Πολιτισμός | 05.12.2018 14:21

Το μουσείο Getty επιστρέφει ελληνικό άγαλμα 2.000 ετών στην Ιταλία

Newsroom

Εδώ και αρκετό καιρό, η Ιταλία και το μουσείο J. Paul Getty βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη για ένα ελληνικό χάλκινο άγαλμα, που δημιουργήθηκε κάπου μεταξύ του 4ου και του 2ου αιώνα π.Χ. 

Πιο συγκεκριμένα, το γλυπτό «Victorious Youth» του Λύσιππου ανακαλύφθηκε το 1964 από έναν ψαρά στην πόλη Φάνο της Κεντροανατολικής Ιταλίας, και πωλήθηκε αμέσως χωρίς την έγκριση του κράτους. Επανεμφανίστηκε στην αγορά της τέχνης το 1974 και αγοράστηκε από το Μουσείο J. Paul Getty στην τιμή των 3,9 εκατομμυρίων δολαρίων, το 1977, από έναν γερμανό έμπορο τέχνης ονόματι Χέρμαν Χάιντς Χέρζερ. 

Η υπόθεση εκδικάστηκε σε ανώτατο βαθμό έπειτα από την προσφυγή του αμερικανικού μουσείου εναντίον μίας εντολής Ιταλού δικαστή περί δήμευσης του χάλκινου αγάλματος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η ιταλική δικαιοσύνη απεφάνθη οριστικά ότι το συγκεκριμένο άγαλμα πρέπει να επιστρέψει στην Ιταλία, ύστερα από νομική μάχη διαρκείας έντεκα ετών μεταξύ των δύο πλευρών. 

Το γλυπτό «Victorious Youth» του Λύσιππου ανακαλύφθηκε το 1964 (Φωτογραφία: Τheguardian.com)

Η εισαγγελέας Σίλβια Τσέτσι δήλωσε στα ιταλικά ΜΜΕ ότι η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου ήταν «η τελευταία λέξη του ιταλικού συστήματος δικαιοσύνης» και ότι το άγαλμα του Λυσίππου «πρέπει να επιστραφεί».

Ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Αλμπέρτο Μπονισόλι προέτρεψε τις αμερικανικές αρχές να ενεργήσουν γρήγορα για λογαριασμό της χώρας για να «ευνοήσουν την επιστροφή του αγάλματος στην Ιταλία». «Είμαι χαρούμενος που αυτή η δικαστική διαμάχη τελείωσε και αναγνωρίστηκε το δικαίωμα να ανακτήσει η χώρα μας ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της κληρονομιάς της», συμπλήρωσε.

Ως δικαστική διαμάχη η υπόθεση ήταν εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία που αφορούσε διάφορους τομείς δικαίου, πάνω από όλα το ποινικό δίκαιο, το ιταλικό και το αμερικανικό νομικό σύστημα. Η τελική απόφαση καθιστά τώρα αμετάκλητη την κατάσχεση του γλυπτού.

μουσείοάγαλμα