Καιρός: Ο χιονιάς από τη Σιβηρία που χτυπάει την Ελλάδα και το σενάριο των -50 βαθμών Κελσίου
Ο Χρήστος Ζερεφός αναλύει αποκλειστικά για το ethnos.gr το επερχόμενο καιρικό φαινόμενο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Βαρομετρικά χαμηλά, Ωκεανίς, προγνωστικά μοντέλα, απρόβλεπτοι αντικυκλώνες και ένας «ιστορικός χιονιάς» που βρίσκεται προ των πυλών της χώρας που κατά τα άλλα διανύει αλκυονίδες μέρες. Τι πραγματικά συμβαίνει;
Γιατί είναι επιφυλακτικοί οι μετεωρολόγοι και περιμένουν τώρα την Παρασκευή 22/2 για να έχουν πιο ασφαλή πρόβλεψη για τον «χιονιά της δεκαετίας»; Χρειάζεται πανικός ή έγκαιρη πρόληψη και ενημέρωση των πολιτών;
Τι θα συνέβαινε στη χώρα εάν είχαμε ακραία φαινόμενα όπως το -50 βαθμοί Κελσίου όπως πριν λίγες ημέρες στις ΗΠΑ;
Μέλος της επιτροπής που τιμήθηκε με Νόμπελ
Το ethnos.gr ζήτησε από μία αυθεντία και από τους πλέον φωτισμένους Έλληνες ακαδημαϊκούς να δώσει τα φώτα του και να εξηγήσει με απλά λόγια τις απορίες που έχουν οι πολίτες. Φυσικός, γεωλόγος, κλιματολόγος με βαθιά γνώση, ο Χρήστος Ζερεφός μετείχε στην επιτροπή που βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ για την κλιματική αλλαγή, έχει δημοσιεύσει πλήθος εργασιών και έχει τιμηθεί πλείστες φορές για το επιστημονικό του έργο. Μεταξύ άλλων διακρίσεων έχει διατελέσει διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Χαρτογράφησης Όζοντος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, διευθυντής του εργαστηρίου ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος του ιδρύματος ιατροβιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, πρόεδρος του πανεπιστημίου του Όσλο, γραμματέας της Διεθνούς επιτροπής όζοντος του ΟΗΕ, πρόεδρος της Βαλκανικής ένωσης φυσικών, διευθυντής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Σχετικά με το βαρομετρικό χαμηλό “Ωκεανίς” που πρόκειται να χτυπήσει τη χώρα από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου και αν θα είναι πράγματι «ιστορικός χιονιάς» είπε γενικά:
«Από τα στοιχεία που υπάρχουν πράγματι πρόκειται για ένα αξιόλογο σύστημα που μας έρχεται από την Σιβηρία. Το σίγουρο είναι πως θα έχουμε μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, πολύ ισχυρούς ανέμους που θα δίνουν την αίσθηση πως η θερμοκρασία περιβάλλοντος θα είναι ακόμα μικρότερη. Θα έχουμε δυνατές χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά για όλα τα υπόλοιπα έχουν δίκιο όλοι οι συνάδελφοι μετεωρολόγοι που είναι πιο επιφυλακτικοί και περιμένουν την Παρασκευή για μία πιο ασφαλή πρόβλεψη σχετικά με το υψόμετρο και ύψος της χιονόστρωσης».
Ποιο είναι το στοιχείο που θέλουν να αξιολογήσουν οι μετεωρολόγοι ώστε να έχουν όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη πρόγνωση;
«Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε συνδυασμό δύο νέων αντικυκλώνων που μέχρι τη στιγμή που μιλάμε δε μπορεί κανείς να προβλέψει την πορεία τους, τον συνδυασμό τους και το τι ακριβώς μπορούν να δώσουν σε επίπεδο χιονόπτωσης. Το σημαντικό είναι πως υπάρχει απόκλιση των εκτιμήσεων των δύο μετεωρολογικών μοντέλων που έχουν κυριαρχήσει και έτσι σωστά όλοι είναι επιφυλακτικοί. Σε κάθε περίπτωση μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι θα γνωρίζουμε τι θα συμβεί με την “Ωκεανίδα”».
Τι σημαίνει για τον απλό πολίτη όταν διαβάζει ή ακούει για δύο διαφορετικά μετεωρολογικά μοντέλα;
«Είναι ο τρόπος αξιολόγησης των δεδομένων. Είναι το αμερικανικό μοντέλο που στην προκειμένη περίπτωση κάνει πρόγνωση για υψηλά ποσοστά χιονόπτωσης στο συγκεκριμένο βαρομετρικό “Ωκεανίς” και το ευρωπαϊκό μοντέλο που έχει απόκλιση από αυτές τις εκτιμήσεις και έχει πρόγνωση για πιο ήπια φαινόμενα. Όταν υπάρχει απόκλιση μεταξύ των δύο μοντέλων οι μετεωρολόγοι είναι πάντα πιο επιφυλακτικοί και ορθώς πράττουν και περιμένουν. Όταν τα δύο μοντέλα συγκλίνουν τότε είναι πιο σίγουροι στις προγνώσεις τους».
Πρόσφατα στις ΗΠΑ καταγράφηκαν θερμοκρασίες -50 βαθμοί Κελσίου. Τι θα συνέβαινε στις υποδομές της Ελλάδας εάν είχαμε αυτές τις θερμοκρασίες;
«Πολλά τρομερά θα μπορούσαμε να πούμε για ένα υποθετικό σενάριο των -50 βαθμών στα μεγάλα αστικά κέντρα. Θα είχαμε σίγουρα καταστροφές των υποδομών αλλά κατηγορηματικά σας λέω πως δεν είναι δυνατόν να έχουμε -50 στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη ή στην Πάτρα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να κατέβει το πολικό μέτωπο χαμηλότερα και αυτό δεν έχει συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία 500 χρόνια που έχουμε καταγραφή των ιστορικών αρχείων. Συνέβαινε πριν χιλιάδες χρόνια και θα μας απασχολήσει μετά από 15.000 χρόνια όταν θα μπούμε σε νέα παγετώδη περίοδο. Οπότε ας ασχοληθούμε με πράγματα που μπορούμε και πρέπει να αλλάξουμε».
Επομένως τι πρέπει να κάνει ο απλός πολίτης έναντι των καιρικών φαινομένων που ολοένα και περισσότερο έχουν μεγαλύτερη ένταση;
«Η ένταση των καιρικών φαινομένων είναι σε συνάρτηση με την κλιματική αλλαγή, του ηλιακού κύκλου, της διαφοράς θερμοκρασιών της θάλασσας και πολλών ακόμα αλλαγών που συντελούνται στο περιβάλλουν. Όλα έχουν την εξήγηση τους. Αντιλαμβάνομαι πως δε μπορούν όλοι να γίνουν μετεωρολόγοι αλλά όλοι οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται για την προστασία τους και την προστασία του περιβάλλοντος. Να προστατεύουν εγκαίρως την σωματική τους ακεραιότητα, να μην ρισκάρουν τις ζωές τους και γίνουν υπεύθυνοι με την παρακολούθηση και συντήρηση των υποδομών, να προσέχουν τις μετακινήσεις τους και να ενημερώνουν σωστά τα παιδιά τους ώστε αντί να υποφέρουν να φτάσουν σε σημείο να χαίρονται και να παρατηρούν τα διάφορα φυσικά φαινόμενα. Η τεχνολογία δίνει πλέον απεριόριστες δυνατότητες και ελπίζω πολλά παιδιά να ευαισθητοποιηθούν, να γνωρίσουν τον όμορφο πλανήτη στον οποίο ζούμε και να σέβονται το περιβάλλον και τις αντιδράσεις του».
Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr