Νέες παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για την Μεγάλη Εβδομάδα
Μένουμε σπίτι και ενεργοί, με μεταδόσεις πρωτότυπου καλλιτεχνικού υλικού όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Όλο το πρόγραμμα.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ένα ηχηρό μήνυμα, ότι ο φόβος και η απομόνωση δεν μπορούν να νικήσουν την ανάγκη του ανθρώπου για ψυχική ανάταση μέσω της τέχνης στέλνει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η φετινή Μεγάλη Εβδομάδα, που είναι διαφορετική από όλες τις προηγούμενες, προσφέρεται για συγκίνηση και αναστοχασμό, μέσα από σπουδαία μουσικά έργα, εκτελεσμένα από σημαντικούς καλλιτέχνες.Το Μ.Μ.Θ. ανέλαβε την πρωτοβουλία και κάλεσε καλλιτέχνες στη σκηνή "Αιμίλιος Ριάδης" για να παρουσιάσουν έργα απόλυτα εναρμονισμένα με το κατανυκτικό πνεύμα των ημερών. Οι παραγωγές θα μεταδοθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.
Οι δύο πρώτες δράσεις της σειράς αυτής έγιναν σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ). Αναμένεται και συνέχεια με άλλους κύκλους δράσεων και σε συνεργασία με άλλους φορείς Οι μεταδόσεις, που διαρκούν περίπου 40 λεπτά, θα γίνονται κάθε μέρα στις 19:00 μέσα από το κανάλι του ΜΜΘ στο Youtube (https://www.youtube.com/user/Tchgreece), αλλά και από τη σελίδα του στο facebook.
Η όλη δράση έχει την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο το προηγούμενο διάστημα οργάνωσε δύο τηλεδιασκέψεις με τους πολιτιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και χρηματοδοτεί αυτή την πρωτοβουλία για να ενισχύσει την καλλιτεχνική δημιουργία και να στηρίξει τους καλλιτέχνες σ’ αυτές τις δύσκολες για όλους συνθήκες. "Αποδεικνύουμε μ’ αυτό τον τρόπο ότι οι φορείς του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και ο καλλιτεχνικός της κόσμος είναι όρθιοι, δημιουργικοί και ανταποκρίνονται στις περιστάσεις. Στο Μέγαρο θα ακολουθήσουν και άλλοι κύκλοι δράσεων που θα ανακοινωθούν σύντομα. Όλες οι δράσεις υλοποιούνται με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού», αναφέρει ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γάκης. Σημειώνεται ότι κατά την υλοποίηση των δράσεων τηρήθηκαν αυστηρά όλα τα ενδεδειγμένα από τον ΕΟΔΥ μέτρα ασφαλείας και αποστάσεων, τόσο για τους καλλιτέχνες, όσο και για το προσωπικό που εργάστηκε. Για τον ίδιο λόγο τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν με χρήση ειδικής τεχνολογίας.
Το πρόγραμμα των μεταδόσεων έχει ως εξής:
Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ 13-4-2020
Συναυλία μουσικής δωματίου με τη Μαρία Ανισέγκου (τσέλο) και τον Νίκο Κυριόσογλου (πιάνο). Ludwig van Beethoven (1770-1827), Τρίτη σονάτα για πιάνο και τσέλο έργο 69 σε λα μείζονα (τα δύο μέρη) I. Allegro ma non tanto, Scherzo II. Allegro molto (in A minor)
Μ. ΤΡΙΤΗ 14-4-2020
Συναυλία μουσικής δωματίου με τον David Bogorad (βιολί) και τον Βασίλη Βαρβαρέσο (πιάνο).
- Δημήτρης Λιάλιος (1869-1940), Ballade no.1
- Cesar Franck (1822-1890), σονάτα για πιάνο και βιολί σε λα μείζονα I. Allegro Moderato II. Allegro
- Edward Elgar (1857-1934), La Capricieuse
Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ 15-4-2020
Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας με τους πρωτοψάλτες-μουσικοδιδασκάλους Πάρη Γκούνα και Γιώργο Φανάρα και αφηγητή τον Χρυσόστομο Σταμούλη, καθηγητή Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ
Μ. ΠΕΜΠΤΗ 16-4-2020
Προβολή της βωβής ταινίας La Vie et la passion de Jesus Christ (Passion and Death of Christ) (1903), με υπόκρουση ζωντανής μουσικής. Με τον Θανάση Μπιλιλή (σύνθεση, πιάνο). Η ταινία, γαλλικής παραγωγής από την πρωτοπόρο κινηματογραφική εταιρεία Pathe Freres και σκηνοθετημένη από τους Lucien Nonguet και Ferdinand Zecca, αφηγείται τη ζωή του Χριστού και είναι από τις πρώτες ταινίες με μεγάλη διάρκεια, ενώ θεωρείται επίσης και από τις πρώτες που παρουσιάστηκαν με χρώμα (χρωματισμένη με τη μέθοδο «Pathechrome»).
Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17-4-2020
«Λαϊκοί Επιτάφιοι» - ένα μικρό αφιέρωμα σε δύο από τους σημαντικότερες συνθέτες του λαϊκού μας τραγουδιού, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Σταύρο Κουγιουμτζή, οι οποίοι σε συνεργασία με εμβληματικούς ποιητές εξέφρασαν τη δική τους βιωματική και υπαρξιακή προσέγγιση για τον Επιτάφιο και την Ανάσταση. Με τον Ανδρέα Καρακότα (φωνή) και τον Θανάση Μπιλιλή (πιάνο). Μίκης Θεοδωράκης - Γιάννης Ρίτσος, από τον «Επιτάφιο», Σταύρος Κουγιουμτζής, από το έργο "Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων» (βασισμένο σε κείμενα του Ευαγγελίου), από το έργο «Ηλιοσκόπιο» σε ποίηση Γιώργου Θέμελη, από το έργο «Μικρές πολιτείες» Τα πρώτα λόγια του Χριστού (εβραϊκό τραγούδι σε πρώτη διασκευή Σταύρου Κουγιουμτζή, ποίηση Μάνος Ελευθερίου).Τώρα που θα φύγεις (ποίηση Μάνος Ελευθερίου), Όταν ανθίζουν πασχαλιές (στίχοι Σταύρος Κουγιουμτζής).
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr