Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ: Ιδιοκτήτες σε αναμονή, μηχανικοί σε... απόγνωση
Από 45 λεπτά έως και 30 ώρες χρειάστηκαν για να καλυφθεί ο προϋπολογισμός στη Βόρεια Ελλάδα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Μηχανικοί στα όρια της… νευρικής κρίσης, κολλημένοι για ώρες στις οθόνες των υπολογιστών τους, σε έναν αγώνα δρόμου με τον χρόνο και τις αντοχές του ηλεκτρονικού συστήματος, που κολλούσε και «έπεφτε» ανά διαστήματα λόγω υπερφόρτωσης. Ιδιοκτήτες ακινήτων σε αναμονή του πολυπόθητου «ΟΚ» για την ένταξή τους στο πρόγραμμα, προκειμένου να καλέσουν τα συνεργεία στο σπίτι για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης.
Όσοι δεν πρόλαβαν και έμειναν απ' έξω ζητούν τώρα εξηγήσεις από τους μηχανικούς, οι οποίοι, με τη σειρά τους, απολογούνται για λογαριασμό άλλων. «Γιατί δεν έβαλες τη δική μου αίτηση πρώτη;» είναι η συνήθης ερώτηση που καλούνται να απαντήσουν.
Κάπως έτσι περιγράφουν εκπρόσωποι του τεχνικού κόσμου την εμπειρία τους από την εφαρμογή του προγράμματος Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ, που ξεκίνησε τη Δευτέρα στη Βόρεια και την Κεντρική Ελλάδα και χρειάστηκε από μόλις 45 λεπτά έως και 30 ώρες για να ολοκληρωθεί όταν έφτασε το ποσό που είχε προϋπολογιστεί ανά περιφέρεια.
Η πλατφόρμα μπορεί να μην «κατέρρευσε» όπως στο πρώτο εγχείρημα, λίγους μήνες νωρίτερα, ωστόσο, λόγω της υπερβολικά αυξημένης ζήτησης, παρουσίαζε σημαντικές καθυστερήσεις στην ανταπόκριση των αιτημάτων, ενώ «έπεφτε» ανά διαστήματα λόγω υπερφόρτωσης.
Η Περιφέρεια Ηπείρου διεκδικεί το πανελλαδικό ρεκόρ γρηγορότερης περαίωσης της διαδικασίας, καθώς το σύστημα σταμάτησε να δέχεται αιτήσεις μόλις 45 λεπτά μετά την έναρξή του, το μεσημέρι της Δευτέρας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Γιώργο Παππά.
«Παρότι τα διαθέσιμα κονδύλια ήταν σχεδόν τριπλάσια από την προηγούμενη φάση του προγράμματος, ολοκληρώθηκε σε μόλις τρία τέταρτα της ώρας. Αυτό σημαίνει πως ένα μέσο τεχνικό γραφείο με δύο χειριστές του συστήματος πρόλαβε να περάσει το πολύ τρεις αιτήσεις» είπε στο ethnos.gr ο Γιώργος Παππάς και πρόσθεσε: «Αποτέλεσμα είναι ο κόσμος να είναι δυσαρεστημένος και να ζητά εξηγήσεις από τους μηχανικούς, οι οποίοι πρέπει να απολογούνται για κάτι για το οποίο δεν έχουν ευθύνη». Το θέμα θα συζητηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής το βράδυ της Πέμπτης. Από αυτήν αναμένεται να προκύψει αίτημα προς την κυβέρνηση για επέκταση του προγράμματος και αύξηση του προϋπολογισμού για την συγκεκριμένη περιφέρεια, η οποία έχει περισσότερες ανάγκες ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών λόγω καιρικών συνθηκών και κατάστασης οικοδομών.
Στην Κεντρική Μακεδονία, ο αντίστοιχος προϋπολογισμός καλύφθηκε και το πρόγραμμα έκλεισε το βράδυ της Τρίτης, περίπου 30 ώρες μετά την έναρξη υποβολής αιτήσεων, και αφού στο ενδιάμεσο η πλατφόρμα «κράσαρε» ανά διαστήματα.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, το περιφερειακό Τμήμα του ΤΕΕ κάνει λόγο για φιάσκο, αλλά και για συνθήκες που απαξιώνουν τους μηχανικούς ως επιστήμονες και ως επαγγελματίες και τους αναγκάζουν να παραμείνουν «αιχμάλωτοι» μπροστά στους υπολογιστές τους ελπίζοντας - οι περισσότεροι μάταια όπως αποδείχθηκε - να ολοκληρώσουν την εργασία που τους ανατέθηκε από τους ενδιαφερόμενους πολίτες. Μάλιστα, ζητά να αποδοθούν ευθύνες και να επιβληθούν κυρώσεις στους υπεύθυνους.
Μιλώντας στο ethnos.gr ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει νέο πρόγραμμα, με διαφορετικό τρόπο υποβολής και έγκρισης των αιτήσεων. Σύμφωνα με την πρότασή του, η έγκριση δεν θα βασίζεται στο ποιος θα υποβάλλει πρώτος αίτηση, αλλά θα περιλαμβάνει κριτήρια και μοριοδοτήσεις, με βάση την ποιότητα της κατασκευής, την οικογενειακή και οικονομική κατάσταση του δικαιούχου, την παλαιότητα της οικοδομής κ.ά.
Ο κ.Μπίλλιας διαφώνησε με την άποψη που εξέφρασε σε δηλώσεις του την Τρίτη από τα Γιάννενα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ότι σε περίπτωση που έμπαιναν κριτήρια και μοριοδοτήσεις «θα ήταν ένα θέμα κλασικού ελληνικού ρουσφετιού».
«Τα κριτήρια αυτά που προτείνουμε είναι αντικειμενικά και μπορούν να ελεγχθούν. Δεν θα υπάρχει πρόβλημα διαβλητότητας», υποστήριξε.
Στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης το σύστημα σταμάτησε να δέχεται αιτήσεις λόγω εξάντλησης των πόρων στις 8 το πρωί της Τρίτης, λιγότερες από 24 ώρες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας.
«Λειτούργησε ομαλά την πρώτη 1-1,5 ώρα και μετά άρχισαν τα προβλήματα. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν άνοιξαν την πλατφόρμα ανά περιφέρεια. Εφόσον κάθε περιφέρεια έχει τον δικό της προϋπολογισμό και δεν επηρεάζει η μία την άλλη, γιατί άνοιξαν τόσες περιοχές μαζί και υπερφόρτωσαν το σύστημα. Τώρα λένε πως θα το κάνουν για τις υπόλοιπες περιφέρειες» ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θεσσαλίας, Νικόλαος Παπαγεωργίου.
«Παρά τις διαβεβαιώσεις πως αυτήν τη φορά ήταν όλα προετοιμασμένα, είχαμε πάλι τα ίδια προβλήματα. Φαίνεται πως προέκυψαν θέματα που δεν είχαν προβλεφθεί. Τώρα πρέπει να διευκρινιστούν πολλά για το τι θα γίνει με τις χιλιάδες αιτήσεις που έχουν εισαχθεί στο σύστημα και δεν έχουν πάρει οριστική υπαγωγή» είπε ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, Κώστας Παράσχου, και πρόσθεσε: «Ο κόσμος είναι σε αναμονή και αβεβαιότητα. Μιλάμε για το πιο πολυσυζητημένο πρόγραμμα της τελευταίας περιόδου. Είχαν προετοιμαστεί εδώ και μήνες οι αιτήσεις και οι ιδιοκτήτες περίμεναν».
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr