Τελική λύση για τα δασικά αυθαίρετα
Με ποιες προϋποθέσεις µπαίνει στο σχέδιο πόλης το 85% των οικιστικών πυκνώσεων που δηλώθηκαν από δήµους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Στο σχέδιο πόλης οκτώ στις δέκα περιοχές δασικών αυθαιρέτων, το 85% των οικιστικών πυκνώσεων που δηλώθηκε από τους δήµους πανελλαδικά. Το αποκάλυψε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάµελλος, µιλώντας σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συµβουλίου Νοτίου Αιγαίου, που έγινε στην Αθήνα και κατέληξε σε συµφωνία και λύση για τις εµπλοκές στην αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων τα οποία εκδηλώνονται το τελευταίο διάστηµα σε Κυκλάδες και ∆ωδεκάνησα.
Η εκδήλωση αφορούσε τα ειδικά προβλήµατα που προέκυψαν στη συγκεκριµένη νησιωτική επικράτεια, όµως η δήλωση του υπουργού αφορά το σύνολο της Ελλάδας και για την ακρίβεια τους 301 δήµους (σε σύνολο 325) που αποφάσισαν να ασχοληθούν και να στείλουν τα όρια των οικισµών τους. Ξεπεράστηκε το πρόβληµα Απαντώντας στο τέλος και µε αφορµή ερωτήσεις που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της τετράωρης συζήτησης, ο κ. Φάµελλος ανέφερε συγκεκριµένα και εντός των πρακτικών της συνεδρίασης: «Εµείς είδαµε ότι από το σύνολο των οικιστικών πυκνώσεων που δήλωσαν οι δήµοι, τάξη µεγέθους 85% δεν είναι δασική. Εποµένως για τις περιοχές αυτές, εφόσον τελειώσει η διαδικασία για τις οικιστικές πυκνώσεις µε τη νοµοθέτηση του Φεβρουαρίου, θα µπορέσει να προχωρήσει η πολεοδόµηση εντός δασικών περιοχών.
Για τις περιοχές αυτές θα µπορέσει να προχωρήσει η πολεοδόµηση, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος
Αρα το θέµα λύνεται χωρίς να προκύπτουν προβλήµατα συνταγµατικής ανάγνωσης». Υπενθυµίζεται ότι το πρότυπο των «οικιστικών πυκνώσεων» χρησιµοποιήθηκε ως µέσο για την απεµπλοκή των δασικών χαρτών. Με αυτόν τον τρόπο ξεπεράστηκε, δηλαδή, το πρόβληµα της διαχείρισης οικισµών που είχαν σχηµατιστεί µε τα χρόνια, αυθαίρετα ή όχι, µέσα ή δίπλα σε δάση και δασικές περιοχές.
Κάθε δήµος εκλήθη να δώσει τα όρια των οικισµών και των οικιστικών πυκνώσεων, προκειµένου οι δεύτερες να µπουν στο µικροσκόπιο της δασικής νοµοθεσίας. Η κυβέρνηση απηύθυνε πολλές φορές έκκληση στους δήµους, αλλά 24 εξ αυτών ουδέποτε ανταποκρίθηκαν, παρά τις παρατάσεις που δόθηκαν. Μάλιστα, οι 10 από τους 24 δήµους βρίσκονται στην περιοχή των Κυκλάδων-∆ωδεκανήσων (Ανάφη, Ανδρος, Κάσος, Αντίπαρος, Μεγίστη, Ιητών, Μυκόνου, Σερίφου, Σικίνου, Φολεγάνδρου).
Ο κ. Φάµελλος τόνισε ότι το πρότυπο των οικιστικών πυκνώσεων δεν πρόκειται να τροποποιηθεί γιατί, αν συµβεί αυτό, «πέφτουν» νοµικά και οι δασικοί χάρτες, που είναι εξαιρετικά χρήσιµοι για τους πολίτες. Ως ενδεικτικό αυτής της χρησιµότητας, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε το εύρηµα της διασταύρωσης µεταξύ των οικιστικών πυκνώσεων και των υπαρχόντων στοιχείων για τους δασικούς χάρτες.
Εκεί ανέφερε ότι ποσοστό 85% των πυκνώσεων δεν έχει δασικό χαρακτήρα και άρα µπορεί να πολεοδοµηθεί. Οταν µετά την εκδήλωση ρωτήσαµε τον κ. Φάµελλο για το θέµα, προσέθεσε ότι µε την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, που συµβαίνει χάρη στις πρωτοβουλίες αυτής της κυβέρνησης έπειτα από δεκαετίες αβελτηρίας, θα ξεκαθαριστεί «ποιες περιοχές εκτός σχεδίου µπορούν να προχωρήσουν στην πολεοδόµηση και ποιες δεν µπορούν».
Προϋπόθεση για να συµβούν όλα αυτά είναι, εκτός της επικύρωσης των δασικών χαρτών, η ψήφιση από τη Βουλή του νοµοσχεδίου για τις οικιστικές πυκνώσεις. Το νοµοσχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση στη διάρκεια των εορτών και ο κ. Φάµελλος δήλωσε πως «θα ψηφιστεί οπωσδήποτε τον Φεβρουάριο».
Παράταση για χάρτες
Εως τις 29 Μαρτίου παρατείνεται η καταληκτική προθεσµία για την υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχοµένου των αναρτηµένων δασικών χαρτών, στις περιπτώσεις που αυτή έληγε στο διάστηµα από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 6 Μαρτίου. Η ρύθµιση εντάσσεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ η ίδια προθεσµία θα ισχύσει και για τους κατοίκους του εξωτερικού.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr