Εκκλησία|18.01.2019 18:08

Τρίγλια: Για πρώτη φορά Θεοφάνεια - Τι δηλώνει ο Μητροπολίτης Προύσης

Μαρίνα Ζιώζιου

Τον ξεριζωμό από την πατρίδα τους έζησαν, μαζί με τους άλλους Μικρασιάτες, οι κάτοικοι της Τρίγλιας, ενός όμορφου παραθαλάσσιου οικισμού στην Προποντίδα, στην είσοδο του Κόλπου της Κίου. Οι περισσότεροι πρόσφυγες από την Τρίγλια, που επίσημα θα μετονομαστεί Ζεϊτίνμπαγ, δηλαδή Ελιοχώρι, κατοίκησαν στην Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής και στην Ραφήνα Αττικής, διατηρώντας μέσω των δραστήριων Συλλόγων τους πάρα πολύ στενές σχέσεις και ανταλλάσσοντας επισκέψεις.

Μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων των Συλλόγων τους, φροντίζουν μέχρι σήμερα να διατηρήσουν ζωντανές τις προγονικές μνήμες για την αλύτρωτη ιδιαίτερη πατρίδα τους. Στις 19 Ιανουαρίου για πρώτη φορά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, οπότε και γιορτάζονται τα Θεοφάνια με το παλιό ημερολόγιο, θα γίνει αγιασμός των υδάτων στην Τρίγλια, την κωμόπολη της Προύσας, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που Οικουμενικός Πατριάρχης λειτουργεί στην Τρίγλια και ρίχνει τον σταυρό στην Προποντίδα, στη θάλασσα του Μαρμαρά», αναφέρει στο ethnos.gr o μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος. Και συνεχίζει:«Πρόκειται για ένα σπουδαίο γεγονός που οι τουρκικές αρχές έδωσαν αμέσως άδεια. Όλοι οι Σύλλογοι των Τριγλιανών της Ελλάδος έχουν ξεσηκωθεί και έρχονται με λεωφορεία, μέχρι στιγμής έχουν ναυλώσει τέσσερα, ενώ άλλο ένα έρχεται από την Κωνσταντινούπολη.

Είναι πολύ μεγάλη η ιστορική στιγμή που θα ζήσει η Ιερά Μητρόπολη Προύσης και επίσης είναι πολύ συγκινητικό και για όλους του Τριγλινιανούς για όπου γης», προσθέτει ο ιεράρχης. Η Τρίγλια είναι ο τόπος καταγωγής σημαντικών Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και του τελευταίου Μητροπολίτη Σμύρνης, του εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Καλαφάτη.

Στα μέρη της ιδιαίτερης πατρίδας του, στις ακτές του Κόλπου της Κίου, στην ανταλλαγή των πληθυσμών, όλοι οι Τριγλιανοί βρήκαν τη σωτηρία από τη θάλασσα: Στις 29 Αυγούστου ο Φίλιππος Καβουνίδης, ειδοποιημένος από τους πατριώτες του, φθάνει από την Κωνσταντινούπολη στην Τρίγλια, με πλοία δικά του και με ναυλωμένα, και μεταφέρει τους ανθρώπους και κειμήλια του τόπου στο κοντινό νησί Καλόλιμνος, στη Ραιδεστό και τη Σηλυβρία των θρακικών ακτών της Προποντίδας, και στα νησιά του Αιγαίου Ίμβρο και Τένεδο.

Στη συνέχεια οι μισοί περίπου Τριγλιανοί θα μεταφερθούν στη βόρεια και οι άλλοι μισοί στη νότια Ελλάδα. Τριγλιανοί πρόσφυγες θα δημιουργήσουν στη Χαλκιδική τη Νέα Τρίγλια, ενώ πατριώτες τους θα αποτελέσουν τον πυρήνα της σύγχρονης Ραφήνας στην Αττική.

ΤρίγλιαΠρούσα