Μουσείο Ακρόπολης: Διπλές γιορτές σε Αθήνα και Λονδίνο για τα «γενέθλια»
Τα δέκα χρόνια λειτουργίας του γιόρτασε το Μουσείο Ακρόπολης µε µια εκδήλωση για το άνοιγµα της ανασκαφής, παρουσία του Προέδρου της Δηµοκρατίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Δέκα χρόνια λειτουργίας έκλεισε προχθές το Μουσείο της Ακρόπολης και το γιόρτασε δεόντως με μία εκδήλωση για το άνοιγμα της ανασκαφής, παρουσία μάλιστα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση -στην οποία παραβρέθηκαν κυρίως άνθρωποι του πολιτισμού- η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, μίλησε για τη σημασία του μουσείου και το άνοιγμα της ανασκαφής.
«Το Μουσείο Ακρόπολης είναι ένας ελληνικός, και μάλιστα δημόσιος θεσμός, ο οποίος βγαίνει από τα όρια της Ελλάδας, και πρωταγωνιστεί στο διεθνές περιβάλλον, γίνεται αντικείμενο προσοχής, αναγνωρίζεται ευρύτερα, βραβεύεται. Αυτό οφείλεται στην ευελιξία του οργανισμού που το διέπει, αλλά και σε κάτι άλλο. Στη συνεχή επινοητικότητα της ηγεσίας του», είπε, μεταξύ άλλων, η κυρία Ζορμπά.
Ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής, από την πλευρά του, απηύθυνε ομιλία με τίτλο «10 χρόνια Μουσείο Ακρόπολης», ενώ η Σταματία Ελευθεράτου, υπεύθυνη της ανασκαφής και προϊσταμένη της διεύθυνσης συλλογών και εκθέσεων του Μουσείου Ακρόπολης, μίλησε για την «Αρχαιολογική ανασκαφή του Μουσείου». «Η ανασκαφή αυτή είναι πολύ σημαντική.
Βρίσκεται σε μια περιοχή για την οποία ο Θουκυδίδης στο δεύτερο βιβλίο του, που μιλάει για την ιστορία της Αθήνας, λέει ότι είναι η αρχαιότερη της Αθήνας», ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Παντερμαλής. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον -1 επίπεδο της ανασκαφής του Μουσείου Ακρόπολης, έκλεισε με μια ατμοσφαιρική συναυλία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στην οποία συμμετείχε και η Παιδική Χορωδία της.
Ανήμερα της επετείου των δέκα χρόνων λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης, συνέβη και κάτι ακόμα: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια και συνθέτρια Hellena επέλεξε να ερμηνεύσει a capella το νέο της τραγούδι με τίτλο «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα (Φέρτε τα πίσω)» (The Parthenon Marbles - Bring them back), στο Βρετανικό Μουσείο, στέλνοντας το μήνυμα της επανένωσης, στο πλαίσιο μίας μελωδικής διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.
«Φέρτε τα πίσω, ως ένα κομμάτι, πίσω στην Ελλάδα…πίσω…στην πατρίδα» είναι ένα μέρος των στίχων που ακούστηκαν μέσα στο Βρετανικό Μουσείο, στην αίθουσα 18, όπου φιλοξενούνται τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η καλλιτεχνική διαμαρτυρία διήρκεσε περίπου μία ώρα και η Ελληνίδα τραγουδίστρια επανέλαβε το τραγούδι τις δέκα φορές - όσα και τα χρόνια συμπλήρωσης της λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης.
Ναρκοπάρτι στα Καλύβια: Κατηγορίες στη Βρετανία για ξέπλυμα χρήματος σε βάρος της DJ – Τι δήλωσε ο ιδιοκτήτης της βίλας
Αεροπορική τραγωδία στη Ν. Κορέα: Αν δεν υπήρχε ο τοίχος, θα είχαν επιζήσει οι επιβάτες του μοιραίου 737-800; Τι απαντούν οι ειδικοί
Η Γάζα όλο το 2024 «μάτωνε»: Μια ματιά αφύπνισης σε ένα έτος γεμάτο βία, απελπισία και απώλειες
Taste Atlas: Ποια είναι τα 100 πιο θρυλικά εστιατόρια στον κόσμο - Στη λίστα δύο ελληνικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr