Καπραβέλος στο ethnos.gr: Το άνοιγμα σχολείων μπορεί να φέρει εικόνες «μαύρου» Νοέμβρη
Το άνοιγμα των Λυκείων στη Θεσσαλονίκη προβληματίζει τους ειδικούς - Τι λένε στο ethnos.gr Νίκος Καπραβέλος και Γιάννης Κιουμής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Δεν αντικατοπτρίζεται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στα λύματα της πόλης. Είναι γεγονός ότι υπάρχει αύξηση των εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό, ωστόσο, αυτή δεν είναι επιθετική, δεν παρατηρείται τρομακτική πίεση στα νοσοκομεία και η κατάσταση προς το παρόν απέχει αρκετά από αυτήν του περασμένου «μαύρου» Νοεμβρίου για τη Θεσσαλονίκη. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μπορεί να αναφερθεί το νοσοκομείο «Παπανικολάου», στο οποίο σήμερα νοσηλεύονται 105 άτομα με κορονοϊό, όταν τον περασμένο Νοέμβριο οι ταυτόχρονες νοσηλείες έφτασαν τις 292.
Τα παραπάνω ανέφεραν στο ethnos.gr λοιμωξιολόγοι, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι σε αυτήν την περίοδο της πανδημίας τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε άτομα νεότερης ηλικίας, αυτά που βρίσκονται μεταξύ των 40 - 65 ετών. Αυτό συμβαίνει διότι το μεγαλύτερο μέρος των ηλικιωμένων έχει εμβολιαστεί, αλλά και επειδή η Θεσσαλονίκη έχει αποκτήσει μία μικρή και σχετική ανοσία από το τραγικό διάστημα του τέλους του φθινοπώρου.
Διαβάστε επίσης: Αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη
Οι λοιμωξιολόγοι σημειώνουν ακόμα ότι η βρετανική μετάλλαξη έχει ως αποτέλεσμα άτομα ηλικίας από 40 έως 65 ετών να νοσούν βαρύτερα και να έχει αυξηθεί η θνητότητα σε αυτές τις ηλικίες σε σχέση με το φθινόπωρο και το χειμώνα, όμως, τα ποσοστά αύξησης της τελευταίας δεν είναι πολύ υψηλά.
Καπραβέλος: «Δεν πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική»
Αντίθετος με την αλλαγή της υγειονομικής στρατηγικής αυτό το διάστημα για τη Θεσσαλονίκη, δηλαδή με το άνοιγμα των Λυκείων από τις 12 Απριλίου και μετά, εμφανίζεται στο ethnos.gr ο συντονιστής – διευθυντής της Β΄ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε περάσει ακόμα τη θύελλα.
«Η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή από τα νοσοκομεία, είναι ότι υπάρχει μία αύξηση στις νοσηλείες, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα επιθετική και δεν ασκείται τρομακτική πίεση. Ωστόσο, έχουμε το πρώτο απαγορευτικό από τα λύματα για να βγει το… καράβι στη θάλασσα και γι’ αυτό η εκτίμησή μου είναι ότι δεν πρέπει να αλλάξουμε υγειονομική στρατηγική. Έχει ανακοινωθεί ότι τα Λύκεια θα ανοίξουν στις 12 Απριλίου, χωρίς αυτήν τη στιγμή να ξέρουμε πώς θα λειτουργήσουν τα self test και χωρίς να ξέρουμε πώς θα γίνει η ιχνηλάτηση στα πολλά κρούσματα που θα προκύψουν από τα τεστ. Αν η μόλυνση μπει μέσα στις σχολικές μονάδες, είναι δεδομένο ότι θα έχουμε μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Δεν έχουμε πολλά περιθώρια για περαιτέρω πίεση στη Θεσσαλονίκη και η στρατηγική μας πρέπει να αλλάξει, μόνο όταν κοπάσει η θύελλα«, λέει ο κ. Καπραβέλος.
Ο συντονιστής - διευθυντής της Β΄ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Παπανικολάου», δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το άνοιγμα των Λυκείων να επαναφέρει τη Θεσσαλονίκη στα επίπεδα του περασμένου Νοεμβρίου.. «Η περαιτέρω πίεση θα αποδιοργανώσει το σύστημα, όπως το Νοέμβριο και αν φτάσουμε τους 1.000 διασωληνωμένους, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, θα είναι αδύνατο να βοηθηθούν οι ηλικιωμένοι ασθενείς. Το άνοιγμα των Λυκείων ενδεχομένως να μας οδηγήσει στις μέρες του Νοεμβρίου. Αν κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε, στο τέλος του Απριλίου θα έχουμε καταρρεύσει», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Καπραβέλος.
Ο ίδιος επιβεβαιώνει το γεγονός ότι σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι περισσότεροι από αυτούς που νοσηλεύονται είναι άτομα ηλικίας από 40 έως 65 ετών. «Το Νοέμβριο οι περισσότεροι από τους νοσηλευόμενους ήταν ηλικιωμένοι και δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια. Τώρα οι εμβολιασμοί στους ηλικιωμένους και μία σχετική ανοσία που έχει αναπτυχθεί, έπαιξαν το ρόλο τους. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε πολύ μικρότερη θνητότητα τώρα στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο. Ωστόσο, σε σύγκριση με τότε υπάρχει σχετικά υψηλότερη θνητότητα στις ηλικίες μεταξύ 40 – 65 ετών και φοβερή νοσηρότητα σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία. Άνθρωποι βγαίνουν από τα νοσοκομεία με μεγάλες αναπηρίες. Αυτά οφείλονται στη βρετανική μετάλλαξη», τονίζει ο κ. Καπραβέλος.
Κιουμής: «Δεν υπάρχει αντιστοίχιση λυμάτων – κρουσμάτων»
Τη μεγάλη αξιοπιστία των στοιχείων που συλλέγονται από τα λύματα της Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει στο ethnos.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας και διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κιουμής, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτήν τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει αντιστοίχιση μεταξύ των αποτελεσμάτων από τις μετρήσεις στα λύματα και των κρουσμάτων που καταγράφονται, καθώς και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Στον αντίποδα, τον περασμένο Νοέμβριο η αντιστοίχιση ήταν σχεδόν απόλυτη.
«Το γεγονός αυτό το έχει επισημάνει και ο πρύτανης του πανεπιστημίου μας, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της ομάδας καταγραφής των στοιχείων από τα λύματα. Τα τελευταία δείχνουν πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη, αλλά αυτό δεν επαληθεύεται στον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων. Οι εμβολιασμοί έχουν μετακινήσει τη νοσηρότητα σε μικρότερο ηλικιακό μέσο όρο, με αποτέλεσμα περισσότεροι άνθρωποι να είναι ασυμπτωματικοί ή ολιγοσυμπτωματικοί», λέει ο κ. Κιουμής.
Κατά τον ίδιο, σήμερα ο αριθμός των εισαγωγών στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης απέχει αρκετά από τα επίπεδα του Νοεμβρίου, ωστόσο, όπως υποστηρίζει, σε αυτά μπορούν να επαναφέρουν την πόλη η περαιτέρω εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης και το σημερινό διάτρητο lockdown.
«Προσωπικά δε μένω στον αριθμό των κρουσμάτων, για να δω τι γίνεται με τη νόσο, διότι αυτά συνδέονται με τις δειγματοληψίες. Ο δείκτης θετικότητας έχει μεγάλη σημασία, ο οποίος σήμερα είναι πολύ πάνω από το όριο του συναγερμού, το 4%. Επίσης, σημαντικός είναι ο δείκτης εισαγωγών στις ΜΕΘ και αυτός των θανάτων. Οι εισαγωγές στις ΜΕΘ σήμερα στη Θεσσαλονίκη έχουν ακόμα αρκετή απόσταση από αυτές του Νοεμβρίου. Ωστόσο, μέρα με τη μέρα ο αριθμός τους αυξάνεται και αυτό οφείλεται στη βρετανική μετάλλαξη, η οποία προκαλεί και βαρύτερες λοιμώξεις. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς μένουν περισσότερες μέρες στα νοσοκομεία. Δεν έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός της θνητότητας στις μικρότερες ηλικίες, ωστόσο, υπάρχει μία επιβάρυνση στην κλινική εικόνα τους. Αν συνεχίσει να καλπάζει η βρετανική μετάλλαξη και το σημερινό διάτρητο lockdown, φοβάμαι ότι θα φτάσουμε πάλι στα επίπεδα του Νοεμβρίου. Οι ελπίδες που έχουμε, άπτονται στη βελτίωση των καιρικών συνθηκών και στην πρόοδο των εμβολιασμών, οι οποίοι έχουν επιταχυνθεί, αλλά ακόμα όχι όσο θα θέλαμε», υποστηρίζει ο κ. Κιουμής
Η εξήγηση για τις «μαύρες» Τρίτες
Κατά τον καθηγητή Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας και διευθυντή της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του ΑΠΘ, υπάρχει εξήγηση που κάθε Τρίτη ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ υψηλός σε ολόκληρη τη χώρα και από τις Τετάρτες παρατηρείται πάλι μία ύφεση.
«Συνήθως ο κόσμος που νοσεί με ελαφρά συμπτώματα, αφήνει να περάσει το Σαββατοκύριακο και αν τα συμπτώματα συνεχίσουν, πηγαίνει τη Δευτέρα στα νοσοκομεία. Αυτό δε συμβαίνει μόνο τώρα με τον κορονοϊό. Έτσι, οι δειγματοληψίες της Δευτέρας σε ασθενείς είναι περισσότερες και γι’ αυτό βγαίνει πολύ επιβαρυμένο το επιδημιολογικό φορτίο τις Τρίτες. Ο αριθμός των κρουσμάτων της Τετάρτες είναι πιο ρεαλιστικός», λέει ο κ. Κιουμής.
Διαβάστε επίσης: Τζανάκης: Στο στόχαστρο της βρετανικής μετάλλαξης τα παιδιά - Ποια τα συμπτώματα
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr