Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος για το μισθολόγιο των κληρικών
Μαρίνα ΖιώζιουΣυνεδριάζει σήμερα, Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για να ασχοληθεί με όλα τα σοβαρά ζητήματα που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα, με κορυφαίο στην ατζέντα της τη μισθοδοσία του κλήρου.
Οι εργασίες της ΔΙΣ θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου και όλα τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στους Συνοδικούς Ιεράρχες που εξουσιοδοτήθηκαν από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος να συγκροτήσουν Επιτροπή που θα συνεχίσει τον διάλογο με την Πολιτεία, αλλά με «κόκκινη γραμμή» τον τρόπο πληρωμής των κληρικών.
Τα μέλη που θα απαρτίζουν την Επιτροπή είναι οι: Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος, αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Παπαθωμάς (καθηγητής ΕΚΠΑ), π. Γεώργιος Σελλής (Πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος), Θεόδωρος Παπαγεωργίου (Νομικός Σύμβουλος της Εκκλησίας της Ελλάδος), Βασίλειος Κονδύλης (Επίκουρος Καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών), Βασίλειος Καλλιακμάνης (Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης).
Ήδη σε συνάντηση που είχε την προηγούμενη βδομάδα, Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος με τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος (Ι.Σ.Κ.Ε.) προσπάθησε να καθησυχάσει τους κληρικούς λέγοντάς τους για μία ακόμη φορά πως καμία συμφωνία δεν θα προχωρήσει χωρίς την έγκριση και τη σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας.
Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος είχε παραδώσει στα μέλη του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος και σχετικό υπόμνημα που, μεταξύ άλλων, σημείωνε πως «ό,τι αποφασισθεί θα παραπεμφθεί στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας για να εγκρίνει ό,τι έχει σχέση με το θέμα, ως μόνης αρμοδίας».
Επίσης, στο υπόμνημα αναφερόταν ότι θα συγκροτηθεί Επιτροπή Ειδικών Τεχνοκρατών Συμβούλων και Νομικών που θα εξετάσουν επιμελώς τα θέματα που θα προκύψουν για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών ως και λεπτομέρειες του όλου θέματος.
Επίσης, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε και ποιοι θα είναι οι ιεράρχες που θα απαρτίζουν την Επιτροπή που θα συνεχίσει τις συζητήσεις για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους και αν η Σύνοδος θα τοποθετηθεί για το ζήτημα του «ουδετερόθρησκου κράτους» που προτείνει η κυβέρνηση στην επικείμενη Συνταγματική αναθεώρηση.
Πάντως, χθες με νέα ανακοίνωσή της η Εκκλησίας της Κρήτης αποφάσισε να ταχθεί και πάλι αντίθετη στο θέμα της «θρησκευτικής ουδετερότητας» διότι, σύμφωνα με την ίδια, «θα δημιουργήσει μελλοντικά νομικά παράγωγα και αρνητικές συνέπειες μεγάλων διαστάσεων».
Επίσης, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης αποφάσισε να μεταβεί, τις επόμενες ημέρες, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αντιπροσωπεία που θα αποτελείται από αρχιερείς και κληρικούς της Εκκλησίας Κρήτης καθώς και το νομικό της σύμβουλο, κ. Δημήτριο Μηλαθιανάκη, προκειμένου να ενημερώσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, για τις θέσεις της.
Να συμπαρασταθεί για μια φορά ακόμα και να ενώσει τη φωνή της με όλους τους κληρικούς της Κρήτης και τους λαϊκούς εκκλησιαστικούς υπαλλήλους, που μισθοδοτούνται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών του κράτους, προκειμένου να παραμείνουν στην εν λόγω Αρχή.
Κι αυτό γιατί όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους «η βίαιη αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος τους θα έχει μελλοντικά καταλυτικές συνέπειες, οι οποίες θα κλονίσουν σοβαρά, τους κληρικούς και τις οικογένειές τους, που βρίσκονται τον καιρό αυτό σε αγωνία. Οι κληρικοί μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουν ποιό θα είναι το συγκεκριμένο νέο εργασιακό καθεστώς, στο οποίο προτίθεται να τους εισαγάγει η Πολιτεία».
Επίσης, εξηγούν πως η μισθοδοσία των κληρικών, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, αποτελεί μόνο το 1,3% των δαπανών του όλου Δημόσιου Τομέα και αναρωτιούνται «γιατί οι κληρικοί της Εκκλησίας αποτελούν τη λύση της σμίκρυνσης του κράτους, εν μέσω τόσων άλλων που αυτό μισθοδοτεί; Η στοχοποίηση των κληρικών, δεν είναι ένας ιδιότυπος κοινωνικός «ρατσισμός», για τον ιερέα, που κάθε μέρα, σε πόλεις και χωριά, συμπαραστέκεται, σε γέροντες, πάσχοντες, απόρους, κ.λ.π.;».
Επιθυμούν τη συνέχιση του διαλόγου με την Πολιτεία, ωστόσο όπως υπογραμμίζουν «η Εκκλησία της Κρήτης, επαγρυπνεί και ανησυχεί για όσα τεκταίνονται, θα συμμετέχει όμως στο διάλογο με την Πολιτεία, προβάλλοντας σθεναρά τις νόμιμες και βάσιμες θέσεις της, με την προσδοκία ότι ο διάλογος αυτός δεν θα είναι προσχηματικός, επιφυλασσόμενη βεβαίως και κάθε νόμιμου δικαιώματός της στο μέλλον».
- Πρόγνωση Μαρουσάκη για κακοκαιρία Alexandros: Πού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πλημμύρες – Νέο 112 για Δωδεκάνησα, Ανατολικό Αιγαίο
- Παραίτηση Γενικού Διευθυντή από το ΥΠΕΞ, με αιχμές για τα ελληνοτουρκικά - Τι απαντάνε διπλωματικές πηγές
- Απεργία 20 Νοεμβρίου: Παραλύει χώρα - Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ, τα αιτήματα των εργαζόμενων
- Σοκ για τη Λιόν: Προσωρινός υποβιβασμός στη League 2 και απαγόρευση μεταγραφών!