Μητροπολίτης Λαγκαδά: Υπέρ της συμφωνίας Εκκλησίας-Κράτους
Μαρίνα ΖιώζιουΤην άποψή του για τη συμφωνία Εκκλησίας - Κράτους εκφράζει στο «Έθνος» ο μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης. Ο ιεράρχης τάσσεται υπέρ της συμφωνίας και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «υπήρχε πάντοτε η διάθεση από την πλευρά της Εκκλησίας να τακτοποιήσει υφιστάμενες εκκρεμότητες στο θέμα της διαχειρίσεως του ζητήματος της εκκλησιαστικής περιουσίας».
Όπως αποκαλύπτει ο μητροπολίτης, «αν και κατά περιόδους υπήρχαν προεργασίες που θα οδηγούσαν σε κάποιες συμφωνίες, δεν έλειψαν και τα προβλήματα.
Στο πλαίσιο αυτό ο Μακαριώτατος, με τη συνέργεια της Ιεράς Συνόδου και αρμοδίων εμπειρογνωμόνων, προέβη σε διαδικασίες, οι οποίες αφορούν στην καταγραφή, στον προσδιορισμό και στην συγκρότηση του ζητήματος της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας».
Προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με τον ιεράρχη, υπάρχει και η έκφραση ενδιαφέροντος από την πλευρά της Πολιτείας, αλλά και της κοινής επιθυμίας για την εξεύρεση λύσεων από κοινού.
«Η συμφωνία διαφαίνεται ως επωφελής και για τα θέματα που αφορούν την Εκκλησία, αλλά και για τα θέματα που αφορούν την Πολιτεία», υπογραμμίζει ο μητροπολίτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο γίνεται σαφές μέσα απ' όλη αυτή τη διαδικασία ότι η Εκκλησία θέλει να τακτοποιήσει τα του Οίκου της και από την άλλη πλευρά να φανεί ότι συμμετέχει ενεργά στην κοινωνική σύμπραξη και στη συναντίληψη των προγραμμάτων που διαχειρίζεται υπεύθυνα το ελληνικό δημόσιο.
«Αυτή είναι η γενική φιλοσοφία, η οποία συνθέτει την έννοια της πρότασης για συνεργασία και συνεκμετάλλευση του κεφαλαίου "εκκλησιαστική περιουσία".
Το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου για τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό εκφράζει πλήρως και απολύτως όλες τις παραμέτρους του συγκεκριμένου ζητήματος. Η ευχή όλων είναι να υπάρξει επιτυχής έκβαση αυτής της προσπάθειας διότι μ' αυτό τον τρόπο θα λήξει μια εκκρεμότητα που υφίσταται εδώ και χρόνια, ενώ θα απομυθοποιηθούν και ορισμένα πράγματα για την περιουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Επίσης, θα έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε πιο στενά με την Πολιτεία. Η μισθοδοσία του κλήρου είναι ένα άλλο ζήτημα. Για τα υπόλοιπα θέματα, όπως και για το συγκεκριμένο, απαιτείται μια εξειδικευμένη μελέτη από ειδικούς γιατί υπάρχουν και συντρέχουν προβλήματα που χρήζουν νομικής υποστήριξης και αντιμετώπισης».
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων