως ιδέα μετά τον καταστροφικό σεισμό στην πόλη το 1963. Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη αναρωτήθηκα με φίλους, όπως τον Ιόλα, πώς είναι δυνατόν να έχουν τα Σκόπια Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και να μην έχουμε μεις, αφιερωμένο στο σεισμό του 1978» δήλωσε ο Γιάννης Μπουτάρης εγκαινιάζοντας την έκθεση το περασμένο Σάββατο (28.9) μαζί με τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι, τον δήμαρχο Σκοπίων Πέτρε Σιλέγκοφ και τους διευθυντές των δύο πολιτιστικών οργανισμών.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση σχολιάζουν κριτικά μέσα από το έργο τους την αθώα βεβαιότητα ότι υφίστανται σαφείς διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην ύπαρξη και την επινόησή της, τη ρεαλιστική αναπαράσταση και την πλαστοπροσωπία. Τα έργα της έκθεσης προέρχονται στην πλειονότητά τους από τις συλλογές των μουσείων που συγκρότησαν την πλατφόρμα του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης ή έχουν παρουσιαστεί στη Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Μεταξύ άλλων η έκθεση περιλαμβάνει 50 πίνακες βίντεο και άλλες εικαστικές δημιουργίες. Παρουσιάζει έργα από καλλιτέχνες όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Σερβία και τη Γαλλία, που «θέλουν να μας δείξουν πώς δημιουργούνται ταυτότητες σήμερα μέσα από τους πίνακές τους» τόνισε από την πλευρά της η επιμελήτριας της Έκθεσης Συραγώ Τσιάρα.
«Η συνεργασία των δύο μουσείων ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα» είπε στο ethnos.gr ο Γιάννης Μπουτάρης. Η έκθεση, που θα διαρκέσει ως το τέλος Νοεμβρίου, πλαισιώνεται από παράλληλο πρόγραμμα με performance, παρουσιάσεις ηλεκτρονικής μουσικής και Dj set πειραματικής μουσικής με βινύλια, σε μια μεγάλη εκδήλωση για την τελετή των εγκαινίων το Σάββατο (28/9) στους χώρους του Μουσείου.
«Η πολιτιστική συνέργεια Θεσσαλονίκης-Σκοπιών πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα συνεργασίας και για άλλους θεσμούς και φορείς των δύο χωρών. Ξεκινά μια νέα εποχή πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας. Η τέχνη δεν αναγνωρίζει τα όρια και τις διαιρέσεις και ο βασικός ρόλος της είναι να υποστηρίξει τη συνύπαρξη και ένα κοινό μέλλον μεταξύ των εθνών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι καλλιτέχνες, εκτός από το να είναι οι κύριοι κατασκευαστές γεφυρών που μας συνδέουν, είναι επίσης οι πρώτοι αγγελιοφόροι της ειρήνης και της κατανόησης μεταξύ μας» δήλωσε ο Στέβο Πενταρόφσκι.
Της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας προηγήθηκε η έκθεση «Όλα Όσα Έχουμε Κοινά» (“All Τhat We Have In Common”) που φιλοξενήθηκε στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών το καλοκαίρι του 2019, ενώ το καλοκαίρι του 2020 θα πραγματοποιηθεί από τους δύο φορείς θερινό σχολείο για επιμελητές και εικαστικούς καλλιτέχνες στη Θεσσαλονίκη, τα Σκόπια και τη Χαλκιδική.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που μπορέσαμε να εδραιώσουμε στενές σχέσεις με το Μουσείο της Θεσσαλονίκης και να δημιουργήσουμε σημαντικά έργα μετά τη συνένωση δυνάμεων. Η γεωγραφική εγγύτητα με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη είναι ένα προνόμιο που πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Ζούμε σε μια περιοχή που υπέφερε και εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες του εθνικισμού και των μεταβατικών και ταραγμένων κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών. Η συνεργασία μας φέρνει πιο κοντά και οι κοινές λύσεις που βρέθηκαν και τα νέα και αποτελεσματικά μοντέλα συνεργασίας που έχουμε καταλήξει αντανακλώνται και στις δραστηριότητες των προγραμμάτων των δύο μουσείων, καθώς και στη δυνατότητα νέας θεσμικής διμερούς συνεργασίας στο μέλλον», δήλωσε η Διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στα Σκόπια Μίρα Γκατσίνα.
- Τελικά χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο το αεροσκάφος που συνετρίβη στο Καζακστάν; Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής
- «Λευκή» ουκρανική επέλαση στη χώρα: Πού χτυπά ο χιονιάς το επόμενο 3ήμερο – Το ενδεχόμενο χιονοκαταιγίδων στην Αττική
- Οδηγοί εγκλωβίστηκαν από τα νερά στο Σχηματάρι: Τους είπαν να αφήσουν τα αμάξια τους εκεί μέχρι στην Παρασκευή
- Η σοκολάτα Ντουμπάι αναδεικνύεται σε must αυτά τα Χριστούγεννα - Πώς δημιουργήθηκε το περίφημο γλύκισμα με τις στρώσεις