Εκκλησία | 27.05.2020 20:50

Μητρόπολη Βελγίου: Ανοίγουν οι ναοί στο Λουξεμβούργο, αλλά δεν θα μεταδίδεται η Θεία Κοινωνία στους πιστούς

Μαρίνα Ζιώζιου

Μετά τη Γερμανία, άλλη μία Μητρόπολη που υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και Εξαρχίας Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει τους πιστούς για τις νέες εξελίξεις που θα ισχύουν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι τόποι λατρείας της χώρας του Λουξεμβούργου ανοίγουν πάλι για τους πιστούς από την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020, μετά από απόφαση της κυβέρνησης του Μεγάλου Δουκάτου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του μητροπολίτη Βελγίου Αθηναγόρα, οι πιστοί καλούνται, όπως τους έχει προτρέψει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, να υπακούσουν στους νόμους των χωρών όπου ζουν και να επιδείξουν υπομονή έως τη χρονική στιγμή που θα επιστρέψουν στην κανονική ζωή. Ως εκ τούτου και στις εκκλησίες του Λουξεμβούργου οι πιστοί δεν θα κοινωνούν.

Όπως τονίζει ο μητροπολίτης Βελγίου Αθηναγόρας, «ζούμε μέσα σε εξαιρετικές καταστάσεις και οφείλουμε να υπακούσουμε στους κανονισμούς που μας επιτάσσει το κράτος δικαίου. Δεν είναι ένα ζήτημα επέμβασης σε εσωτερικά θέματα της θρησκείας, αλλά αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Καθόσον και για το θέμα αυτό εκδίδεται νομοθετικό διάταγμα και μη έχοντας επί του παρόντος εναλλακτική λύση, είμαι υποχρεωμένος να δώσω την οδηγία να μη μεταδίδεται η Θεία Κοινωνία κατά τη Θεία Λειτουργία στους πιστούς, αλλά να κοινωνεί μόνον ο λειτουργός ιερεύς. Δίδω την προσωρινή αυτή οδηγία με πόνο ψυχής και συμμεριζόμενος τη λύπη που προκαλεί στα πιστά μέλη της Εκκλησίας μας».

Να θυμίσουμε ότι στην ίδια «γραμμή» κινήθηκε και ο μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος στην πρόσφατη εγκύκλιό του προς τους πιστούς. Ο ιεράρχης σημείωνε, μεταξύ άλλων, ότι αυτονόητα υιοθετούν τα νομοθετικά διατάγματα που αφορούν στη γερμανική επικράτεια.

«Με βαθύ πόνο σας ενημερώνω ότι, μέχρι την παύση της ισχύος των νομοθετικών διαταγμάτων, ενώ θα μπορούμε όλοι να εκκλησιαζόμαστε, δεν μπορούμε όμως όλοι να μεταλαμβάνουμε, παρά μόνον οι λειτουργοί ιερείς» σημείωνε ο ίδιος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Αγαπητοί Πατέρες και ευσεβείς Χριστιανοί,

Χριστός Ανέστη!

Με το παρόν μήνυμα σας ανακοινώνω ότι μετά από απόφαση της Κυβέρνησης του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, οι τόποι λατρείας της χώρας ανοίγουν πάλιν για τους πιστούς από την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020.

Γνωρίζετε ότι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και κατόπιν σχετικών οδηγιών της Κυβέρνησης οι εκκλησίες μας ήταν κλειστές για πάνω από δύο μήνες. Ήταν μία δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση που αναγκασθήκαμε να λάβουμε. Τώρα, κατόπιν των αποφάσεων της Κυβέρνησης, μας δίνεται πλέον η δυνατότητα να ανοίξουμε τις εκκλησίες μας από την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020, αλλά με αρκετούς περιορισμούς, λόγω του κινδύνου μετάδοσης της ασθένειας. Η Κυβέρνηση αποφάσισε λοιπόν τα παρακάτω μέτρα, τα οποία, αν και προσωρινά, λαμβάνουν και νομική ισχύ μέχρι την κατάργησή τους:

  1. Θα πρέπει να τηρούνται όλα τα συνήθη πλέον μέτρα υγιεινής, καθαρισμού και απολύμανσης του χώρου του Ναού και των αντικειμένων.
  2. Τα πρόσωπα που θα ευρίσκονται στο Ναό θα πρέπει να απέχουν τον ένα από το άλλο τουλάχιστον 2 μέτρα. Δεν τίθεται όριο αριθμού προσώπων εντός του Ναού.
  3. Η χρήση μάσκας που καλύπτει το στόμα και τη μύτη είναι υποχρεωτική για όλους εκτός από τον λειτουργό, καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στο Ναό.
  4. Απαγορεύεται η χρήση της ιεράς λαβίδος για τη μετάδοση της Θείας Κοινωνίας στους πιστούς.

Όπως καταλαβαίνετε, η χαρά μας για το άνοιγμα των εκκλησιών μετριάζεται διότι είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε το σύνολο των περιορισμών που η Κυβέρνηση κρίνει αναγκαίους για να επιτραπεί η επαναλειτουργία των Ναών.

Το πλέον επώδυνο όμως είναι το ότι, προσωρινά ασφαλώς, πρέπει να τηρήσουμε και το μέτρο περί απαγόρευσης της ιεράς λαβίδος για την μετάδοση της Θείας Κοινωνίας. Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης μας καλεί να υπακούσουμε στους νόμους των χωρών όπου ζούμε και να επιδείξουμε υπομονή έως να επιστρέψουμε σε μία κανονική ζωή. Ζούμε μέσα σε εξαιρετικές καταστάσεις και οφείλουμε να υπακούσουμε στους κανονισμούς που μας επιτάσσει το κράτος δικαίου. Δεν είναι ένα ζήτημα επέμβασης σε εσωτερικά θέματα της θρησκείας, αλλά αυτό που ενδιαφέρει την Κυβέρνηση είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Καθ’ όσον και για το θέμα αυτό εκδίδεται νομοθετικό διάταγμα και μη έχοντας επί του παρόντος εναλλακτική λύση, είμαι υποχρεωμένος να δώσω την οδηγία να μη μεταδίδεται η Θεία Κοινωνία κατά τη Θεία Λειτουργία στους πιστούς, αλλά να κοινωνεί μόνον ο λειτουργός ιερεύς. Δίδω την προσωρινή αυτή οδηγία με πόνον ψυχής και συμμεριζόμενος την λύπη που προκαλεί στα πιστά μέλη της Εκκλησίας μας. Είμαι πεπεισμένος – με τη βοήθεια του Θεού – το συντομότερο δυνατόν να επανέλθουμε στην κανονική ζωή.

Ελπίζω και προσεύχομαι, το ταχύτερον δυνατόν, να είμαι στην ευχάριστη θέση να αλλάξω την προσωρινή αυτή οδηγία ώστε οι πιστοί να μπορέσουν και πάλιν να μετάσχουν στη Θεία Μετάληψη.

Με όλη μου την πατρική αγάπη εν Χριστώ Αναστάντι!

Εν Βρυξέλλαις, εν τη Ιερά Μητροπόλει, τη 25η Μαίου 2020.

ο Μητροπολίτης Βελγίου Αθηναγόρας

Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου».

Κορονοϊόςθεία κοινωνίαΜητρόπολη ΒελγίουΟικουμενικό Πατριαρχείο