Σέρρες: Αντιδράσεις «τύπου Βρασνών» αν έρθουν άλλοι πρόσφυγες
«Τα Βρασνά έδειξαν τον δρόμο» λένε δύο σύλλογοι πολιτών και καλούν τους Σερραίους να αντιδράσουν με τον ίδιο τρόπο αν φτάσουν πρόσφυγες σε ξενοδοχεία της πόλης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μιμητές στις Σέρρες φαίνεται πως βρίσκουν τα θλιβερά γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στα Βρασνά του Δήμου Βόλβης, όταν μερίδα κατοίκων έδιωξε με τις πέτρες τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες.
Λίγες μέρες μετά το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σερρών, που προκάλεσε αντιδράσεις για τον ειρωνικό και απαξιωτικό χαρακτηρισμό των αιτούντων άσυλο ως «επενδυτών» και για την επίκληση κινδύνου δημογραφικής αλλοίωσης του τόπου λόγω της εγκατάστασης προσφύγων, δύο σύλλογοι πολιτών, με κοινή τους ανακοίνωση, καλούν τον κόσμο να ξεσηκωθεί και να αντιδράσει με κινητοποιήσεις «τύπου Βρασνών», σε περίπτωση μεταφοράς άλλων «αλλόθρησκων» στην περιοχή.
Πρόκειται για τον «Όμιλο Φίλων Ανάδειξης Αρχαίας Αμφίπολης» και το Κίνημα Πολιτών «Το Κάστρο», οι οποίοι με ανακοίνωσή τους συγχαίρουν τον δήμαρχο Σερρών για τις γενναίες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλώνουν τη συμπαράστασή τους και δηλώνουν έτοιμοι να επέμβουν δυναμικά, κινητοποιώντας τους Σερραίους πολίτες σε περίπτωση μη τήρησης όσων ορίζει το ψήφισμα περί μη εγκατάστασης άλλων αιτούντων άσυλο.
«Περιμένουμε, σε περίπτωση καινούργιας άφιξης "επενδυτών", την κινητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή των Σερραίων δημοτών σε αντιδράσεις με τη δυναμική των κατοίκων των ΒΡΑΣΝΩΝ. Είμαστε ήδη σε ετοιμότητα, παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και έχοντας πάντα κατά νου το ψήφισμα θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι και πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής σε πιθανή άφιξη νέων αλλόθρησκων ‘αιτούντων άσυλο’ στον Δήμο Σερρών. Είναι ώρες ευθύνης για όλους μας» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Μιλώντας στο ethnos.gr, ο πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Ανάδειξης Αρχαίας Αμφίπολης, Αστέριος Τσίντσιφος, διευκρίνισε πως η ανακοίνωση έχει τον χαρακτήρα της προειδοποίησης. «Όπως λέει και η παροιμία, των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» είπε και πρόσθεσε: «Οι κάτοικοι των Βρασνών που έδιωξαν τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες έδειξαν τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε. Έδειξαν πως δεν υπάρχει θέσφατο και ότι όλα μπορούν να αλλάξουν με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών».
Αξίζει να σημειωθεί πως τα δύο οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας έξω από την πόλη των Σερρών (σ.σ.: το δεύτερο δημιουργήθηκε το καλοκαίρι δίπλα στο πρώτο) έχουν συνολική δυναμικότητα 1.400 αιτούντων άσυλο. Σε οικίσκους που έχουν στηθεί σε αυτά φιλοξενούνται αποκλειστικά οικογένειες προσφύγων της φυλής Γεζίντι και, όπως ομολογεί και ο κ.Τσίντσιφος, δεν έχουν δημιουργήσει προβλήματα μέχρι σήμερα.
«Οι 1.400 δεν δημιουργούν πρόβλημα. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει αν αυτοί γίνουν 5.000» είπε και πρόσθεσε πως η κοινωνία θα αντιταχθεί σε περίπτωση φιλοξενίας προσφύγων σε ξενοδοχεία, κατά το πρότυπο των Βρασνών. «Θα κάνουμε κατάληψη στα ξενοδοχεία και δεν θα επιτρέψουμε να μπούνε μέσα» ανέφερε.
Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου και οι αντιδράσεις
Στις 23 Οκτωβρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο εκφράζει «τη ρητή, απόλυτα κατηγορηματική και αδιαπραγμάτευτα κάθετη αντίρρηση του σε κάθε απόφαση εγκατάστασης επιπλέον προσφύγων και μεταναστών στον Δήμο Σερρών».
Το ψήφισμα χρησιμοποιεί απαξιωτικά ειρωνική ορολογία, χαρακτηρίζοντας τους αιτούντες άσυλο «επενδυτές» (σ.σ.: σχετική αναφορά σε εν δυνάμει επενδυτές μεταξύ των προσφύγων είχε κάνει το 2016 ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας), γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.
Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Σερρών κατηγόρησε τον συντάκτη του ψηφίσματος για ακραία, ξενοφοβική ρητορική, που αξιοποιεί επιχειρήματα δανεισμένα από το οπλοστάσιο της Χρυσής Αυγής.
«Ο ειρωνικός και απάνθρωπος χαρακτηρισμός των προσφύγων ως νέων "επενδυτών", οι ανιστόρητες και αντιεπιστημονικές επισημάνσεις ότι οι "πρόσφυγες και μετανάστες που εγκαθίστανται στον τόπο μας, συνιστούν σοβαρό κίνδυνο δημογραφικής αλλοίωσης και μας καθιστούν τους πολίτες δεύτερης κατηγορίας", δεν γίνονται αποδεκτές και τις καταγγέλλουμε ως απαράδεκτες και ρατσιστικές», αναφέρεται και προστίθεται πως «απειλές του τύπου "θα αντισταθεί η τοπική μας κοινωνία με κάθε τρόπο (δηλαδή υπό προϋποθέσεις και μη νόμιμο)" αποτελούν κατάπτυστη επιχειρηματολογία αυτών που χρόνια τώρα αξιοποιώντας το βάρος ενός τεράστιου ανθρωπιστικού προβλήματος όπως το προσφυγικό, προσπαθούν να χτίσουν ένα αντιδραστικό και μισαλλόδοξο κίνημα».
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr